Deodoran merupakan produk penting yang wajib ada dalam kehidupan seharian kita. Ia penting untuk memastikan ketiak anda sentiasa harum dan bersih. Namun deodoran juga boleh meninggalkan jejak pada pakaian anda. Jika perkara ini terjadi, jangan buang pakaian atau menghabiskan wang anda dengan menghantarnya ke dobi. Ada cara yang lebih mudah dan selamat. Nona kongsikan 6 tip mudah hilangkan kesan deodaran pada pakaian anda!

 

IKLAN

GARAM

Kaedah ini dapat membantu untuk menghilangkan kesan kotoran lama yang ada pada pakaian anda. Kaedah ini selamat untuk digunakan pada pakaian putih dan juga pada pakaian berwarna. Ambil sedikit garam, basahkan kesan kotoran dan sapukan garam di atasnya. Biarkan ia selama 8 hingga 12 jam atau semalaman, kemudian basahkan pakaian sekali lagi dan sapukan  lebih banyak garam. Gosok sedikit bahagian berkenaan dan letakkan pakaian di dalam mesin basuh dan pilih kitaran basuh yang diperlukan.

Cara Hilangkan Kesan Deodaran Pada Pakaian Dengan Mudah, Memang Berkesan!

CUKA

Basahkan kesan kotoran dengan cuka dan biarkan ia semalaman. Cuci pakaian seperti biasa. Kaedah ini boleh digunakan pada pakaian  berwarna, fabrik bulu dan kain semula jadi yang lain. Elakkan daripada menggunakan  cuka pada pakaian putih kerana pakaian anda boleh menjadi kekuningan.

 

JUS LEMON

Anda juga boleh menggunakan jus lemon untuk menghilangkan kesan deodorant yang baharu. Sapukan beberapa titis jus lemon pada kesan kotoran. Biarkan ia selama lima hingga  sepuluh minit dan basuh pakaian dalam air suam.

IKLAN

 

CECAIR PENCUCI PINGGAN

Sabun pencuci pinggan boleh menghilang kesan kotoran  degil  termasuklah kesan daripada deodorant. Sapukan sabun pencuci cecair pada kesan kotoran dan biarkan  selama 30 minit. Kemudian, bilas pakaian anda.

Cara Hilangkan Kesan Deodaran Pada Pakaian Dengan Mudah, Memang Berkesan!

IKLAN

CECAIR AMMONIA

Cecair ammonia berkesan untuk menghilangkan kotoran degil. Untuk hilangkan kesan putih yang terhasil daripada deodorant, campurkan cecair ammonia dan air dalam nisbah 50/50. Basahkan kotoran dengan campuran cecair ammonia dan air kemudian bilas selepas beberapa minit.

 

CAMPURAN HIDROGEN PEROKSIDA, SERBUK PENAIK DAN CECAIR PENCUCI PINGGAN

Untuk menghilangkan kotoran degil dan bau busuk, anda boleh menggunakan  campuran berikut: empat sudu besar hydrogen, satu sudu the cecair pencuci pinggan dan dua sudu serbuk penaik. Sapukan campuran  berikut pada kesan kotoran dan  biarkan selama beberapa jam. Kemudian basuh pakaian anda  seperti biasa.

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI