Jenama SNOWHITEE cukup bermakna buat bernama Norashima binti Edi. atau lebih mesra dengan panggilan Syiema Eddy. Ketika ditemui Majalah NONA baru-baru ini, Syeima galak berkongsi mengenai produk-produk keluaran SNOWHITEE yang pastinya menepati citarasa kaum Hawa di negara ini.
Berjaya Dalam Bisnes Bila Ada Keseimbangan Dunia dan Akhirat. Jenama SNOWHITEE  Lahirkan Ramai Jutawan
Syiema Eddy, Pengasas SNOWHITEE

Meskipun Syiema mengetahui bahawa dunia perniagaan diselimuti dengan pancaroba yang bukan calang-calang, beliau tidak gentar malah bersedia demi mengukuhkan empayar perniagaannya.
Sentiasa berfikiran positif dalam mengharungi cabaran, itu prinsip yang diamalkan Syiema bagi memberi lebih pilihan kepada pelanggan sedia ada dan bakal pelanggannya.
Untuk rekod, SNOWHIITEE menghasilkan rangkaian produk kesihatan merangkumi suplemen makanan tambahan dalaman untuk penjagaan kulit. Antara produk yang dihasilkan oleh SNOWHITEE termasuklah Snowfitz, tablet Snowhitee, serbuk Vitamin C dan losyen.

IKLAN

Berjaya Dalam Bisnes Bila Ada Keseimbangan Dunia dan Akhirat. Jenama SNOWHITEE  Lahirkan Ramai JutawanMenceburkan diri dalam dunia perniagaan merupakan sesuatu yang diluar jangkaan buat Syiema yang sebelum ini pernah berkhidmat sebagai jurujual di sebuah kedai peralatan komputer. Namun begitu, dek kerana ingin mencabar diri dan ingin keluar dari belenggu kehidupan yang serba kekurangan, wanita ini nekad untuk berhenti kerja dan memberi tumpuan sepenuhnya kepada bidang perniagaan berasaskan konsep dropship yang mula-mula diceburinya itu.
“Saya memulakan perniagaan pada tahun 2013 di mana saya menjadi dropship produk terlebih dahulu. Saya mula beralih arah apabila berhadapan tekanan ekonomi dengan sumber pendapatan yang terhad. Apabila sudah mempunyai anak dan gaji tidak mencukupi, saya mula memikirkan sesuatu untuk memajukan diri. Akhirnya, pada tahun 2014, saya betul-betul nekad untuk fokus dalam dunia perniagaan,” ujar Syiema yang memasang tekad yang utuh untuk bergelar usahawan.

Berjaya Dalam Bisnes Bila Ada Keseimbangan Dunia dan Akhirat. Jenama SNOWHITEE  Lahirkan Ramai Jutawan
“Bergelar seorang usahawan jenama sendiri memerlukan saya menguruskan pelbagai perkara dan pada masa sama memiliki anak yang masih kecil bukan mudah seperti disangka. Waktu tidur dan makan yang tidak teratur sudah menjadi rencah kehidupannya.
“Bohong jika saya katakan semuanya indah, bidang perniagaan juga ada pasang surutnya. Untung dan rugi sentiasa bersilih ganti. Ia menuntut banyak pengorbanan terutama dari segi masa.
Bangkit dari kegagalan. Melihat dari mana ia bermula. Saya pernah melalui fasa hidup serba kekurangan. Saya melihat ramai wanita di luar sana yang kehilangan suami, sumber pendapatan yang terhad, mempunyai bilangan anak yang ramai. Ketika melihat situasi ini, saya nekad untuk terus bangkit dan bertekad untuk melipatgandakan usaha berjaya dalam perniagaan yang saya usahakan.
Menyentuh soal cabaran yang perlu dihadapi sepanjang enam tahun bergelar usahawan, Syiema berkata antara cabaran yang menguji emosi dirinya apabila keputusan untuk memulakan perniagaan tidak mendapat sokongan dari keluarga.

Berjaya Dalam Bisnes Bila Ada Keseimbangan Dunia dan Akhirat. Jenama SNOWHITEE  Lahirkan Ramai Jutawan“Cabaran juga adalah sebahagian dari asam garam yang perlu saya hadapi dalam mengharungi perniagaan ini. Antara cabaran yang pernah saya lalui termasuklah tidak mendapat sokongan dari keluarga. Cabaran lain juga termasuklah ketiadaan sumber kewangan utnuk dijadikan modal memulakan perniagaan dan anak-anak yang masih kecil dan memerlukan perhatian sepenuhnya.
“Ketika baharu memulakan perniagaan, saya tidak mempunyai pengangkutan untuk membuat penghantaran kepada para pelanggan. Selain itu, akaun bank juga tiada dan ketika itu sangat struggle untuk memulakannya. Namun begitu, ia menjadi azam untuk saya memajukan diri apabila perniagaan mula mendapat perhatian dari para pengguna dan saya menjadikan keseimbangan antara urusan dunia dan akhirat sebagai paksi untuk menjalankan perniagaan ini.”

Berjaya Dalam Bisnes Bila Ada Keseimbangan Dunia dan Akhirat. Jenama SNOWHITEE  Lahirkan Ramai Jutawan

IKLAN

“Sebagai seorang wanita, saya memandang wanita sebagai individu yang kuat bukan untuk ditindas. Walaupun wanita nampak lemah tetapi hakikatnya tidak. Sokongan paling utama adalah pada diri sendiri. Jika anda mempunyai cita-cita dan impian, ambil insiatif untuk memulakannya. Jika gagal, usah takut untuk menghadapinya kerana gagal sekali bukan bermakna gagal untuk selamanya. Pandang ke hadapan. Apabila anda berjaya, orang akan gembira dengan kejayaan tersebut,” ujar penerima NONA Top Rising Enterprenuer Award 2020 ini.
Kini, SNOWHITEE boleh berbangga kerana berjaya melahirkan tiga jutawan manakala angkat tersebut dijangka meningkat kepada 10 orang tahun ini. Lebih membanggakan, SNOWHITEE kini dikuasai 90 peratus oleh golongan wanita dan suri rumah yang menjalankan perniagaan dari rumah tetapi boleh menjana pendapatan mencecah ratusan ribu ringgit sehingga membolehkan mereka menukar status menjadi jutawan.
Norashima turut mengakui, fokusnya kini lebih kepada usaha melahirkan lebih ramai usahawan dan berkongsi rezeki dengan orang lain terutama wanita berpendapatan rendah dan ibu tunggal.

Berjaya Dalam Bisnes Bila Ada Keseimbangan Dunia dan Akhirat. Jenama SNOWHITEE  Lahirkan Ramai Jutawan“Sewaktu COVID-19, empayar SNOWHITEE semakin berkembang maju dan berjaya di luar jangkaan. Saya juga terkejut dengan situasi tersebut. Walaupun pada ketika itu, ramai yang berhadapan dengan situasi kemeselatan dari segi pendapatan tetapi SNOWHITEE berjaya melipatgandakan jualan sehingga 10 kali ganda.
Saya melihat ketika itu ramai individu yang kehilangan sumber pendapatan dan pekerjaan mengambil inisiatif menjadi peniaga di atas talian. Sebenarnya COVID19 adalah saat di mana perniagaan secara dalam talian mencanak naik dan ramai yang mula berniaga secara dalam talian. Sepanjang COVID19, jumlah jualan meningkat secara mendadak . Selepas PKP, jualan semakin naik dan ia memberi satu kelebihan buat jenama SNOWHITEE mengukuhkan lagi jenamanya.” ujar Syiema yang mempunyai pelbagai rancangan untuk tahun depan terutama untuk memajukan perniagaan.

IKLAN

Berjaya Dalam Bisnes Bila Ada Keseimbangan Dunia dan Akhirat. Jenama SNOWHITEE  Lahirkan Ramai Jutawan
Wanita bersemangat waja ini juga amat berpegang pada prinsip ingin terus maju ke hadapan dan tidak mahu menoleh ke belakang ini berkata setiap kesilapan yang pernah dilalui sepanjang menjalankan perniagaan dijadikan sebagai pengajaran yang berguna untuk dirinya memperbaiki kelemahan diri.Tidak hairanlah mengapa empayar perniagaan SNOWHITEE semakin dikenali dan berkembang pesat dari sehari ke sehari.

 

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI