Tidak ramai gadis seusianya mampu menggalas tanggungjawab yang besar dan berdepan dengan kritikan saban hari daripada pelbagai pihak. Biarpun punya pilihan kerjaya yang lebih sepadan dengan usianya, namun gadis yang dilahirkan pada 29 Disember 1987, Dyana Sofya Mohd Daud selesa dan komited terhadap kerjaya politik yang diceburi. Beliau bukan hanya seorang gadis yang memiliki rupa paras cantik, malah seorang yang berilmu. Maka, tidak hairanlah anak jati Perak ini berjaya menawan hati sebilangan masyarakat di negara ini.

Dugaan Bergelar Ahli Politik Cantik, DYANA SOFYA Kalis Kecaman!

IKLAN

Latar belakang pendidikan

Saya merupakan salah seorang pelajar di Sekolah Menengah Taman Melawati, Kuala Lumpur. Selepas tamat persekolahan di Tingkatan Lima, saya menyambung pengajian Pra Ijazah Undang-undang di Universiti Teknologi MARA (UiTM) Shah Alam. Kemudian, saya meneruskan pengajian ke peringkat Ijazah Sarjana Muda Pengajian Undang-Undang dan Ijazah Sarjana Muda Undang-undang di universiti yang sama.

Karier dan pengalaman

Sejurus selepas tamat pengajian, saya telah menjadi pelatih dalam kamar di sebuah firma guaman di Bukit Bintang selama 9 bulan. Itu adalah kerjaya pertama saya selepas graduasi sekitar pada tahun 2010. Sejak dari kecil saya telah didedahkan dengan dunia politik dan kerana minat, saya menjadi Setiausaha Politik bagi Ahli Parlimen di Gelang Patah. Sepanjang memegang jawatan tersebut, saya bertindak untuk membantu menyelesaikan masalah masyarakat tempatan, membuat usul dan menasihati wakil rakyat tempatan berkaitan kebajikan rakyat. Dalam masa yang sama, saya juga adalah peguam di firma guaman Cyberjaya dari tahun 2012 hingga penghujung 2013.

Dugaan Bergelar Ahli Politik Cantik, DYANA SOFYA Kalis Kecaman!

Kekuatan anda terletak pada …

My passion and determination! Kalau buat sesuatu perlu ada keazaman yang kuat. In my profession, the challenge memang sangat mencabar. Bila-bila pun boleh give up. Tambahan pula, ahli politik perempuan di negara ini tidak ramai. Jadi saya perlu fikirkan kenapa saya memilih ‘jalan’ ini. Tujuannya adalah untuk berkhidmat kepada rakyat. That is what keeps me going. Dengan adanya sokongan dan dorongan daripada orang sekeliling, saya percaya saya mampu merealisasikan impian yang didambakan selama ini.

Filsuf kecantikan?

Sebenarnya saya seorang yang ringkas. Untuk solekan harian, saya hanya mengenakan solekan asas seperti bedak, maskara, eye brow dan lipstik merah sahaja. Bagi memastikan kesihatan tubuh pula, saya mengambil supplemen B Complex dan menikmati khasiat ulam-ulaman. Sedari kecil lagi, ibu saya menggalakkan pengambilan ulam-ulaman. Hendak dapatkan tubuh badan yang sihat dan langsing perlukan disiplin dan keazaman yang kuat. Jadi saya akan pastikan untuk lakukan senaman setiap dua hari sekali.

Dugaan Bergelar Ahli Politik Cantik, DYANA SOFYA Kalis Kecaman!

Cara anda menghargai diri

Shopping, food and eat chocolate all the time! Kebiasaannya saya gemar membeli baju dan buku tiap 2 ke 3 bulan sekali. Terbaru, saya sudah membeli 4 buah buku, tulisan Perdana Menteri Malaysia yang pertama, Tunku Abdul Rahman. Walaupun jadual saya padat dengan pelbagai program, namun saya akan pastikan untuk mengisi masa yang terluang biarpun hanya dalam tempoh yang singkat untuk beriadah bersama keluarga. Kalau terpaksa bertugas di luar negeri atau negara pula, saya akan pastikan masa yang ada dimanfaatkan untuk diri sebaiknya dengan bercuti sambil bekerja mahupun membeli-belah.

Definisi kecantikan?

Kecantikan datang dari dalam. Misalnya seperti cara kita berfikir, percakapan dan pelakuan. Apabila personaliti seseorang itu baik dan disenangi, pastinya ia menjadi daya tarikan. Bagi saya, orang yang pandai itu adalah seksi, terutamanya apabila mereka pandai berkata-kata. When you’re beautiful inside, kecantikan itu akan terpancar ke luar. Kecantikan juga boleh datang daripada senyuman. Senyuman yang ikhlas mampu menyerlahkan kecantikan seseorang. Paling penting, it must come from your heart.

Dugaan Bergelar Ahli Politik Cantik, DYANA SOFYA Kalis Kecaman!

5 pelajaran berharga menceburi politik

IKLAN

Pertama, sentiasa kuat fizikal, mental dan emosi atau dalam erti kata lain bersedia menghadapi apa jua cabaran. Kita tidak dapat duga apa yang bakal berlaku. Oleh itu, perlu ada perancangan yang teliti.

Kedua, tahu menyesuaikan diri dengan keadaan sekeliling dan situasi.

Ketiga, bersifat terbuka untuk berdepan dengan kritikan daripada pelbagai pihak.

Keempat, pengurusan waktu. Saya suka buat dua tiga kerja dalam satu-satu masa. Jadi, saya perlu bijak menguruskan masa yang ada dan saya percaya pengurusan waktu yang baik dapat memberi kejayaan dan mencapai potensi maksima.

Dan kelima, perlu ada rasa hormat. Bukan hanya hormat pada individu bahkan pada pandangan yang dikemukakan juga samada baik mahupun buruk sebab semua orang berhak untuk bersuara.

 Jika anda seorang lelaki, siapakah anda?

Saya tidak mampu menjadi seperti lelaki terhebat yang ada di muka bumi ini. Seperti ungkapan Oscar Wilde, “Be yourself. Everyone else is already taken”. Tapi saya amat mengagumi tokoh negarawan yang juga Bapa Kemerdekaan, Tunku Abdul Rahman, a true Malaysian. Karisma yang dimiliki beliau, berpendirian teguh dan semangat kekitaan yang ditonjolkan melambangkan seorang pemimpin berkaliber. Walaupun mempunyai tanggungjawab yang berat dan kerjaya yang serious, Tunku adalah seorang yang periang dan cintakan kehidupan.

IKLAN

Tip fesyen

Keselesaan itu penting. Ikut kesesuaian dan mood untuk berfesyen. Yang penting, kena sesuai dengan bentuk badan. Adakalanya, saya gemarkan gaya grungy dengan memakai jeans, t-shirt and sneakers. Kadang kala juga saya suka untuk bergaya feminin dengan memakai gaun klasik dan kasut tumit tinggi. Pendek kata, saya suka melihat fesyen yang dipakai Kate Middleton. Cukup anggun dan menawan.

Dugaan Bergelar Ahli Politik Cantik, DYANA SOFYA Kalis Kecaman!
Dyana di samping keluarga tersayang

Pada pandangan anda, siapakah perempuan yang patut dikatakan sebagai strong woman?

My mother. She has gone through so much. Biarpun terlibat dalam dunia politik sejak berpuluh tahun dahulu dan mempunyai anak yang berlainan ideologi politik, tetapi beliau tenang menghadapi cabaran dan kritikan. Ibu saya seorang yang berkarisma, easy to talk to, open minded and supportive. Beliau yang mengajar dan menyokong saya untuk terlibat dalam bidang politik. Cara beliau menjaga kami empat beradik dengan kesibukan dan pancaroba dunia politik membuatkan saya kagum. Beliau merupakan satu inspirasi kepada saya.

Gambarkan diri anda pada masa hadapan

Seorang wanita yang dapat memberi inspirasi kepada orang muda terutama wanita untuk ambil bahagian dalam pembangunan negara bangsa. Saya juga berharap pada masa depan, saya dapat berada dalam satu gerakan untuk menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara yang bersatu-padu, mempunyai semangat perpaduan yang tinggi dan mengungguli carta negara paling gembira dan bahagia yang dikeluarkan oleh UN Sustainable Development Solutions Network, Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu.

3 kata yang menggambarkan keperibadian anda

Determined, positive and eager to learn.

Dyana Sofea pernah menghiasi ruangan Generasi Y Majalah Nona pada Oktober 2014. Meskipun tidak bertanding untuk mana-mana kerusi Dun dan Parlimen pada PRU lepas, namun ahli politik muda ini tetap setia berkhidmat untuk rakyat dan aktif turun padang membela nasib semua lapisan masyarakat termasuk kaum wanita. Selamat maju jaya, Dyana!

Sumber foto: Instagram Dyana Sofya

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI