Ibarat air tenang menghanyutkan, begitulah kredibiliti sosok lelaki bernama Datuk Dr Noor Hisham Abdullah. Semenjak negara dilanda wabak COVID-19, wajah Ketua Pengarah Kesihatan dari Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) ini tiba-tiba popular, malah boleh disifatkan sebagai frontliner kerajaan yang terpenting pada waktu ini.

IKLAN

Kebolehan menggunakan media sosial dengan baik serta berinteraksi secara spontan menjadi antara kelebihan Datuk Dr Noor Hisham pada zaman Internet ini.

Memahami desakan rakyat Malaysia yang sentiasa dahagakan maklumat, beliau dan pasukan kendaliannya kerap mengemas kini data semasa berkaitan jangkitan COVID-19 di Facebook, Instagram dan Twitter selain di saluran televisyen.

A total of 130 new cases were reported today, pushing the total number of patients so far to 2,161. To date 54 patients…

Posted by Noor Hisham Abdullah on Friday, March 27, 2020

Dengan riak wajah yang tenang, beliau mengatur ucapan dengan yakin dan profesional. Beliau meyakinkan kita semua bahawa negara sedang mencuba yang terbaik, dan sebagai ketua, beliau memperlihatkan ketegasan pemimpin yang sebenar.

Bayangkan ketika diasak bertubi-tubi soalan, Datuk Dr Noor Hisham bijak dan lancar menjawab setiap satunya sekalipun tanpa teks rasmi di tangan.

Laporan COVID-19 Lancar & Berisi, Dr Noor Hisham Frontliner Kerajaan Paling Meyakinkan

IKLAN

Berusia 57 tahun, lelaki yang lahir pada tarikh 21 April 1963 itu merupakan anak jati Sepang, Selangor. Beliau memulakan perkhidmatan sebagai pegawai perubatan kerajaan pada Ogos 1988 selepas menggenggam ijazah kedoktoran Masters in Surgery dari Universiti Kebangsaan Malaysia.

Kini Datuk Dr. Noor Hisham masih berkhidmat di Hospital Putrajaya sebagai pakar bedah. Beliau juga berperanan sebagai Ketua dan Konsultan Kanan Pakar Bedah Payudara dan Endokrin di hospital yang sama. Berbekalkan pengalaman dan latihan lanjutan berkaitan pembedahan endokrin di Australia, kepakaran perubatannya jelas bukan calang-calang.

IKLAN

Lelaki bijak ini pernah menerbitkan beberapa artikel dalam jurnal tempatan dan antarabangsa serta menulis berkaitan pembedahan endokrin. Pada 1 Februari 2008, beliau dilantik sebagai Timbalan Ketua Pengarah Kesihatan KKM sebelum dinaikkan sebagai Ketua Pengarah Kesihatan pada 1 Mac 2013.

Laporan COVID-19 Lancar & Berisi, Dr Noor Hisham Frontliner Kerajaan Paling Meyakinkan
Performing thyroid surgery, my deep passion and source of great satisfaction with my dedicated team ~ Dr Noor Hisham

Laporan COVID-19 Lancar & Berisi, Dr Noor Hisham Frontliner Kerajaan Paling Meyakinkan

Syabas hero kami! Semoga segala jasa dan pengorbanan Datuk Dr Noor Hisham di barisan depan sepanjang menangani wabak COVID-19 mendapat balasan setimpal dari kerajaan. Kami seluruh rakyat Malaysia turut mendoakan agar bencana ini segera berakhir dan situasi negara kembali pulih, aman dan makmur seperti sediakala… Aaminn.

Sumber: Facebook Datuk Dr Noor Hisham (@DGHisham) & NSTP

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI