Ya, benar normal dan sihat untuk pasangan berselisih faham. Gaduh tanda sayang… Tetapi apabila sampai ke tahap bertarung dan melalui satu proses pertelingkahan yang teruk, anda perlu bijak melaluinya dengan tenang.

Berikut adalah beberapa petua tentang cara berkelakuan dengan betul untuk melalui satu ketika bila berlakunya perselisihan faham.

IKLAN

(a) Jangan berkongsi pertarungan anda di media sosial

Adalah mustahak untuk memisahkan bagaimana perasaan dan masalah perhubungan anda dari rakan media sosial kerana perjuangan anda bukan untuk kegunaan awam. Ini boleh merosakkan amanah pasangan anda untuk anda. Apabila anda meletakkan sesuatu di forum awam, anda tidak boleh mengambilnya kembali. Dan orang mungkin ramai akan menghakimi hubungan anda. Pastikan apa yang kamu perjuangkan kepada diri sendiri dan pasangan anda sahaja. Jika anda benar-benar perlu membincangkannya? Bercakap dengan seorang yang anda percaya yang dapat memberikan nasihat yang seimbang dan jujur atau keluarga anda.

(b) Jangan biarkan terlalu banyak masa berlalu sebelum anda menyelesaikannya

Semakin lama berhujah, rasa marah yang anda rasakan akan semakin meluap. Kemarahan dan rasa sakit yang tidak dapat diselesaikan jika tidak dapat berfungsi dengan tepat pada masanya. Bari ruang seketika tetapi jangan membiarkan masa berlalu, anda akan memanjangkan perselisihan dan terus mengalami tekanan yang berkaitan dengannya. Sebaik sahaja anda telah sejuk dari isu yang timbul cepat berbincang dan selesaikan.  Bagi lelaki, masa ini sangat bermanfaat. Mereka perlu mendapat rehat, mengalihkan otak ke keadaan yang tenang untuk sementara waktu dan mereka akan kembali keadaan minda yang lebih terbuka untuk berbincang dengan lebih rasional tentang apa yang sedang berlaku dan bagaimana mencari penyelesaian dengan pasangannya.

Gaduh-Gaduh Juga, Tapi Jangan Sampai Lakukan 8 Perkara Yang MENGERUHKAN KEADAAN Ini!

(c) Jangan diungkit kisah lama

Jika setiap perbalahan itu benar-benar telah diselesaikan, maka mengapa ia perlu dibangkitkan lagi. Dengan membawa kembali konflik lama, sebenarnya adalah memulakan semula pertempuran sambil menunjukkan bahawa persefahaman dan penyelesaian yang dibuat sebelum ini tidak berguna. kata Sebenarnya, apabila anda membawa konflik lama, anda sedang dalam perjalanan untuk memulakan yang baru.

(d) Jangan katakan anda tidak bermaksud

Sama ada anda maksudkan atau tidak, anda mengatakannya, anda melakukannya dan anda tidak boleh mengambilnya kembali. Anda tidak boleh membuatnya pergi, jadi mengatakan bahawa anda tidak bermaksud ia bukan sahaja sia-sia, tetapi boleh menunjukkan bahawa anda berperang kotor, yang tidak sihat untuk ‘bertarung’. Jika anda mengatakan bahawa anda tidak bermaksud, anda tidak akan bekerja untuk penyelesaian untuk masa depan. Mulailah dengan memahami bahawa kata-kata anda mungkin telah menyakiti dia dan memohon maaf, mengakui bahawa anda rasa bersalah kerana melancarkan pergaduhan itu.

IKLAN

(e) Jangan melakukan hubungan intim jika tidak bersedia

Seks adalah mengenai cinta, keintiman dan kasih sayang, tentang kehangatan dan hubungan. Masa dan emosi anda perlu betul untuk melakukan hubungan seks yang menyeronokkan. Seks boleh menjadi penyembuhan, tetapi hanya jika kedua-duanya merasakannya, tetapi jika anda melakukan hubungan seks kerana anda fikir anda perlu dan masih dalam emosi yang tidak seimbang anda sebenarnya membuat keadaan lebih teruk, menambah lapisan kebencian dan mungkin menjadikan diri anda merasa senang digunakan tetapi penghujungnya tiada penyelesaian masalah.

(f) Jangan jadi degil dan terima permintaan maafnya

IKLAN

Jangan berpegang kepada kemarahan dan memaafkannya. Jika dia menawarkan maaf yang tulus, ikhlas, dan tulus ikhlas, terima. Jika tidak, anda akan menyimpan sentimen negatif lebih lama daripada yang diperlukan. Pengampunan adalah amalan yang baik dalam hubungan jangka panjang.  Menyedari bahawa tidak semua orang sempurna. Dan jika anda masih kecewa, berdegil tidak menerima permintaan maafnya hanya akan memburukkan keadaan. Dengan tidak menerima maafnya, anda terus menghukum dia dan boleh menjadi tanda-tanda masalah yang lebih mendalam. Hubungan bukan mengenai pemenang dan orang yang kalah. Anda berada di sisi yang sama. Jika anda tidak dapat menerima permintaan maafnya, fikirkan jika anda perlu mendapatkan kaunseling atau melakukan sesuatu yang akan membantu anda memulihkan kepercayaan dan sambungan.

Gaduh-Gaduh Juga, Tapi Jangan Sampai Lakukan 8 Perkara Yang MENGERUHKAN KEADAAN Ini!

(g) Jangan beri dia rawatan senyap

Tidak mengapa jika anda memerlukan sedikit ruang selepas pertarungan. Mengabaikan pasangan anda hanya akan menguatkan kecederaan dan kemarahan. Tetapi jangan lupa memberi tahu dia bila anda sudah sejuk. Dia mungkin merasakan dia dihukum jika anda mengabaikannya, memberi seseorang rawatan yang diam adalah satu bentuk penyalahgunaan emosi. Ia tidak menghormati, merendahkan dan memanipulasi. Ya, anda boleh meluangkan masa untuk diri sendiri untuk tenang dan terlibat dalam penjagaan diri tetapi anda boleh mengeruhkan lagi keadaan kepada pasangan anda pada masa yang sama. Jelaskan bahawa anda memerlukan beberapa jam untuk menyejukkan diri dan ingin menyambung semula perbincangan secara rasional.

(h) Jangan guna perkataan yang menyakitkan

Ketika dalam proses pergaduhan, jangan gunakan nama panggilan dan kata-kata yang menyakitkan. Guna ayat mudah, mudah difahami untuk membantu pasangan anda memahami apa yang anda rasa. Sebagai contoh, anda mungkin berkata, “Apabila anda mengabaikan saya ketika saya pulang dari kerja, saya rasa bersendirian dalam hubungan kita,” itu lebih sedap didengar walaupun dalam hati anda terlalu marah.

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI