Pastinya Rakyat Malaysia sedang khuatir dengan penularan wabak Covid-19 yang semakin merebak di seluruh dunia. Malah, hari ini, Malaysia memutuskan untuk melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan mulai hari ini sehingga 31 Mac 2020, di seluruh negara.

IKLAN

Semua orang disarankan untuk mencuci tangan menggunakan air dan sabun secara teratur untuk mencegah penularan virus corona Covid-19. Selain itu, pemakaian mask muka juga disarankan untuk dipakai untuk menutup mulut dan hidung.

Mungkin ramai di luar sana agak sibuk dengan perihal-perihal demikian untuk memastikan wabak tersebut tidak terus merebak. Namun, harus diingatkan juga bahawa pentingnya untuk menjaga kebersihan pakaian untuk dipakai setiap hari. Apalagi bila anda menggunakan satu mesin basuh yang untuk mencuci pakaian contohnya seperti ahli keluarga yang lain.

Oleh itu, , anda perlu juga mengutamakan hal ini dan harus mencuci baju sehingga bersih untuk membunuh dan mencegah bakteri daripada terus merebak.

Anda disarankan untuk mencuci pakaian menggunakan air dengan suhu tinggi hingga 30 darjah selsius, supaya mampu membunuh bakteria.

Di bawah merupakan tips mengenai cara mencuci baju untuk memastikan penyebaran virus corona Covid-19 tidak terus menular.

IKLAN
  1. Suhu yang panas

Mencuci pakaian dalam suhu tinggi mampu membantu membunuh bakteria dan mencegah penularan virus corona Covid-19. Dalam hal ini, suhu tinggi 30 darjah selsius sangat disarankan ketika mencuci baju.

  1. Langkah ekstra

Mencuci pakaian dalam suhu tinggi masih belum cukup mencegah penularan virus corona Covid-19. Anda perlu melakukan langkah ekstra dengan cara memasukkan pakaian yang sudah dicuci ke dalam pengering selama 20 minit untuk menambah panas dan membunuh kuman.

IKLAN
  1. Bersihkan mesin cuci

Selain pakaian, Anda juga perlu memperhatikan kebersihan mesin basuhi. Anda perlu mendesinfektan mesin cuci sebelum mencuci pakaian. Langkah ini berfungsi menghindari bakteria yang ada di dalam mesin cuci justeru boleh mencemari pakaian.

  1. Pilih formula yang tepat

Anda juga perlu memikirkan pencuci yang digunakan untuk mencuci pakaian. Pencuci yang menghasilkan banyak buih dan hanya membuatkan kotoran semakin terjebak pada pakaian dan susah untuk hilang.

Selain itu, busa justru membuat penumpukan sabun di pakaian. Karena itu, Anda disarankan menggunakan pelembut atau pengharum ketika mencuci pakaian.

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI