Orang kata, bila sedang berdiet kenalah hindari gula dalam makanan. Ada juga yang elakkan garam kerana bimbang selera makan bertambah kerana makanan sedap. Betul ke cara diet ini?

IKLAN

Sebenarnya garam dan gula hanyalah sebagai bahan perisa. Namun, apabila kedua-dua bahan ini diambil secara berlebihan, ia boleh mengundang risiko penyakit seperti tekanan darah tinggi, gangguan jantung, dan gangguan ginjal.

Sebenarnya gula digunakan…
Gula digunakan oleh kebanyakan sel dalam badan seperti otak dan otot. Hampir seluruh tenaga untuk otak yang bekerja, dibekalkan secara eksklusif oleh glukosa. Kehadiran glukosa ini boleh mempengaruhi otak kita untuk berfungsi.

Gula yang berlebihan disimpan dalam tubuh…
Sebagai lemak dalam tubuh, ia boleh menyebabkan obesiti. Malah jika sentiasa mengambil makanan yang manis, anda berisiko untuk menghidap penyakit diabetes. Kesan jangka masa panjang pula adalah kerosakan buah pinggang dan masalah jantung.

Sebenarnya garam digunakan…
Garam mengandungi 40 peratus sodium iaitu sejenis bahan galian yang penting untuk menyelaraskan keseimbangan kandungan air di dalam badan. Sodium juga penting dalam menentukan perjalanan otot-otot dan saraf, penyerapan zat-zat makanan ke dalam sel-sel dan juga kepada keseimbangan bahan-bahan asid di dalam darah dan air kencing.

IKLAN

Garam yang berlebihan disimpan dalam tubuh…
Garam yang berlebihan dalam diet boleh menyebabkan seseorang itu mengalami dehidrasi, iaitu kekurangan air di dalam sel dan tisu badan kerana air mengalir masuk ke dalam pembuluh darah. Ini menjadi punca yang menyebabkan tekanan darah menjadi tinggi. Kesan jangka panjang akibat darah tinggi adalah masalah jantung, kerosakan buah pinggang, dan risiko strok.

Solusi
Rasa manis dan masin itu perlu dipelihara untuk mencipta rasa tetapi boleh diganti dengan bahan semula jadi tanpa gula dan garam. Stevia adalah contoh pengganti gula yang diperoleh dari daun pokok dengan nilai kalori lebih rendah. Selain itu, madu dan gula perang juga adalah pengganti gula yang baik. Sebagai pengganti garam, guna rempah-ratus dan perasa semula jadi seperti air lemon, jeruk nipis, bawang putih dan bawang bombay.

IKLAN

Terdapat juga golongan yang terlalu ketagih dalam pengambilan gula dan garam. Oleh itu, elakkan membeli dan menyimpan terlalu banyak minuman bersirap atau kordial di rumah. Sediakan sekadar hanya untuk keperluan jika ada tetamu yang berkunjung.

Mengurangkan kadar penggunaan garam juga adalah satu perkara yang mudah. Hanya campur sedikit ke dalam makanan semasa memasaknya. Gunakan keju yang tidak bergaram dan cuba kurangkan ataupun elakkan daripada mengambil makanan-makanan siap yang mengandungi garam yang banyak. Hamizatul Maizan Mohamed

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI