Kecewa dan marah adalah dua perasaan yang kerap datang beriringan dan tidak pernah dirancang. Pada hal-hal yang tertentu, amarah yang dirasakan begitu dahsyat hingga anda yakin tidak mungkin akan memaafkan kesalahan pasangan anda.

Biasanya, ini terjadi kerana yang melakukan kesalahan adalah si dia yang anda anggap tidak seharusnya melukai perasaan anda.

IKLAN

Rudy dan Julia adalah sahabat yang kemudiannya menjadi sepasang kekasih. Menjalinkan persahabatan yang cukup lama, membuatkan mereka yakin mampu menjadi pasangan yang paling bahagia.

Ditambah dengan rentetan sejarah lalu, apabila mereka sama-sama pernah dikecewakan oleh kekasih terdahulu, Julia dan Rudy mengimpikan masing-masing tidak akan mengulangi kesalahan yang dilakukan mantan kekasih mereka.

Tapi nyata yang terjadi tidak seindah impian. Rudy telah melakukan sesuatu yang telah mengecewakan hati Julia menjelang saat mereka melangkah ke alam pertunangan. Luka di hati Julia menyebabkan dia hanya berfikir untuk melakukan pembalasan yang setimpal sehingga lupa bahawa mereka pernah memiliki persahabatan yang indah.

Ibarat kata pepatah, mereka yang membalas kejahatan dan tidak memaafkan kesalahan sama seperti sebongkah bara panas. Ia memungut bara itu dan melemparkan kepada pihak yang ia benci. Hakikatnya, dialah yang terbakar paling parah.

Frederic Luskin serta Carl Thoresen dari Stanford University mengatakan bahawa dendam adalah pemberian atau hadiah yang membuatkan anda tidak henti-henti merasakan pedih hati sehingga menyebabkan ketegangan dan kegelisahan. Tapi tahukah anda, dengan memaafkan si pelaku kesalahan, anda akan menjalani kehidupan dengan lebih tenteram dan tenang.

(a) Sedar Tentang Kelemahan Memaafkan

Banyak orang enggan memberi maaf kepada pasangannya kerana mereka berfikir memaafkan si pelaku kesalahan sama dengan menunjukkan kelemahan. Memaafkan bererti anda mengakui si dia tidak melakukan kesilapan. Sebenarnya tidak. Bukan seperti itu. Anda masih boleh menghukumnya biarpun tanpa menyimpan dendam di dalam hati.

Memaafkan kesalahan pasangan anda bererti anda sudah melepaskan kemarahan yang menguasai anda. Memaafkan adalah tindakan untuk menemukan kembali harga diri anda kerana proses ini dapat menanam sifat yang lebih murni untuk kehidupan yang lebih mencabar di kemudian hari.

(b) Bersedih Atas Kehilangan

IKLAN

Tidak mahu meneruskan adegan pergaduhan anda bersama pasangan, langkah terbaik anda maafkan sahaja kesalahannya tanpa menyelesaikan masalah yang terjadi. Maafkan dengan lapang hati, ambil sedikit masa untuk berbincang dan temukan solusi agar tak berulang lagi pada kemudian hari.

Namun, sesekali anda akan masih tetap merasakan kemarahan apabila anda keseorangan. Ambil waktu, cuba kenangkan detik-detik manis bersama pasangan anda. Pasti rasa marah anda akan berkurangan.

(c) Usah Tunggu Ungkapan Maaf

‘Maaf’ memang mampu menyembuhkan luka di hati. Tidak perlu mendengar kata maaf darinya tetapi anda terlebih dahulu memutuskan untuk memaafkan pasangan anda. Pasti satu kata sederhana dengan makna yang luar biasa akan singgah dalam hari anda apabila pasangan anda sudah bersedia untuk berbicara tentang kesilapannya apabila melihat tingkah anda tetap tenang dan bersahaja.

IKLAN

(d) Fahami Tingkah Lakunya

Sikap yang buruk adalah hasil daripada ketidakdewasaan emosi. Kajian membuktikan bahawa sebahagian besar pelaku kejahatan adalah korban daripada mangsa keganasan pada zaman kanak-kanak yang dilaluinya. Jika pasangan anda mengaku tidak mudah percayakan anda, bukankah lebih baik anda menyelami peristiwa yang pernah membuatnya seperti itu.

Jika si dia bersikap terlalu emosional, lapangkan waktu anda untuk mencungkil rahsia dari zaman kecilnya dalam keluarga. Bantu pasangan anda untuk ekspresikan kegembiraan kepada anda dan seluruh hidupnya.

(e) Raikan Kejayaan

Menurut Michael McCullogh dari University of Miami, mereka yang pernah berada dalam bayangan dendam dan amarah lebih cenderung untuk menjadi lebih kuat, sabar dan matang. Bagaimana peristiwa lalu mematangkan mereka yang pernah disakiti, mereka menyifatkan peristiwa pahit itu sebagai pembelajaran untuk tidak diulangi lagi.

Tidak semua sesuatu pembelajaran itu datang dalam keadaan yang menyenangkan. Apa yang perlu anda lakukan ialah tidak membiarkan luka membayangi hidup anda. Memilih untuk memaafkan dan melupakan tidak akan membuatkan hidup anda kembali sama. Kesedihan yang menyakitkan akan membuatkan diri anda menjadi lebih dewasa. KR

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI