Menimang cahaya mata setelah empat tahun berkahwin adalah suatu kurniaan yang tidak terhingga daripada Yang Maha Esa. Pasangan pemilik jenama Leeyana Rahman begitu gembira dengan kelahiran anak sulungnya setelah 4 tahun menanti. Rezeki memang tidak pernah salah alamat.

IKLAN

Sebagai ibu muda memiliki cahaya mata merupakan cabaran baru baginya. Nur Liyana Abdul Rahman sedang menempuh pengalaman baharu apabila anaknya yang lahir pada Januari lalu jatuh sakit.

Kongsinya di laman Instagram, “Alhamdulillah banyak yang saya belajar bila anak sakit ni. Yang tak tahu jadi tahu. Mungkin Allah SWT nak bagi saya dan Tyara rest betul-betul kat wad ni sebab kat Kuala Lumpur asyik pikir pasal keje je yang tak kan pernah habis.

Tyara mungkin rasa terabai. Tapi bila jadi macam ni whole day memang untuk dia saja. Atau mungkin jugak Tyara saja nak bagi Papa dia rindu kitorang sebab asyik busy dengan hand phone saja 24 jam. Kerja takkan habis sampai bila-bila,” kongsi Liyana.

Namun Liyana juga turut terasa hati apabila ramai yang menegur tidak pandai menjaga anak. “Menegur jangan sampai menghina. Menasihati jangan sampai menyakiti. Semoga tangan dan lisan kita tidak menyakiti hati orang lain.

IKLAN

Kadang ujian dan kesakitan yang Allah bagi ni membuatkan kita jadi seorang yang lebih kuat! Ibu mana yang sanggup tengok anak dia sakit. Ya Allah! Air mata ni mengalir je bila tengok keadaan anak. Sayu. Nak nak kalau waktu melawat dah nak habis. Kena jaga anak sorang-sorang.

IKLAN

Bila ada masa kita akan google doa-doa untuk sembuhkan penyakit , tip itu tip ini, sebab kita ni baru bertukar status kepada ibu, jadi tak ada pengalaman. Bila ada masa kita baca komen dan mengharapkan tip and semangat daripada kawan-kawan bukan kecaman dan cacian.

Sebab tu la kadang-kadang jadi stres merapu saja balas komen orang. Maaf ya semua. Tapi saya percaya , sesungguhnya Allah tidak akan membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya,” katanya.

Bersabar Liyana, memang banyak cabaran bergelar seorang ibu, isteri dan juga memiliki kerjaya. Semoga dapat menyeimbangkan kehidupan dan terus maju jaya.