Nama Cristiano Ronaldo, Ariana Grande, Dwayne ‘The Rock’ Johnson, Selena Gomez dan Kylie Jenner tersenarai sebagai pemilik akaun Instagram dengan pengikut tertinggi di dunia.

Populariti mereka yang relevan dengan kehendak semasa menjadikan setiap satu hantaran di Instagram bernilai ratusan ribu ringgit.

IKLAN

Jadi jikalau anda merupakan salah seorang daripada 1 bilion pengguna aktif Instagram setiap bulan, anda pasti sedar betapa berkuasanya platform media sosial untuk memasarkan produk atau perniagaan yang dijalankan.

Selain Facebook, Instagram membolehkan pengusaha mempromosikan jualan, berhubung terus dengan pelanggan dan meluaskan pengaruh, selain membuka peluang untuk anda menemui pelanggan baru. Meskipun ramai yang telah berjaya tapi persoalannya, adakah cara kita juga menjamin kejayaan?

Walaupun terdapat banyak cara pemasaran yang boleh dicuba, namun 5 tip ini antara yang paling berkesan untuk meraih juta pertama anda.

Ingat kata pepatah, when one door closes, another door opens. 

(1) Menganjurkan peraduan

Peraduan di Instagram bukan saja menambah pengikut akaun, malah meningkatkan jualan dan menarik perhatian bakal pelanggan anda. Anda boleh menganjurkan peraduan foto, undian atau giveaways bagi menjenamakan perniagaan masing-masing.

(2) Mencipta hashtag

Jadikan setiap post anda lebih mesra peserta. Dengan penggunaan hashtag ini, pengikut akaun akan lebih mudah melihatnya secara automatik dan membolehkan mereka melihat posting-posting lain yang berkaitan.

(3) Melabur untuk Instagram Ads

Laburkan sedikit wang untuk Instagram Ads. Inilah caranya untuk menjamin hantaran anda mencapai ramai pelanggan yang berpotensi. Disebabkan ia kepunyaan Facebook, Instagram Ads berdiri di atas platform Facebook Ads, iaitu tools berkuasa untuk menyasar individu berdasarkan demografik, kesukaan dan sebagainya.

Jadi iklan peraduan anda akan mencapai lebih ramai orang yang berpotensi menyertainya. Jangan lupa sertakan hadiah-hadiah lumayan yang ditawarkan!

(4) Tawarkan diskaun

IKLAN

Sebenarnya Instagram juga boleh menjadi platform yang pasif kerana ramai yang sekadar melayarinya untuk mengisi masa terluang. Untuk melariskan jualan, anda mesti menghasilkan content yang dapat menukar mereka menjadi lebih aktif contohnya membuat promosi istimewa dengan diskaun hebat atau pemberian kupon potongan harga.

(5) Kongsi Ilmu

Kata orang, lebih banyak kita kongsi ilmu lebih berkat ilmu yang kita dapat. Akaun IG anda sepatutnya bermanfaat untuk orang lain, dengan ini kepercayaan dibina dan lebih berkesanlah teknik pemasaran yang lain. Post-kan kemahiran atau kepakaran anda secara santai dan wujudkan engagement bila ditanya soalan… Jawab dan terangkan dengan baik.

REKOD FOLLOWERS TERTINGGI

Random selfies, #OOTD fesyen, aktiviti dengan keluarga, pasangan dan teman-teman, update kerjaya mereka, foto percutian, produk yang digunakan serta pandangan terhadap isu semasa merupakan contents yang mengisi akaun celebrity instafamous ini.

IKLAN

#1 Cristiano Ronaldo
347 juta

#2 Ariana Grande
183 juta

#3 Dwayne Johnson
182 juta

#4 Selena Gomez
175 juta

#5 Kylie Jenner
173 juta

#6 Kim Kardashian
168 juta

#7 Lionel Messi
145 juta

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI