Disahkan menghidap kanser tulang sejak setahun lalu tetap tidak mematahkan semangat anak kelahiran Machang, Kelantan ini untuk menyudahkan pengajiannya.

Memetik perkongsian di Sinar Bestari, mahasiswa Universti Utara Malaysia (UUM) yang berusia 27 tahun ini berjaya menggenggam ijazah jurusan Sarjana Muda Pengurusan Awam pada Majlis Konvokesyen ke-35 yang berlangsung baru-baru ini.

IKLAN

Kanser Tulang Tidak Halang Siti Aida Tamatkan Pengajian Dengan Cemerlang, Terima Pujian Naib Canselor

Siti Aida Farhan Mahamood disahkan menghidap kanser tulang pada tahun lalu ketika dia sedang menjalani latihan industri di Pejabat Setiausaha Negeri Kedah.

Anak bongsu daripada lima beradik ini kemudiannya dirujuk ke Hospital Pulau Pinang (HPP) dan menjalani rawatan kimoterapi serta pembedahan pada kaki kanan.

Bagaimanapun, keadaan kesihatannya bertambah teruk setelah sel-sel kanser tersebut telah merebak sehingga ke kepala, paru-paru, bahagian tulang punggung, paha kiri dan tisu paha kanan.

Kanser Tulang Tidak Halang Siti Aida Tamatkan Pengajian Dengan Cemerlang, Terima Pujian Naib Canselor

Pun begitu, ia tidak memutuskan semangatnya untuk menggenggam segulung ijazah.

Tambah mengharukan, kesungguhannya itu mendapat pujian daripada Naib Canselor UUM, Profesor Dr Mohd Foad Sakdan ketika beliau menyampaikan ucapan pada majlis tersebut.

Jelas Mohd Foad, apa yang mengagumkan, kesukaran yang menghimpit pelajar Pusat Pengajian Kerajaan (SOG) itu tidak menghalangnya memberi komitmen dalam menyelesaikan tugasan dan menduduki ujian akademik dengan baik.

IKLAN

Kanser Tulang Tidak Halang Siti Aida Tamatkan Pengajian Dengan Cemerlang, Terima Pujian Naib Canselor

“Hari ini kami dengan penuh penghormatan menghargai Siti Aida kerana dia seorang pelajar yang luar biasa dan telah mengatasi rintangan kesihatan berat sepanjang tempoh pengajian.

“Cerita perjuangannya telah membuktikan semangat dan tekad yang kuat dapat mengatasi segala rintangan yang dihadapi dalam hidup.

“Siti Aida telah menunjukkan kekuatan yang tidak tergoyahkan dan ini adalah contoh yang patut dicontohi oleh kita semua,” katanya pada Rabu.

IKLAN

Beliau turut menegaskan universiti menyokong pencapaian dan impian pelajar berkenaan.

Pada majlis tersebut, Mohd Foad mengambil peluang bertemu, bergambar dan mengiringi Siti Aida sehingga ke kereta selepas tamat majlis konvokesyen tersebut.

Gadis itu kini telah selesai menjalani rawatan radioterapi kepala di HPP dan bakal disambung dengan kimoterapi selepas ini.

Sumber Sinar Bestari

 

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI