Untitled design - 2022-04-07T112009.274

Setelah dua tahun tak berpeluang pulang ke kampung berhari raya, ramai yang merancang untuk pulang ke kampung tahun ini. Lebih 2 juta dijangka orang akan pulang ke kampung menyambut Syawal yang dijangka akan disambut pada 3 Mei depan.

Ditambah pula cuti raya tahun ini agak panjang ramai yang mengambil peluang untuk menyambutnya di kampung bersama keluarga tercinta.

IKLAN

Buat mereka yang memandu untuk pulang ke kampung dinasihatkan berhati-hati memandu kelak. Ini kerana sebanyak 4.7 juta kenderaan dijangka berada di atas jalan raya di seluruh negara sempena Hari Raya Aidilfitri bulan depan.

Lebih 2 Juta Dijangka Balik Raya Di Kampung, Ikuti 4 Tip Lindungi Rumah Daripada Banjir 
Foto: Facebook Lembaga Lebuhraya Malaysia

Periksa kenderaan agar berada dalam keadaan yang sesuai untuk berjalan jauh atau berada lama di atas jalan raya kerana jem. Bayangkan lebih 2 juta dijangka balik kampung serentak nanti.

Selain, kenderaan rumah atau kediaman kita perlu berada dalam keadaan baik kerana ditinggalkan dalam tempoh yang agak lama. Tinggalkan rumah dengan lapang dada dengan mengambil langkah berjaga-jaga terhadap banjir.

Lebih 2 Juta Dijangka Balik Raya Di Kampung, Ikuti 4 Tip Lindungi Rumah Daripada Banjir 
Photo by Bibhukalyan Acharya

Banyak pengajaran yang diterima ketika banjir melanda Selangor baru-baru ini kerana ramai yang tidak bersedia menghadapinya.

1. Bersihkan dan periksa sistem saliran di sekeliling rumah dengan kerap

Sekatan dalam sistem perparitan merupakan antara punca utama banjir kerana air akan terkumpul di kawasan yang tidak diingini apabila air tidak dapat mengalir. Ia penting untuk membersihkan sistem saliran di sekitar rumah dengan kerap untuk mengelakkan sampah, daun dan serpihan lain bertimbun dan menyekat laluan saliran.

Lebih 2 Juta Dijangka Balik Raya Di Kampung, Ikuti 4 Tip Lindungi Rumah Daripada Banjir 

Anda juga boleh bekerjasama dengan jiran untuk memantau longkang di kawasan perumahan untuk memastikan kelancaran aliran air. Anda juga boleh hubungi Jabatan Perkhidmatan Pembetungan dengan segera jika ada longkang yang tersumbat.

Sistem saliran dan pembetungan yang tersumbat akan menjejaskan aliran air dan menyebabkan masalah banjir semasa hujan lebat.

2. Ikuti trend “bumbung hijau”!

Bumbung hijau merupakan trend terbaharu dimana bumbung dipenuhi tumbuh-tumbuhan yang dapat menyerap air hujan lalu mengurangkan berlakunya banjir. Konsep bumbung hijau telah menjadi sangat popular di negara asing sejak beberapa tahun yang lalu kerana manfaat yang boleh dinikmati pemilik bangunan, komuniti dan alam sekitar.

Lebih 2 Juta Dijangka Balik Raya Di Kampung, Ikuti 4 Tip Lindungi Rumah Daripada Banjir 

IKLAN

Bumbung hijau bertindak sebagai alat pengurusan air hujan untuk bangunan dengan menimbal air melalui tumbuhan, lapisan substrat dan lapisan saliran untuk mengurangkan limpahan air sambil menyingkirkan bahan pencemar dalam air hujan.

Namun itu, terdapat banyak perkara yang perlu dipertimbangkan semasa membina bumbung hijau seperti struktur rumah untuk menampung beban bumbung yang direndam air hujan, pemilihan tumbuhan, dan sistem saliran.

Pastikan anda berunding dengan pakar industri pembinaan dan seni bina untuk memastikan bumbung hijau anda selamat dan dapat memberikan faedah yang dijanjikan! Bumbung hijau telah menjadi trend di negara asing berkat faedah kepada alam sekitar dan kawalan banjir.

3. Pasang sistem penapisan air untuk memastikan kebersihan air selepas banjir

Air yang mengalir dari paip rumah anda berkemungkinan besar telah tercemar akibat berlakunya banjir. Ini kerana apabila banjir, sampah, lumpur, dan sisa daripada sistem pembetungan dan longkang akan ditolak air banjir lalu mengalir masuk ke dalam takungan, telaga dan paip yang membekalkan keperluan air harian anda.

IKLAN
Lebih 2 Juta Dijangka Balik Raya Di Kampung, Ikuti 4 Tip Lindungi Rumah Daripada Banjir 
Encik Koo Zao Cheong, Pengurus Pembangunan Perniagaan Serantau Waterco Malaysia

Menurut Encik Koo Zao Cheong, Pengurus Pembangunan Perniagaan Serantau Waterco Malaysia, penyedia penyelesaian sehenti yang terkemuka untuk persekitaran air yang selamat dan sihat, memasang sistem penapisan air di rumah dapat membantu menyediakan air bersih dan selamat selepas banjir. Pencemaran air selepas banjir akan membawa kesan negatif kepada kesihatan dan rutin harian manusia.

4. Pasang sistem penuaian air hujan di rumah

Penuaian air hujan bukanlah sesuatu yang baru tetapi ia masih merupakan istilah yang asing bagi kebanyakan rakyat tempatan. Ia adalah satu konsep yang menarik untuk mengumpul air hujan dan menggunakannya semula untuk berkebun dan pembersihan selepas ia ditapis oleh sistem penuaian air hujan.

Lebih 2 Juta Dijangka Balik Raya Di Kampung, Ikuti 4 Tip Lindungi Rumah Daripada Banjir 

Sistem penuaian air hujan mengumpul air hujan yang mengalir dari bumbung dan paip air hujan lalu menyimpannya di dalam tangki air untuk kegunaan masa hadapan. Encik Koo Zao Cheong berkata, “Sistem penuaian air hujan bukan sahaja pilihan mesra alam yang mengurangkan penggunaan air, kajian juga mendapati bahawa sistem ini juga membantu dalam mengurangkan limpahan air hujan dengan mengumpul air dalam tangki sekali gus mengelakkan potensi limpahan sistem saliran semasa hujan ribut,” katanya.

Baca juga; Lambang Ikon Wanita Malaysia, DS Siti Nurhaliza Tersenarai 100 Artis Paling Banyak Anugerah Sebaris Selebriti Antarabangsa

Baca juga; 4.7 juta kenderaan dijangka berada di jalan raya sempena Aidilfitri 2022

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI