Sebagai satu-satunya negara yang mengalami pertumbuhan positif di sebalik pandemik COVID-19, China terus menunjukkan ‘taringnya’ sebagai kuasa ekonomi No. 1 di dunia dengan melahirkan ramai jutawan wanita.

IKLAN

Berdasarkan senarai yang dikeluarkan oleh Hurun Research Institute, 61 peratus usahawan wanita bergelar jutawan memiliki kekayaan melebihi AS$1 bilion, jauh mengatasi Amerika Syarikat di tempat kedua dan United Kingdom ketiga.

Zhong Huijuan, seorang usahawan China berusia 61 tahun memulakan syarikat farmaseutikal tanpa sebarang pengalaman kini bergelar wanita terkaya di dunia dengan kekayaan bernilai 106 bilion yuan (kira-kira AS$15.1 bilion).

Bekas Guru Kimia, Kini Zhong Huijuan Muncul Jutawan Ubat-Ubatan Farmasi Terkaya China
Foto: BBC

 

Menurut Bloomberg Billionaires Index, Zhong berada di senarai ke-97 orang paling kaya di dunia dengan anggaran kekayaan US$19.2 juta.

Merupakan seorang graduan lulusan sarjana kimia dari Jiangsu Normal University, wanita ini memulakan kerjayanya sebagai guru kimia di sebuah sekolah menengah.

IKLAN

Pada tahun 1995, bekas guru kimia itu mengasaskan Hansoh Pharmaceutical, iaitu pembuat ubat-ubatan farmaseutikal terbesar di China.

Bekas Guru Kimia, Kini Zhong Huijuan Muncul Jutawan Ubat-Ubatan Farmasi Terkaya China
Pasangan jutawan farmaseutikal China

 

IKLAN

Sementara suaminya, Sun Piaoyang juga menjalankan bisnes yang sama melalui Jiangsu Hengrui Medicine, menjadikan pasangan ini sebagai keluarga perniagaan farmaseutikal terkaya di dunia.

Penularan kes COVID-19 meningkatkan permintaan pasaran stok ubat-ubatan dan pelbagai peralatan perubatan China yang dibekalkan oleh syarikat Hansoh Pharmaceutical.

Sebagai pengasas, Zhong Huijuan merupakan pemegang saham terbesar di syarikat yang terkenal dengan ubat-ubatan sistem saraf, kanser, diabetes serta perawatan gastrousus dan kardiovaskular.

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI