Hidangan manisan seperti kek sememangnya sering menjadi pilihan untuk mengakhiri hidangan utama. Bertambah enak jika gabungan aneka kekacang menjadi pelengkap manisan bersama tersayang. Kepelbagaian khasiat kekacang menjadikan hidangan ini lebih enak dan menambat selera.
Kekacang dan legum diambil sebagai sumber protein menggantikan daging. Ia juga membantu menstabilkan paras glukos dalam darah, menyeimbangkan tindak balas elektrolit dalam tubuh dan meningkatkan kadar metabolisme serta fungsi tubuh dan otak.
CHOCOLATE LARVA ALMOND
BAHAN-BAHAN:
3 biji telur
3 biji kunign telur
110gm gula aising
60gm tepung gandum
60gm serbuk badam
110gm mentega
170gm coklat gelap
CARA MEMBUAT:
Pukul telur, kuning telur bersama gula aising sehingga ia menjadi kembang. Masukkan pula tepung gandum diikuti serbuk badam. Gaulkan sehingga ia menjadi sebati. Cairkan coklat gelap dan masukkan ke dalam adunan tadi. Gaulkan sehingga sebati. Kemudian cairkan mentega dan masukkan ke dalam adunan dan pastikan ia diadun sehingga sebati. Masukkan adunan ke dalam acuan yang sesuai dan bakar pada suhu 190C selama 15 minit. Keluarkan dan sedia untuk dihidangkan bersama sos coklat.
GRANOLA PARCEL
BAHAN-BAHAN:
19gm oatmeal
90gm kelapa kering
200gm kacang badam
90 gm cip coklat
30gm ceri merah
60gm gula perang
160gm madu
10gm serbuk kayu manis
CARA MEMBUAT:
Campurkan kesemua bahan kecuali cip coklat. Gaulkan sehingga adunan menjadi sebati. Ratakan di atas dulang pembakar dan masukkan ke dalam ketuhar dan bakar selama 10 minit. Keluarkan dari ketuhar dan taburkan cip coklat dan gaulkan sehingga sebati.Masukkan semula ke dalam ketuhar dan bakar selama 15 minit pada suhu 170C.Keluarkan dari ketuhar dan potong ketika ia masih panas supaya ia tidak pecah. Setelah sejuk, rendamkan ke dalam coklat gelap yang telah dicairkan dan sejukkan di dalam peti sejuk sebelum dihidangkan.
3.HAZELNUT DOME MOUSSE CAKE
BAHAN UNTUK HAZELNUT SPONGE KEK:
Ads
9 biji telur ayam
500gm tepung campuran kek
80gm air
80gm minyak
BAHAN UNTUK HAZELNUT MOUSSE CREAM
4 biji telur ayam
70gm gula kastor
200gm krim putar
20gm serbuk gelatin
150gm jam perisa hazelnut
CARA MEMBUAT
Untuk menyediakan kek span kacang hazel, pukul telur bersama campuran tepung kek bersama air. Pukul sehingga kembang. Kemudian masukkan minyak dan kacau sehingga sebati. Masukkan adunan ke dalam acuan dan bakar selama 15 minit pada suhu 180C. Setelah masak, keluarkan dan biarkan ia sejuk seketika.Untuk menyediakan Hazelnut Mousse Cream pula, pukul krim putar sehingga naik dan asingkan seketika. Pukul telur dan gula sehingga kembang.Kemudian masukkan krim yang telah dipukul terlebih dahulu dan kacau sehingga sebati. Masukkan jam perisa kacang hazel yang telah dicairkan ke dalam adunan dan kacau sebati. Masukkan serbuk gelatin yang telah dicairkan. Potong ia mengikut acuan dan lapiskan bersama kek span hazel. Simpan di dalam peti sejuk sehingga keras sebelum dihidangkan.
4.PINE NUT PIE
BAHAN UNTUK DOH:
200gm mentega
100gm gula kastor
Ads
1 biji telur
330gm tepung gandum
10gm susu tepung
BAHAN-BAHAN UNTUK INTI:
3 biji telur
75gm gula
125gm madu
45gm mentega(dicairkan)
75gm krim putar
200gm kacang pine
CARA MEMBUAT:
Untuk bahan A, gaulkan mentega bersama gula kastor sehingga sebati.Kemudian masukkan telur dan gaul sehingga sebati. Masukkan pula tepung gandum dan susu tepung. Kacau sehingga sebati. Masukkan ke dalam acuan pai pilihan anda. Untuk menyediakan bahan B pula, pecahkan telur ke dalam bekas dan masukkan gula, madu dan kacau sehingga sebati. Kemudian masukkan pula krim dan gaulkan sehingga sebati.Akhir sekali masukkan mentega yang telah dicairkan ke dalam adunan. Masukkan pula kacang pine ke dalam aduan dan bakar di dalam ketuhar pada suhu 180C selama 25 minit.
WALNUT CHEESE CAKE
BAHAN-BAHAN A:
425gm kacang walnut(dicincang)
75gm mentega
75gm gula
BAHAN-BAHAN UNTUK KEK KEJU:
Ads
800gm krim keju
100gm gula kastor
70gm sirap maple
50gm kacang walnut
3 biji telur
CARA MEMBUAT:
Gaulkan kesemua bahan A dan masukkan ke dalam bekas pembakar kek dan ratakan. Bakar selama 15 minit pada suhu 180C.Kemudian pukul krim keju bersama gula sehingga sebati dan masukkan telur sebiji demi sebiji.Masukkan pula kacang walnut dan sirap maple ke dalam adunan kek dan kacau sebati. Setelah siap, masukkan adunan keju ke dalam acuan kek di atas bahan A dan bakar selama lebih kurang 50 minit pada suhu 160C.
6.BISKUT KACANG PISTACHIO
BAHAN-BAHAN:
125gm mentega
125gm gula kastor
3 biji telur
300gm tepung gandum
5gm baking powder
5gm garam
130gm kacang pistachio
1 sudu kecil kacang pistacio
1 sudu kecil esen vanilla
BAHAN UNTUK SOS KARAMEL:
200gm gula 150gm mentega
250ml krim
CARA MEMBUAT:
Pukul mentega bersama gula sehingga sebati.Kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji.Masukkan tepung gandum, serbuk penaik dan garam.Gaulkan sehingga sebati. Bentukkan doh dan bakar di dalam ketuhar pada suhu 180C selama 25 minit. Apabila sudah masak, keluarkan dan biarkan ia sejuk seketika. Untuk menyediakan sos karamel pula, panaskan periuk kemudian masukkan gula dan kacau sehingga ia kekuningan. Masukkan mentega dan kacau seketika. Kemudian masukkan krim dan kacau sehingga pekat didalam api yang perlahan.
RESIPI DISEDIAKAN OLEH: MOHD SHAFIK ABDULLAH (PASTRY CHEF) & AZRAM RIZAL (EXECUTIVE CHEF) HOTEL HOLIDAY VILLA SUBANG JAYA, SELANGOR DARUL EHSAN
Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Kalau mengikut rasa memang oat tidak sedap untuk dimakan. Namun, oat boleh diubah rasanya apabila ditambah buah-buahan dan manisan yang lain. Oat mempunyai dua jenis iaitu oat yang perlu direndam semalaman dan oat segera. Kedua-duanya mempunyai khasiat yang sama cuma cara penyediaan yang berbeza.
Oat adalah sumber karbohidrat kompleks yang sihat dan kaya dengan serat dan membuat perut kenyang lebih lama. Dalam sehari kita memerlukan serat sebanyak 25 gram. Kandungan serat semangkuk oat sama dengan kandungan serat pada semangkuk betik. Oat juga berupaya membantu kawalan kolesterol dalam darah dan menambah energi dalam tubuh.
Waktu yang terbaik untuk mengambil oat adalah sebagai sarapan pagi yang boleh membantu memberi tenaga untuk aktiviti seharian. Antara kebaikan oat untuk tubuh adalah:
(a) Mencegah Penyakit Kardiovaskular
Oat merupakan bijirin gandum yang boleh membantu menurunkan risiko penyakit seperti darah tinggi dan diabetes tahap dua. Dalam kajian mendapati oat mengandungi sebatian kimia yang dipanggil lignan untuk mencegah penyakit jantung. Malah bijirin oat kaya dengan sumber zat besi, magnesium dan vitamin.
(b) Menurunkan Kolesterol
Keupayaan oat menurunkan kadar kolesterol adalah kerana kandungan seratnya. Serat larut dihadam oleh bakteria normal dalam usus dan dapat mengurangkan penyerapan kolesterol oleh tubuh. Oat mengandungi serat yang dapat mengurangkan lipoprotein dengan kolesterol jahat (LDL) yang dapat meningkatkan risiko serangan jantung dan strok.
(c) Pilihan Pesakit Diabetes
Oat menjadi pilihan untuk pesakit diabetes kerana kandungan serat yang sangat tinggi dan membantu meningkatkan kadar metabolisme dan menyeimbangkan gula dalam darah. Pesakit diabetes boleh mengambil oat sebagai pengganti makanan utama. Pesakit diabetes sangat perlu mengambil makanan yang tinggi kandungan serat untuk menstabilkan gula di dalam darah.
(d) Kaya Dengan Antioksidan
Radikal bebas hanya boleh dimusnahkan dengan antioksidan. Oat mempunyai kandungan antioksidan yang tinggi dan menentang radikal bebas yang boleh membantu menyerlahkan kecantikan dan kesihatan kulit.
(e) Mencegah Kanser
Fungsi serat dalam makanan tidak hanya untuk melancarkan sistem pencernaan. Kombinasi antioksidan yang tinggi dan memiliki metabolisme yang lancar menjadi jawapan untuk mencegah penyakit kanser. Antioksidan bertindak melindungi sel rosak yang berpunca daripada molekul yang tidak stabil, dikenali sebagai radikal bebas. Sel yang rosak ini boleh meningkatkan risiko kanser.
(f) Meningkatkan Sistem Imun Tubuh
Oat sememangnya kaya dengan nutrisi terutama antioksida yang penting untuk menjaga sistem imun tubuh. Bukan itu sahaja malah dapat menyihatkan tubuh dan kesihatan kulit dengan mencegah daripada pelbagai jenis penyakit. Hamizatul Maizan Mohamed
Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Setiap kali berkunjung ke pasaraya, rambang mata melihat aneka sos yang ada di rak-rak pameran. Ya, terlalu banyak! Malah ada sesetengah daripadanya yang kita tak pernah berani untuk mencuba. Sebagai contoh sos pesto.
Mungkin ramai pernah menikmati Pasta Pesto yang diperbuat dari gabungan basil, kacang pine nut dan minyak zaitun. Namun begitu, hidangan berasaskan pesto ini boleh dipelbagaikan mengikut citarasa. Resipi Ayam Pesto ini juga tidak kurang hebatnya untuk dicuba!
AYAM PESTO
BAHAN-BAHAN:
3 keping dada ayam | hiris nipis memanjang
2 sudu makan pesto basil
2 sudu makan minyak zaitun
2 cawan tomato ceri | dipotong dua
Garam secukup rasa
BAHAN SOS:
1 sudu makan tepung agndum
2 ulas bawang putih | dicincang
1/2 sudu makan pesto basil
1 cawan susu cair
Garam dan serbuk lada hitam secukup rasa
CARA MEMBUAT:
Bersihkan ayam dan perapkan dengan garam serta pesto basil selama 10 minit.Panaskan kuali non-stick dengan sedikit minyak dan masak ayam tadi hingga keperangan. Angkat.Untuk sos, satukan tepung, bawang putih, pesto, susu cair, garam dan serbuk lada hitam di dalam mangkuk. Kacau hingga sebati dan tidak berketul.Dengan menggunakan kuali gorengan ayam tadi, masukkan tomato. Tambah sedikit minyak jika perlu.Bila tomato sudah mula lembut, masukkan bancuhan sos tadi. Biar hingga mendidih.Masukkan kembali ayam yang telah digoreng tadi dan teruskan memasak selama 3-4 minit hingga sebati dengan kuah. Angkat dan sedia untuk dinikmati.
Credit: Majalah RASA
Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Sudah namanya pun wanita, pantang nampak makanan laut segar terus ligat fikirkan menu apa nak dimasak. Situasi sama turut berlaku pada bekas Menteri Wanita, Keluarga & Masyarakat, Tan Sri Shahrizat Abdul Jalil ketika berkunjung ke pasar baru-baru ini.
Tampil santai berkemeja biru tua dan selendang hitam putih, gelagat beliau memilih ikan jadi perhatian. Rambang mata bila nampak ikan-ikan segar di depan mata, mulalah tak tentu arah buat pilihan. Semuanya nak dibeli.
Betul katanya. Rasa bahagia beli barang makanan ni berbeza betul dengan perasaan kalau berjalan di pusat membeli-belah. Kaum wanita jer tahu perasaannya, teruja pergi pasar tengok sayur-mayur segar, makanan laut, ayam dan daging betul-betul wujud!
Tulisnya ringkas…
“Paling bahagia bila di pasar. Bukan mall…” Tan Sri Shahrizat Abdul Jalil
JAGA IBU
Pada usia 69 tahun, anak kelahiran Pulau Pinang ini dilihat masih lagi aktif dalam kerja-kerja politik dan NGO. Namun yang paling menariknya, ibu anak tiga itu sangat rapat dengan ibu kesayangan, malah sering berkongsi momen manis bersama-sama.
“Mama happy bila boleh kata tiap-tiap hari family datang ziarah. Adik-adik dan ipar-ipar. Anak cucu-cicit.
Silaturrahim itu satu penawar untuk mereka yang uzur atau menua. Apatah lagi bila dibelai dengan kasih sayang. Mama bertuah syukur sangat-sangat kerana sentiasa didakapi keluarga dan sahabat yang sayang dan caring.
“Mama siap nak pi buka puasa bersama Datin Dr Shameem my sister. Happy dok bersolek. Wanita ni tak kira umur mesti nak solek.”
Penuaan itu sudah pasti. Untuk kita semua. Tamadun yang tidak meraikan penuaan adalah tamadun yang tidak berkat. Aging with health and surrounded with love and caring can be beautiful.
We should celebrate age and not be ashamed of it. Or apologetic.
Because it happens to everyone sooner than later. Syurga di bawah tapak kaki ibu.” Tan Sri Shahrizat Abdul Jalil
Bertuahnya ibu Tan Sri Shahrizat Abdul Jalil ada anak-anak penyayang dan mengambil berat perihal kesihatannya. Semoga kita semua juga diberi kemampuan untuk menjaga mak ayah macam ni, insyaAllah!
*************
Majalah Nona juga ada di Telegram tau. Mudah nak akses artikel menarik dan video-video terkini di sini. Jemput sertai sekarang (link)
*************
Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Memiliki raut wajah persis ‘barbie’ bermata bundar serta pandai memasak dengan gaya bersahaja itulah keistimewaan dimiliki oleh pempengaruh dan Chef viral dari Lubnan, Abir El Saghir...