Tahukah anda, lidah buaya dipercayai sebagai salah satu yang membantu mengembalikan kelembapan kulit, agen vitamin dan mineral. Bahkan lidah buaya mengandungi lebih dari 20 mineral dan vitamin A, B1, B2, B6, B12, C, dan E. Aloe vera turut digunakan oleh Ratu Cleopatra untuk merawat kecantikan kulitnya.

IKLAN

Lidah buaya diketahui secara meluas kerana fungsinya yang bersifat menyegarkan. Tanaman ini bersifat anti-inflamasi iaitu mampu meredakan panas di kulit akibat terbakar matahari. Di dalamnya terkandung banyak vitamin C dan E untuk melembapkan kulit, terutama jika dehidrasi dan membantu proses regenerasi sel kulit.

7 TRIK EKSPRES CANTIK

Cantik From Head To Toe Dengan Kuasa ALOE VERA! Jom Tiru 7 Trik Ekspres Cantik Ini

  1. Pupur Wajah

Campur lidah buaya dengan minyak zaitun, kemudian oles merata pada wajah. Biarkan selama kurang lebih lima minit dan basuh wajah menggunakan air suam. Ini akan memberikan nutrisi pada kulit wajah agar kelembapannya tetap terpelihara.

  1. Nutrisi Rambut

Miliki rambut lembut dan mudah diurus dengan mengoles lidah buaya pada helaian rambut dan biarkan beberapa saat sebelum mencuci rambut seperti biasa.

  1. Asas Solekan

Untuk membuat kulit wajah nyata segar, campurkan sedikit lidah buaya dengan pelembap atau pun bedak asas.

IKLAN
  1. Rehatkan Mata

Atasi mata lelah agar segar kembali dengan mengoles lidah buaya pada kapas, kemudian lekap pada kelopak mata. Biarkan beberapa saat hingga kapas mengering.

  1. Nail Essence

Gunakannya untuk melembutkan kutikel pada kuku yang kering, sekaligus membuat kondisi kuku jadi lebih kuat dan tidak rapuh.

IKLAN
  1. Rawatan Sunburn

Boleh digunakan sebagai bantuan tambahan untuk kulit yang terbakar dek sinar mentari. Khasiatnya akan menenangkan kulit yang iritasi.

  1. Waxing Soother

Membantu menenangkan kondisi kulit badan yang pedih setelah melakukan perawatan, sekaligus membuat kulit sensitif tidak iritasi dan kemerah-merahan.

 

 

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI