Menjelang 9 bulan kehamilan, kebanyakan ibu berasa cemas untuk menunggu saat-saat kelahiran bayi. Lazimnya, kaedah induce semasa bersalin tidak akan banyak membantu disebabkan servik anda ditutup rapat. Induce hanya membantu apabila servik anda mula melembut dan memendek.

IKLAN

Para doktor hanya menggunakan kaedah induce semasa bersalin apabila bayi lebih berisiko jika berada di dalam rahim si ibu daripada dilahirkan. Oleh itu, doktor sakit puan akan mengguna ubat-ubatan atau teknik yang boleh mencetuskan kelahiran secara semula jadi untuk mempercepat proses melahirkan.

BILAKAH INDUCE SEMASA BERSALIN DIPERLUKAN?

  • Air ketuban pecah tetapi tidak mempunyai kontraksi pengecutan rahim.
  • Kehamilan berpanjangan melebihi 42 minggu.
  • Masalah plasenta iaitu uri telah matang dan kurang oksigen dan nutrien
  • Tidak mempunyai cecair air ketuban mencukupi.
  • Mempunyai faktor risiko kehamilan seperti diabetes atau tekanan darah tinggi
  • Terdapat jangkitan dalam rahim
  • Bayi tidak membesar seperti sepatutnya

 

Bila ‘Dipaksa Bersalin’ Kerana Pelbagai Faktor, Ini Info INDUCE Patut Ibu Hamil Ambil Tahu!

BAGAIMANA INDUCE SEMASA BERSALIN DILAKUKAN?

Ia boleh dilakukan melalui kaedah berikut:

1. Ubat-ubatan

IKLAN
  • Prostaglandin: Dimasukkan ke dalam faraj pada sebelah petang. Ini akan melembutkan servik dan mencetuskan kelahiran bayi menjelang pagi.
  • Oxytocin: hormon ini akan disuntik ke dalam badan ibu untuk merangsang pengecutan rahim dan mempercepat proses kelahiran. Dos yang rendah diberikan kepada ibu hamil.

Kesan: Jika pengecutan rahim dirangsang terlalu kuat, ia akan menyebabkan ibu tidak boleh menahan kesakitan yang terlalu kuat tanpa ubat penahan sakit. Oxytocin perlu dihentikan jika kontraksi pengecutan rahim menjadi terlalu kuat.

Bila ‘Dipaksa Bersalin’ Kerana Pelbagai Faktor, Ini Info INDUCE Patut Ibu Hamil Ambil Tahu!

2. Amniotomi

IKLAN

Doktor mungkin mencadangan ini untuk memecahkan air ketuban secara tiruan dengan menggunakan cangkuk nipis, steril dan plastik. Ia digunakan untuk mencetus air ketuban pecah seterusnya menyebabkan kepala bayi bergerak ke dalam servik dan kontraksi akan menjadi lebih kuat.

Kesan: Kedudukan bayi mungkin bertukar kepada songsang jika air ketuban pecah sebelum bayi engaged. Tali pusat mungkin terkeluar dahulu. Jangkitan juga boleh berlaku jika terdapat banyak masa di antara pecah air ketuban dan kelahiran.

3.Merangsang puting payu dara

Merupakan teknik induce secara semula jadi yang dilakukan secara manual atau dengan pam penyusuan elektrik. Ini disebabkan oleh hormon oxytocin akan dihasilkan secara semula jadi apabila puting payu dara dirangsang dan akan menyebabkan kontraksi mula berlaku.

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI