Bagi mereka yang gemar melayari media sosial untuk mencari resipi-resipi baru untuk dicuba pasti familiar dengan wajah kacak ini. Jejaka berusia 29 tahun ini sering berkongsi video-video di TikTok yang memaparkan aksinya sedang memasak sambil tersenyum manis sehingga menarik perhatian ramai.

Dari Makmal Forensik Ke Dapur, Senyum Sambil Memasak Jadi ‘Trademark’ SHAFIQ CUTE
Dari Makmal Forensik Ke Dapur, Senyum Sambil Memasak Jadi ‘Trademark’ SHAFIQ CUTESetiap kali muncul dalam video masakannya, senyuman itulah yang menjadi ‘trademark’ serta daya penarik kepada jejaka yang bernama Mohd Shafiq Zulkarnain ini. Maka, tercetusnya gelaran ‘Shafiq Cute’ yang kini tular di media sosial.

IKLAN

Rata-rata para pengikut Shafiq seronok melihat dia memasak serta berkongsi resepi makanan mudah yang boleh dicuba pada bila-bila masa.

Dari Makmal Forensik Ke Dapur, Senyum Sambil Memasak Jadi ‘Trademark’ SHAFIQ CUTESelain memasak sambil tersenyum, penampilan kemas Shafiq turut menjadi perhatian warga maya. Bilangan pengikutnya juga semakin hari semakin bertambah.

Di sebalik kelincahannya memasak di dapur, siapa sangka anak kelahiran Alor Gajah, Melaka ini sebenarnya seorang Pegawai Forensik di Jabatan Kimia Malaysia. Wow, hebatnya!

Dari Makmal Forensik Ke Dapur, Senyum Sambil Memasak Jadi ‘Trademark’ SHAFIQ CUTEMemetik perkongsian Shafiq kepada Harian Metro baru-baru ini dia sememangnya minat memasak dan belajar daripada ibu, Noraini Buang, sejak usianya 11 tahun. Selain itu, Shafiq menjadikan aktiviti memasak sebagai hobi.

“Saya memang minat memasak dan sudah menganggapnya sebagai satu hobi serta terapi untuk menghilangkan tekanan kerja.

Dari Makmal Forensik Ke Dapur, Senyum Sambil Memasak Jadi ‘Trademark’ SHAFIQ CUTE“Hobi itu berterusan sehinggalah kini. Setiap kali pulang dari kerja atau cuti rehat, saya akan memasak.”

Memandangkan Shafiq masih bujang dan barang keperluan memasak juga terhad, Shafiq hanya menggunakan apa yang ada sahaja mengikut sukatan yang dianggarkan.

“Memandangkan saya masih bujang maka kelengkapan di rumah agak terhad. Saya hanya menggunakan apa saja yang ada, misalnya cawan untuk menyukat bahan.

“Saya tunjukkan satu persatu cara memasak supaya pengikut yang menonton tidak rasa susah untuk mencubanya di rumah.”

IKLAN

Dari Makmal Forensik Ke Dapur, Senyum Sambil Memasak Jadi ‘Trademark’ SHAFIQ CUTEMenurut Shafiq, dia hanya berkongsi minat dengan para pengikutnya selain memberi kepuasan dan kegembiraan buat dirinya. Segala kerja-kerja suntingan video dilakukan sendiri oleh Shafiq. Selain di TikTok, Shafiq turut mempunyai pengikut yang ramai di Facebook, Instagram serta Youtube.

Shafiq memberitahu, untuk menghasilkan sesebuah video memerlukan perancangan rapi dari segi penyediaan dan bahan-bahan. Apatah lagi bagi dirinya yang bekerja, perancangan dan persediaan awal adalah sangat penting.

Dari Makmal Forensik Ke Dapur, Senyum Sambil Memasak Jadi ‘Trademark’ SHAFIQ CUTEPun begitu, untuk menghasilkan hidangan yang sedap dan menarik tidak semestinya perlu dimasak dengan cara yang terlalu rumit dan menggunakan bahan-bahan yang sukar diperolehi. Dia sendiri berkongsi masakan ringkas namun tetap nampak menyelerakan. Peralatan yang digunakan juga ringkas.

IKLAN

“Memasak tidak semestinya perlu rumit dan perlu menggunakan bahan-bahan yang sukar didapati. Cukup seperti ibu-ibu kita dulu, guna sahaja apa yang ada di dapur.

“Kita harus kreatif sahaja, memasak bukan satu proses rumit.”

Dari Makmal Forensik Ke Dapur, Senyum Sambil Memasak Jadi ‘Trademark’ SHAFIQ CUTEBagi Shafiq tiada istilah ‘sukar’ dalam kamus masakannya kerana semua mampu lakukan jika ada semangat untuk mencuba. Selain rajin mencipta resipi sendiri dan bertanya rakan-rakan, Shafiq juga sering mencari idea resipi-resipi baru di Internet. Meihat kepada minatnya, Shafiq lebih cenderung kepada menghasilkan pelbagai jenis kek, kuih dan biskut.

Semoga segala impian Shafiq terlaksana dan sukses dalam bidang yang diminati.

Kredit Foto: Instagram Shafiq Cute

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI