RAFIDAH IBRAHIM

Belum ada rezeki. Takziah buat selebriti cantik, Rafidah Ibrahim dan suami yang ‘kehilangan’ cahaya mata mereka baru-baru ini. Walau pahit untuk ditelan apatah lagi ini merupakan keguguran kedua Fida namun pasangan suami isteri ini tabah menempuh dugaan. Bagi mereka, segala ujian ini pasti ada hikmah!

IKLAN

14 Jun lalu, Fida berkongsi khabar gembira mengenai kehamilannya bersama peminat di media sosial. Bagaimana pun waktu itu, doktor memaklumkan dia dan suami perlu bersedia dengan sebarang kemungkinan yang bakal berlaku terhadap kandungan disebabkan keadaan yang dialami ibu dan bayi.

Takdir ilahi, 10 hari kemudian Fida dilaporkan sekali lagi mengalami keguguran. Kali pertama Fida mengumumkan keguguran ialah pada 14 November tahun lalu.

Kongsi Fida, “Innalillahhiwainnalillah hiroji’un. Jumaat, 24 Jun 2022, sebelum masuk waktu Maghrib, anak dalam kandungan saya, Abdullah bin Shahzemir yang berusia 4 bulan 7 hari telah pergi. Petang, dari jam 5 perut saya terlalu sakit dan saya sangkakan angin yang terlalu teruk dalam badan terutama di bahagian bawah perut. Saya biarkan dan berehat walaupun sakitnya hanya Allah saja yang tahu.

Sebelum masuk waktu Maghrib dan sebelum berwuduk, saya berhadas kecil dan pada ketika tu terasa sesuatu ingin keluar. Saya terus memanggil suami dan cakap ada sesuatu nak keluar dan suami kata, biarkan.

Impian Timang Anak Tak Kesampaian, FIDA IBRAHIM Gugur Kali Kedua! Usia Kandungan Dah 4 Bulan Impian Timang Anak Tak Kesampaian, FIDA IBRAHIM Gugur Kali Kedua! Usia Kandungan Dah 4 Bulan Impian Timang Anak Tak Kesampaian, FIDA IBRAHIM Gugur Kali Kedua! Usia Kandungan Dah 4 Bulan

Saya tadahkan tangan. Pada waktu itu, janin keluar di atas tapak tangan saya dan saya ada rasa sedikit pergerakan sebelum suami memotong tali pusat. Sekiranya berlaku pada anda, terus ke hospital ya dan jangan potong sendiri kerana itu akan lebih memudahkan proses cuci uri atau placenta nanti.

Pada waktu tu perasaan panik ada, nak nangis pun ada. Tapi bila saya pegang baby, subhanAllah indahnya ciptaan Allah SWT. Perasaan panik dan sedih tadi bertukar serta-merta jadi gembira saat saya dan suami melihat keindahan ciptaan Allah itu walaupun belum sempurna tapi sudah cukup sifat.”

Ujarnya lagi, “Saya yakin para ibu bapa yang sudah menimang cahaya mata, perasaan itu sangat-sangat menggembirakan dan terubat segala rasa. Sementara suami tunaikan solat, saya bersiap dan kami terus ke hospital. Seperti biasa, proses membersihkan uri dilakukan dan saya ditahan 1 malam di wad bagi tujuan pantauan.

IKLAN

Alhamdulillah segala urusan dipermudahkan bagi anak syurga ini. Jantina baby tak dapat dikenalpasti, tapi kami menamakannya Abdullah (hamba Allah). Terima kasih Abi – Ustaz Jafri Abu Bakar Mahmoodi atas ‘guideline’ perkara yang perlu dibuat ke atas jenazah bayi kami dan juga atas nama yang diberi sebab kami memang dah niatkan jika anak kami lahir nak Abi namakan.

Impian Timang Anak Tak Kesampaian, FIDA IBRAHIM Gugur Kali Kedua! Usia Kandungan Dah 4 Bulan Impian Timang Anak Tak Kesampaian, FIDA IBRAHIM Gugur Kali Kedua! Usia Kandungan Dah 4 Bulan Impian Timang Anak Tak Kesampaian, FIDA IBRAHIM Gugur Kali Kedua! Usia Kandungan Dah 4 Bulan

IKLAN

Terima kasih juga buat para doktor, para misi, forensik dan semua warga Hospital Wanita & Kanak-kanak Kuala Lumpur (HWKKKL) atas keprihatinan anda, nasihat dan layanan yang sangat baik. Tak lupa juga saya nak ucapkan terima kasih buat kejiranan yang membantu dan memudahkan pengurusan jenazah bayi saya.

Jenazah dikebumikan di Tanah Perkuburan Ampang, bersebelahan kubur arwah mak dan arwah ayah saya. Tidak ketinggalan buat para keluarga, sahabat, pengikut di setiap media sosial dan semua yang sentiasa mendoakan kebaikan saya, anak dan suami serta nasihat.

Terima kasih sekali lagi buat semua yg terlibat secara langsung dan tak langsung. Semoga Allah SWT sentiasa merahmati kita semua di dunia dan di akhirat.”

Semoga Fida segera sembuh dan terus cekal hadapi ujian Allah SWT kelak. Fida sah bergelar isteri Shahzemir Shahzulkarib pada 5 Mei 2021.

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI