Hari ini, pemakaian hijab bukan lagi dilihat sebagai sebuah perkara yang baru dan asing dalam kehidupan masyarakat. Sama ada di Malaysia mahupun di luar negara, pemakaian hijab sudah diterima baik terutamanya dalam setiap bentuk pekerjaan.

IKLAN

Cipta Tudung Pakai Buang & Dapat Pengiktirafan Di UK, DR FARAH ROSLAN Harumkan Nama Malaysia

Melakar megah kejayaan buat dirinya sendiri serta mengharumkan nama Malaysia, Dr Farah Shaheera Roslan, 28, seorang pakar bedah yang berkhidmat di United Kingdom (UK), berjaya mencari solusi terbaik mengenai pemakaian hijab bagi doktor wanita sewaktu di bilik pembedahan. 

Hasil usaha serta kesungguhannya mencipta tudung steril pakai buang itu diterima baik dan diguna pakai oleh beberapa hospital di United Kingdom (UK) yang menjadikan hasil ciptaannya itu sebagai idea terbaik bagi menyelesaikan isu pemakaian hijab di bilik pembedahan (OT).

Cipta Tudung Pakai Buang & Dapat Pengiktirafan Di UK, DR FARAH ROSLAN Harumkan Nama Malaysia

Farah yang pernah diarahkan keluar dari bilik OT ketika di Queens Medical Centre, UK disebabkan pemakaian tudung yang tidak mematuhi prosedur standard, menjadikan pengalaman itu sebagai sebuah batu semangat untuk menyelesaikan masalah doktor wanita Muslim yang berhijab.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Farah Roslan (@drfarahroslan)

Menurutnya, biarpun menggalas tugas sebagai seorang doktor yang memakai hijab, itu tidak bermakna aurat tidak harus dijaga sewaktu di bilik OT. Berfikiran optimis, Farah hadir dengan idea yang bernas.

IKLAN

Tidak bermakna, wanita Muslim tidak boleh menutup aurat ketika bertugas di OT. Bahkan melihat kepada kos sehelai hijab pakai buang ini juga tidak mahal iaitu kira-kira 1.1 Pound sterling (RM5.98) saja

Cipta Tudung Pakai Buang & Dapat Pengiktirafan Di UK, DR FARAH ROSLAN Harumkan Nama Malaysia

Hasil daripada penghasilan tudung steril pakai buang itu, anak kelahiran Seremban ini mendapat pengiktirafan daripada Mary Seacole NHS Leadership Academy Award 2020 dan turut dicalonkan dalam British Muslim Award 2020.

IKLAN

Malah, ia juga turut mendapat maklum balas yang positif dikalangan masyarkat UK terutamanya dari barisan pekerja hospital yang menganggap ia sebagai sebuah idea yang bijak. Nama Farah terus menjadi bualan ramai apabila memberi inspirasi kepada rakyat Malaysia menjadi rakyat Malaysia pertama mencipta tudung yang diguna pakai di UK.

Sumber: Berita Harian

Sumber gambar: Instagram Dr Farah Roslan

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI