Dhaniya Illiani Yusof sememangnya obses dalam bidang seni yang diceburinya. Ilham kreatif dan karya anak muda berusia 21 tahun ini pastinya membuatkan sesiapa sahaja kagum melihatnya. Lebih mesra disapa Dhan Illiani yang juga merupakan seorang graduan diploma dalam bidang fesyen di Inti International University.

Sebagai seorang freelancer, Dhan Illiani sentiasa menceburi pelbagai jenis bidang berkaitan dengan dunia fesyen dan seni. Ia berdasarkan peluang yang ditawarkan dan mempunyai ciri ciri diminati sebagai seorang individu yang eksperimental.

IKLAN

Jangan Sampai Lupa Niat Asal Bertudung, Ini Pesan Fashion Stylist DHAN ILLIANI!

FESYEN DAN HIJAB

Saya tidak melihat hijab sebagai satu halangan untuk berekspresi dalam fesyen dengan peringatan untuk tidak melupakan niat asal berhijab dan berkarya. Tetapi saya juga percaya fesyen tiada genggaman dan peranan dalam aspek hijab, lebih daripada aspek fizikalnya ia ada nilai rohani, satu ibadah dan bentuk komitmen peribadi seorang hamba dengan Yang Maha Esa. Cara pendekatan individu dalam pemakaiannya bagi saya ialah satu perjalanan dan progres individu tersebut untuk memahami dan mendekatiNya. Saya sendiri masih tengah mempelajari dan mendalami perihal ini.

 

TREND HIJAB TERKINI

 Pada peringkat global, fesyen hijab yang menjadi trending ialah stail lilitan simple dan elegant yang mengayakan look effortless. Selain itu, stail turban resort juga menjadi ikutan seperti yang dapat dilihat di pertunjukan fesyen pada tahun ini. Ia digemari ramai dan sedang menular untuk dijadikan trend. Golongan yang lebih edgy pula memilih stail tudung ninja yang memeluk kepala dan leher.

 Jangan Sampai Lupa Niat Asal Bertudung, Ini Pesan Fashion Stylist DHAN ILLIANI!

INSPIRASI FESYEN

Inspirasi saya untuk berfesyen berputik dengan hasrat saya untuk menggunakan diri sebagai sebuah canvas. Ia merupakan kemahuan saya untuk cuba bermain dengan idea menjadi karya direct saya sendiri. Juga dorongan saya ialah dari peluang untuk menggunakan pakaian dalam menerokai aspek dan sudut berlainan dalam diri saya, ia berasa sedikit seperti satu keupayaan untuk shape shift.

 Jangan Sampai Lupa Niat Asal Bertudung, Ini Pesan Fashion Stylist DHAN ILLIANI!

PENATAAN GAYA

IKLAN

Semestinya penting untuk mengambil kira minat dan ciri individualistik individu tersebut dalam menata gaya. Ia memerlukan kemahiran dan kreativiti untuk mengetahui cara suai padan yang tepat dan sempurna. Ia bukan sahaja dalam aspek luaran malah ia juga perlu sesuai dengan personaliti yang membawa pemakaian dalam stail yang telah dipilih. Peringatan yang berguna dalam menata gaya  ialah untuk mengingati bahawa anda yang memakai baju dan bukan baju yang memakai anda.

 

EKSPRESI GAYA

Cara untuk menerapkan nilai personaliti diri dalam pemakaian ialah dengan staying true to yourself. Cuba praktikkan gabunggan apa yang diminati  dengan nilai dalam diri sendiri sebagai seorang individu dalam pemilihan pemakaian. Tidak kisahla jika apa yang dipakai ialah untuk tampil bergaya atau hanya untuk tampil selesa, fesyen yang sebenar ialah berjuruskan lifestyle individu dan itu sendiri sudah melambangkan satu bentuk ekspresi yang tersendiri yang kita sedar atau tidak.

IKLAN

 Jangan Sampai Lupa Niat Asal Bertudung, Ini Pesan Fashion Stylist DHAN ILLIANI!

 

7 TIP TAMPIL TRENDY

  1. Pakai pakaian yang sesuai dan yang compliment jenis badan anda.
  2. Cuba eksperimen dengan memakai pakaian yang ada dengan cara atau stail yang sedikit berbeza.
  3. Pastikan pilihan pakaian anda tidak membuat anda rasa kekok atau tidak selesa.
  4. Tiada salah dalam memberi keutamaan dalam keselesaan dalam berfesyen.
  5. Aksessori atau detail yang vibrant seperti rantai, gelang atau cermin mata boleh memberi nafas baru kepada look yang neutral dan simple.
  6. Jangan terlalu takut untuk bergaya dengan warna yang terang, kalau sudah berani sedikit, cuba pula color blocking.
  7. Labur dalam pakaian yang boleh dipakai untuk pelbagai aktiviti dan dalam banyak cara.

 

IKON GAYA PILIHAN

Jangan Sampai Lupa Niat Asal Bertudung, Ini Pesan Fashion Stylist DHAN ILLIANI!

Saya amat gemar penyanyi Icelandic, Bjork. Stailnya sangat unik, eklektik dan eksperimental. Cara dia berekspresi dalam pemakaiaannya adalah lain dari yang lain dan dalam kata vogue authentic. Bjork bijak dalam bermain dengan nilai seni dalam gayanya yang melahirkan satu stail yang avant garde dan luar daripada kotak.

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI