Perkara yang biasa di kalangan jutawan adalah mereka membangunkan pelbagai aliran pendapatan dan mengamalkan tabiat simpanan pintar.

Tapi kita pula dibesarkan bahawa kerja keras akan membawa kita ke hadapan dalam kehidupan. Tetapi ‘itu hanyalah dalam sesetengah cerita’. Jika semua yang anda lakukan dalam kehidupan adalah kerja keras, anda tidak akan menjadi kaya.

IKLAN

Jika anda ingin mula berfikir seperti orang kaya, berhenti bimbang tentang kehabisan wang dan fokus kepada cara menjana wang dengan lebih banyak. Bagaimana caranya?

(1) Anda membeli barang di luar kemampuan

Sekiranya anda hidup melebihi kemampuan, anda tidak akan menjadi kaya. Walaupun anda mula memperoleh lebih banyak atau mendapat kenaikan pangkat, jangan gunakannya untuk meningkatkan gaya hidup.

“Saya tidak membeli jam tangan atau kereta mewah pertama saya sehingga perniagaan dan pelaburan saya menghasilkan beberapa aliran pendapatan yang selamat. Bahkan saya masih memandu Toyota Camry ketika menjadi jutawan,” kata seorang jutawan ternama.

(2) Anda berpuas hati dengan gaji tetap

Rata-rata orang memilih untuk dibayar mengikut masa; pada gaji atau kadar setiap jam sementara orang kaya memilih untuk dibayar berdasarkan hasil dan biasa bekerja sendiri.

Kebanyakan orang selesa dengan kehidupan biasa, menjana kewangan tetap, bekerja dengan gaji sederhana serta mengharapkan kenaikan gaji tahunan. Jika anda terus berada dalam zon selesa seperti ini, anda tidak akan kaya!

(3) Anda belum mula melabur

Salah satu cara yang berkesan untuk mendapatkan lebih banyak wang ialah dengan melabur. Lebih awal anda bermula, lebih baik. Kebanyakan jutawan melabur 20% daripada pendapatan isi rumah mereka setiap tahun.

Anda tidak perlu menjadi pakar kewangan atau menggunakan istilah ekonomi mewah untuk memulakan pelaburan. Anda tidak perlu lahir dari keluarga yang berada dan anda tidak perlu mempunyai slip gaji tinggi untuk bermula. Mulakan dengan melabur dalam skim persaraan anda atau dana sasaran jangka pendek dan anda akan melihat pulangan besar dalam jangka panjang.

(4) Anda mengejar mimpi orang lain tetapi bukan milik anda sendiri

Jika anda ingin berjaya, anda perlu mencintai apa yang anda lakukan. Itu bermakna menentukan dan mengejar semangat anda. Terlalu banyak orang membuat kesilapan mengejar mimpi orang lain. Apabila anda mengejar impian atau matlamat orang lain, akhirnya anda mungkin tidak berpuas hati dengan profesion pilihan anda.

Tulis dalam kotak fikiran, “Ubah kebiasaan anda, ubah hidup anda”. Prestasi dan pergerakan anda akan mencerminkan segala impian akan tercapai. Anda akan mempunyai semangat yang diperlukan untuk berjaya bagi mencapai impian yang anda mahukan!

IKLAN

(5) Anda jarang melangkah keluar dari zon selesa

Sekiranya anda ingin membina kekayaan, berjaya dan maju ke hadapan, anda perlu membiasakan diri dengan ketidakselesaan. Orang kaya khususnya, mencari keselesaan dalam ketidakpastian.

Keselesaan fizikal, psikologi dan emosi adalah matlamat utama pemikiran kelas menengah. Pemikir bertaraf dunia belajar dari awal bahawa menjadi seorang jutawan tidak mudah dan keperluan untuk keselesaan dapat menghancurkan.

Mereka belajar untuk berasa selesa semasa beroperasi dalam keadaan yang tidak menentu. Orang kaya belajar cara mengatasi ketakutan dan mengambil risiko untuk mencapai kejayaan.

(6) Anda tidak mempunyai matlamat wang

IKLAN

Sekiranya anda ingin membina kekayaan, prosesnya akan lebih mudah dan menyeronokkan jika anda mempunyai matlamat yang spesifik sebelum membuat pelan kewangan. Adakah anda ingin membeli rumah? Tinggal di luar negara? Melancong ke luar negara sebulan sekali? Nikmati persaraan yang terjamin?

Tulis matlamat ini. Orang kaya memilih untuk mencapai kekayaan. Ia memerlukan tumpuan, keberanian, pengetahuan dan banyak usaha. Mungkin jika anda mempunyai matlamat yang tepat dan visi yang jelas, ia akan memberi semangat positif untuk dilakukan. Orang kaya benar-benar jelas bahawa mereka mahu kekayaan!

(7) Anda berbelanja dahulu dan menyimpan apa yang tersisa

Jika anda ingin menjadi kaya, bayar diri anda terlebih dahulu. Apa yang kebanyakan orang lakukan apabila mereka memperoleh satu ribu adalah membayar orang lain terlebih dahulu. Mereka membayar tuan tanah, syarikat kad kredit, syarikat telefon, kerajaan dan seterusnya.

Daripada menghabiskan dan kemudian menyimpan apa sahaja yang tersisa, cuba simpan dahulu. Ini cara manual dan memastikan wang anda berkembang pesat dari masa ke masa, berkat kepentingan kompaun.

(8) Anda percaya bahawa kekayaan adalah di luar jangkauan anda

Rata-rata orang percaya, kaya adalah keistimewaan yang diberikan kepada orang yang bertuah. Sebenarnya di negara kapitalis, anda mempunyai hak untuk menjadi kaya jika anda sanggup mencipta nilai yang besar untuk orang lain.

Mulakan bertanya kepada diri sendiri, “Mengapa saya tidak?”. Seterusnya, mulalah berfikir dengan besar. Ingat, orang kaya sentiasa membuat jangkaan tinggi! KR

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI