Setiap hari kita masyarakat sekeliling meninggal dunia akibat kanser. Kanser kini merupakan punca utama kematian dan semakin hari semakin meningkat angka kematian ini. Memang benar terdapat banyak faktor penyumbang kepada penyakit kanser ini termasuk stres dan pencemaran.

IKLAN

Namun, pemakanan adalah segala-galanya. Setiap makanan yang masuk ke dalam perut akan mempengaruhi tubuh termasuk organ dalaman. Kanser boleh ditangani dengan mengawal pemakanan.

GULA Baja Kepada KANSER, Ramai Yang Tak Perasan Makan Gula Tanpa Sedar

Gula telah diperdebatkan kerana boleh merangsang sel kanser untuk bertindak aktif di dalam tubuh. Walaupun ramai yang tidak mengambil gula dalam pemakanan namun ‘tertipu’ dengan makanan yang dijual di rak pasar raya.

Kebanyakan kandungan gula ini disembunyikan dan tidak dimasukkan ke dalam label. Antara produk sihat namun sebenarnya mengandungi kandungan gula tinggi adalah;

Yogurt
Ramai wanita mengambil yogurt jika dalam proses diet. Namun tahu kah anda bahawa yogurt berperisa mengandungi kadar gula yang tinggi. Demi menjaga kesihatan tubuh elak beli yogurt yang berperisa, sebaliknya beli yogurt tanpa sebarang perisa. Jika mahu menambah rasa buah potong sahaja buat segar kegemaran anda seperti strawberi, epal, raspberi dan sebaginya serta makan bersama yogurt tadi.

GULA Baja Kepada KANSER, Ramai Yang Tak Perasan Makan Gula Tanpa Sedar

Minuman ringan
Minuman ringan sering menjadi pilihan terutama dalam cuaca yang panas menyengat. Sering juga minuman ringan ini dipakejkan dalam set makanan terutama makanan segera. Hendak atau tidak terpaksa minum. Namun, minuman ringan ini memang mengandungi kadar gula yang tinggi sekitar 39 gram sehingga 99 gram. Selain minuman ringan susu coklat dan jus buah-buahan dalam kotak juga mengandungi kadar gula yang tinggi.

IKLAN

Madu
Madu memang makanan terbaik untuk tubuh dan boleh mengganti fungsi gula serta membantu menyihatkan anggota tubuh. Kandungan gula yang terdapat dalam madu secara semula jadi memang terbaik, namun yang berbahaya apabila terdapat madu yang ditambahkan pemanis buatan atau gula tambahan. Satu sudu madu mengandungi kalori dan karbohidrat yang lebih baik berbanding satu sudu gula.

GULA Baja Kepada KANSER, Ramai Yang Tak Perasan Makan Gula Tanpa Sedar

IKLAN

Granola bar
Ramai wanita yang menjadikan granola bar ini sebagai makanan sementara jika terpaksa langkau makanan akibat tugasan dan sebagainya kerana mengenyangkan. Makan granola bar ini memang sihat namun perlu berhati-hati memilih kerana kebanyakan bar ini sudah ditambah dengan gula untuk membuat rasanya lebih enak.

Sos tomato
Sos tomato sering menjadi pilihan untuk menyedapkan makanan. Masak ikan tiga rasa, mi goreng, spageti sering memasukkan sos tomato. Begitu juga kalau makan kentang goreng sudah menjadi kewajipan di cicah bersama sos tomato. Kandungan gula tinggi dalam sos tomato kerana untuk meminimumkan rasa masam yang terdapat dalam sos tomato. Gula juga akan membuatkan sos tomato ini tahan lama.

GULA Baja Kepada KANSER, Ramai Yang Tak Perasan Makan Gula Tanpa Sedar

Puding
Puding ini memang telah diketahui mengandungi gula yang tinggi. Begitu juga dengan ais krim namun bukan bererti tidak boleh makan langsung tetapi cuba mengawal pengambilan mungkin hanya sebulan sekali sahaja.

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI