Jangan menjadi racun atau parasit dalam persahabatan, kelak ia akan memakan diri. Pernah dengar istilah toxic people? Ia merujuk kepada individu yang suka menyusahkan dan merugikan orang lain, baik secara fizikal mahupun emosi. Kenali ciri-ciri individu yang tergolong dalam kategori toxic people yang perlu anda ambil tahu.

IKLAN
  • ADA SEMASA SENANG SAJA

Golongan ini tidak ada bersama di saat anda memerlukannya. Tetapi sering mendesak anda untuk menolongnya ketika dia susah. Dia juga akan sering mengungkit setiap pertolongan yang diberikan dahulu.

  • TIADA SIKAP SIMPATI

Individu seperti ini seorang yang negatif kerana dia tidak akan faham keadaan orang lain. Contoh, jika anda berkongsi masalah dengannya, bukan nak dibantu atau disokong tapi sibuk menyalahkan dan menghakimi anda.

Awas, Jangan Jadi RACUN Dalam Perhubungan! Kenali 5 Kelakuan Negatif Ini

  • SUKA MENGAWAL DAN MEMANIPULASI ORANG LAIN

Paling menjengkelkan ialah individu seperti ini suka sangat mengawal, memanipulasi dan mempergunakan orang lain bagi mencapai tujuannya. Golongan ini juga cenderung untuk menipu dan menyakiti hati orang lain.

IKLAN

Awas, Jangan Jadi RACUN Dalam Perhubungan! Kenali 5 Kelakuan Negatif Ini

  • TIDAK MENGAKU SALAH DAN MEMOHON MAAF

Walaupun kesalahannya dah terang lagi bersuluh, tetapi golongan ini susah untuk minta maaf. Sebaliknya menyalahkan orang lain pula. Mereka akan berpura-pura dan cuba mencari simpati serta perhatian kononnya menjadi mangsa play victim.

IKLAN
  • MERENDAHKAN ORANG LAIN

Golongan ini sentiasa cemburu dan iri hati dengan kejayaan orang lain. Malah sering menafikan kejayaan orang lain dek kerana ketidakpuasan hatinya. Tanpa rasa bersalah dia akan membanding-bandingkannya secara negatif dengan orang lain atau dirinya sendiri. Tindakan lebih berani lagi dengan menjatuhkan anda!

 

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI