Hari ini menyaksikan hari pertama YB Dr Zaliha Mustafa memulakan tugasnya sebagai Menteri Kesihatan secara rasmi di Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM). Di Facebook, satu video ringkas memaparkan Dr Zaliha mengimbas kad perakam waktu kira-kira pukul 8.33 pagi di bangunan Kementerian Kesihatan, Putrajaya.

IKLAN

Dr Zaliha Terajui KKM, Ketahui 7 Fakta Menarik Ibu Anak Empat Berusia 58 Tahun IniKita sedia maklum, Kementerian Kesihatan berperanan penting dalam meningkatkan kesedaran dan tahap kesihatan masyarakat yang lebih baik. Kementerian ini turut memainkan peranan penting sepanjang negara kita berhadapan dengan pasca pandemik COVID-19.

Memetik perkongsian oleh SinarPlus, pemilihan Dr Zaliha sekaligus mengiktiraf kemampuan wanita dalam memberi sumbangan terhadap negara. Pelantikan Dr Zaliha diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim baru-baru ini bagi memegang portfolio Menteri Kesihatan Malaysia yang ke-23.

Dr Zaliha Terajui KKM, Ketahui 7 Fakta Menarik Ibu Anak Empat Berusia 58 Tahun IniKenali Dr Zaliha Mustafa:

1- Merupakan Setiausaha Politik Datin Seri Dr Wan Azizah Ismail.

Dr Zaliha Terajui KKM, Ketahui 7 Fakta Menarik Ibu Anak Empat Berusia 58 Tahun Ini2- Memliki Ijazah Sarjana Muda Doktor Perubatan dari Universiti Kebangsaan Malaysia (1983-1989).

3- Mendapat pendidikan awal di Sekolah Perempuan Sultan Ibrahim sebelum melanjutkan pelajaran di Maktab Rendah Sains Mara Kota Bharu.

4- Pernah bertugas sebagai Doktor Siswazah di Hospital Sultanah Aminah, Johor Bahru, serta Pegawai Perubatan di Hospital Daerah Pekan dan Taiping.

Dr Zaliha Terajui KKM, Ketahui 7 Fakta Menarik Ibu Anak Empat Berusia 58 Tahun Ini5- Berkhidmat di Kumpulan Perubatan Penawar sebelum memiliki klinik sendiri di Kulai, Johor.

IKLAN

6- Merupakan isteri kepada Dr Ahmad Azlan. Mereka dikurniakan empat cahaya mata.

Dr Zaliha Terajui KKM, Ketahui 7 Fakta Menarik Ibu Anak Empat Berusia 58 Tahun Ini7- Dilahirkan pada 28 Jun 1964.

Sementara itu mantan Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar turut menzahirkan ucapan tahniah kepada Dr Zaliha menerusi satu hantaran di Twitter baru-baru ini.

IKLAN

Khairy berharap agar Ahli Parlimen Sekijang itu dapat meneruskan perjuangan ke arah sistem kesihatan awam yang cemerlang.

Dr Zaliha Terajui KKM, Ketahui 7 Fakta Menarik Ibu Anak Empat Berusia 58 Tahun Ini“Tahniah YB Dr Zaliha atas pelantikan sebagai Menteri Kesihatan yang baharu.

“Semoga berjaya dan terus berjuang untuk sistem kesihatan awam yang cemerlang dan mendapat peruntukan yang setimpal dengan usaha gigih warga Kementerian Kesihatan (KKM).

“‘All the best!’ (Semoga Berjaya!).”

Dr Zaliha antara dua pemimpin wanita PKR yang dipilih bagi menganggotai barisan Kabinet Kerajaan Perpaduan. Seorang lagi ialah Ketua Wanita PKR Fadhlina Sidek yang dilantik sebagai Menteri Pendidikan.

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI