Bagi yang pernah menonton filem ‘Habibie & Ainon 3’ sudah pasti mengenali figura yang membawakan watak Ainon ketika zaman sekolah di samping pelakon hebat, Reza Rahadian. Sesungguhnya Ayunda Faza Maudya atau lebih dikenali sebagai Maudy Ayunda ini benar-benar mencetus inspirasi apabila bukan hanya berbekalkan wajah yang cantik semata-mata tapi, mempunyai ilmu yang tinggi. Ini yang baharu boleh dikatakan “beauty with brains”.

IKLAN
Foto: Instagram @maudyayunda
Foto: Instagram @maudyayunda

Tampil cantik menyarung kebaya merah dan berkain batik, “I’ve graduated!” tulisnya di laman media sosialnya. Model, penyanyi, penulis dan pelakon kebanggaan negara jiran ini telah berkongsi khabar gembiranya apabila berjaya menamatkan pengajiannya selama dua tahun di Universiti Stanford Amerika Syarikat.

Foto: Instagram @maudyayunda
Foto: Instagram @maudyayunda

Walaupun terpaksa berdepan dengan cabaran meneruskan pembelajaran saat dunia dilanda COVID-19 namun selebriti cantik manis ini berjaya memperolehi Masters atau sarjana bukan satu malah dua sekali gus iaitu bidang perniagaan dan pendidikan. Tahniah! Maudy, kejayaan ini telah memberi inspirasi kepada semua wanita untuk terus berjaya mengejar cita-cita masing-masing.

Bersama keluarganya menyambut hari graduasinya. Foto: Instagram @maudyayunda

Rupanya ketika ditawarkan untuk belajar di Universiti Stanford, Maudy juga telah ditawarkan untuk meneruskan pengajian di University Harvard, United Kingdom. Namun, Maudy memilih untuk meneruskan pengajian di Stanford kerana boleh membuat double master atau dua bidang sekaligus. Anda memang hebat, Maudy!

Foto: Instagram @maudyayunda
Foto: Instagram @maudyayunda

Sebelum ini, Maudy merupakan lulusan Universiti Oxford dalam jurusan Filosofi, Politik dan Ekonomi tahun 2016. Mungkin atas kejayaan ini wanita yang mempunyai ketinggian 165cm ini telah dianugerahkan dengan anugerah Forbes Asia 30 Under 30 pada tahun ini.

IKLAN
Foto: Instagram @maudyayunda
Foto: Instagram @maudyayunda

Selain berbahasa Indonesia, selebriti ini boleh bertutur dengan fasih dalam bahasa Inggeris, Mandarin dan Sepanyol. Seronoknya kalau pandai bertutur banyak bahasa, senang untuk mendapat kawan dan mencari ilmu.

IKLAN

Bukan hanya cemerlang dalam pendidikan dan lakonan, Maudy juga sukses dalam bidang nyanyian dan pernah memenangi anugerah Female Singer of The Year di Indonesian Choice Awards 2015. Pernah menjadi pilihan Disney untuknya menyanyikan soundtrack filem Moana di Indonesia.

Foto: Instagram @maudyayunda

Di sebalik dunia seni dan pendidikan, Maudya juga telah mengasaskan sebuah NGO yang diberi nama Inpira untuk menyokong belia di Indonesia.