Karipap, Kuih Seri Muka, Lepat Liat, Pulut Panggang, Kuih Lopes semuanya memang menjadi favourite Nona. Dapat pula nikmati kuih tradisi ini dengan secawan kopi. Aduh, tak terdaya hendak lawan godaan kuih-muih ini.
Tidak dinafikan, kuih tradisi yang dihasilkan generasi dahulu agak renyah dan memerlukan sukatan yang betul baru menjadi. Tapi kalau sudah minat, mahu atau tidak kena juga belajar. Mana tahu lepas ini boleh tambah pendapatan dengan menjual kuih.
Berikut, penyediaan resipi Puding Karamel dan Kuih Cara Manis yang patut anda cuba. Yang penting, mudah dan cepat!
PUDING KARAMEL
Bahan-bahan puding:
Ads
5 biji telur (saiz sederhana)
1 tin susu cair
150 ml air
4 sudu besar gula
1 sudu teh esen vanila
Bahan-bahan kuah karamel:
5 sudu besar gula
2 sudu besar air
Cara membuat:
Sediakan bahan-bahan untuk kuah karamel dengan memasukkan gula dan air ke dalam kuali. Biarkan gula hangus hingga keperangan sebelum dituang ke dalam loyang. Sejuk dan asingkan. Sementara itu, di dalam mangkuk satukan semua bahan membuat puding. Kacau perlahan hingga tidak berbuih. Pastikan kuning telur pecah sebati dan kemudian ditapis. Tuang ke dalam loyang karamel tadi. Sesudah itu, kukus selama 45 minit atau hingga masak. Tutup loyang puding dengan pembalut aluminium dengan suhu 180 darjah Celsius. Apabila sudah masak, sejukkan seketika sebelum diterbalikkan. Siap untuk dinikmati.
Ads
KUIH CARA MANIS
Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
3 cawan santan kelapa
2 biji telur
3 helai daun pandan
Pewarna hijau
Gula secukupnya
Garam
Minyak masak
Cara membuat:
Cuci bersih daun pandan dan potong kecil. Kemudian kisar bersama santan dan ditapis. Satukan bersama tepung gandum, 2 ke 3 titik pewarna hijau dan telur. Kacau rata dan bubuh garam secukup rasa. Tapis adunan tadi dan ketepikan. Panaskan terlebih dahulu acuan kuih cara atas dapur dan kecilkan api apabila telah panas. Oles minyak masak pada bekas acuan dan isi adunan tadi dalam bekas bermuncung untuk dituang ke dalam setiap acuan hingga penuh. Letakkan sedikit gula pasir pada setiap kuih dengan anggaran 1/3 sudu teh. Tutup permukaan acuan dengan tudung periuk dan masak hingga kuih berwarna pucat dan tidak melekat apabila disentuh. Keluarkan dari acuan dan sejukkan. Ulangi langkah sama hingga selesai. Siap untuk dinikmati.
Ads
Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Rezeki pasangan pengantin baharu. Zulin Aziz tunai umrah bersama suaminya. Ini merupakan pertaman kali pasangan ini menunaikan umrah sebagai pasangan suami isteri.
Jika sebelum ini, Zulin Aziz pernah berkongsi bahawa suaminya melamar ketika berada di tanah suci, kali lebih bermakna apabila pasangan ini mengalami pengalaman indah berpuasa dan melakukan solat tarawih di Masjidil Haram.
Foto: Instagram @zulinaziz
“Salam Ramadan. Saya dan suami akan berangkat ke tanah suci menunaikan umrah dan menjalani ibadah puasa di sana. Doakan urusan kami dipermudahkan dan selamat perjalanan pergi dan balik kami. Semoga mendapat umrah yang Makbul,” tulis Zulin Aziz tunai umrah pada 11 hingga 21 April.
Foto: Instagram @zulinaziz
Zulin Aziz sah bergelar isteri pada 20 Februari lalu. Pasangan ini diijabkabulkan berwalikan abang pengantin perempuan, Shah Rezza Abdul Aziz. Mereka dinikahkan Imam Besar Masjid Negara, Ustaz Ehsan Mohd. Hosni.
Pada majlis akad nikah, Zulin menerima wang hantaran berjumlah RM30,000. Pengantin lelaki turut menyerahkan mas kahwin RM80 dan lima dulang hantaran berbalas tujuh daripada pihak pengantin perempuan.
Foto: CST ProductionFoto: CST Production
Zulin Aziz merupakan selebriti yang mudah didekati dan cepat mesra walaupun baharu sahaja berjumpa. Tumpang gembira apabila kini bekas penyampai radio Suria FM ini telah bertemu dengan lelaki yang boleh menjaganya.
Foto: Instagram @zulinaziz
Sebelum berlepas menunaikan umrah Zulin Aziz atau nama sebenarnya, Farah Azleenda Abdul Aziz sempat berkongsi resipi masakan istimewa iaitu Siput Sedut Kam Heong. Hebat sungguh isteri kepada Farhan Norzaini memasak.
Siput Sedut Kam Heong
Bahan-bahan;
Siput sedut
Sedikit minyak
Bawang putih
Daun kari
Cili padi
Mentega
Rempah kari seafood
Rempah cili
Sos cili
Kicap
Air
Garam dan gula
Cara membuat;
Panaskan sedikit minyak. Tumis bawang putih sampai naik bau. Masukkan daun kari dan cili padi. Masukkan sedikit mentega, kemudian rempah kari seafood dan rempah cili. Tumis sampai naik minyak, masukkan sos cili dan kicap. Masukkan siput sedut. Gaul sekata. Letak sikit je air. Kemudian garam gula secukup rasa. Lebihkan sikit gula. Gaul sampai pekat likat.
Ramai yang tertanya-tanya apa itu nise kerek. Bila tiba bulan puasa, ini adalah antara bahan yang mesti ada di rumah, lebih-lebih lagi untuk orang Pantai Timur. Susah untuk mendapatkan nise kerek asli di bandar. Ada yang sanggup membuat pesanan dari Kelantan dan membayar kos penghantaran agar pemanis mulut untuk berbuka nanti ‘menjadi’.
Nise kerek yang cukup dikenali di Kelantan atau gula melaka ini diperbuat daripada nira atau tuak kelapa. Ada juga nise yang menggunakan nira kabung untuk mendapatkan rasa yang enak pada nise kerek.
Istimewanya nise kerek ini adalah kerana rasanya lemak manis, tidak seperti gula biasa. Penggunaannya juga adalah untuk menggantikan gula dalam sesetengah amsakan atau hidangan pemanis mulut. Bukan senang untuk menghasilkan nise kerek kerana biasanya di Kelantan, ia bermula dengan memasak nira kelapa di dalam kawah dengan menggunakan kayu api selama lebih empat jam.
Apabila air nira menjadi pekat, ia perlu dikacau untuk mengelakkan menjadi hangit. Teknik unutk mengacau nira yang telah pekat juga berbeza dan mempunyai identiti tersendiri. Prosesnya agak sukar namun keenakkanya begitu sempurna!
Pada bulan Ramadan seperti ini, ramailah para wanita yang sibuk mencari nise kerek untuk menyediakan pemanis mulut. Antara menu yang sering dikaitkan dengan nise kerek adalah seperti Ketupat Sotong Kelantan, onde-onde, sago dan kuih lopes.
Bagi yang sudah membuat pesanan nise kerek dari Pantai Timur, bolehlah anda cuba resipi ini. Untuk anda yang masih menunggu, boleh juga gunakan gula kabung atau gula pasir bagi menggantikan nise kerek. Rasanya juga pasti sedap, cuma kurang Umphh. Selamat mencuba!
KETUPAT SOTONG KELANTAN
Bahan bahan:
Beras pulut secukupnya basuh dan rendam sekejap
8 ekor sotong – asingkan kepala dan badan
Santan
1 ketul nise kerek (boleh juga melebihkan nise untuk rasa lebih manis berlemak)
1 sudu gula pasir
Secubit garam
Daun pandan
Cara cara:
1.Beras pulut dibersihkan dan direndam bersama santan dan sedikit garam.
2. Masukkan beras pulut ke dalam sotong yang telah dibuang kepala dan dicuci bersih.
3.Masukkan kepala sotong ke dalam badannya dan tekan sedikit. Kemudian cucuk dengan lidi untuk mengemaskan bahagian hujung agar pulut tidak terkeluar.
4.Susun dalam periuk bersama daun pandan. Tuangkan santan dan sedikit garam. Masak sehingga pulut masak, kemudian masukkan nise kerek. Masak sehingga agak pecah minyak.
5.Apabila siap, hidangkan di atas pinggan dan tuangkan kuah untuk menambahkan lagi keenakannya.
SOM SOM SAGU
BAHAN SAGU:
1 cawan sagu
3 cawan air
2 helai daun pandan
Sedikit pewarna hijau
BAHAN KANJI SOM-SOM:
1/2 cawan tepung beras
4 cawan santan
Garam secukup rasa
BAHAN AIR GULA
1 1/2 cawan air
4 keping gula kerek/melaka atau boleh guna gula merah
1/4 cawan gula pasir
2 helai daun pandan | disimpul
CARA MEMASAK:
1. Satukan bahan-bahan air gula dan masak guna api sederhana hingga mendidih. Tapis dan sejukkan.
2. Untuk menyediakan sagu, masak air bersama daun pandan hingga mendidih. Boleh juga masukkan pewarna hijau.
3. Keluarkan daun pandan dan masukkan sagu. Kacau hingga pekat. Masa ni sagu masih lagi bermata ikan.
4. Tuang sagu ke dalam bekas-bekas kecil sehingga memenuhi separuh atau 3/4 bekas sahaja. Kukus selama 15 minit sehingga sagu menjadi jernih. Sejukkan.
5. Jika tiada pengukus, boleh juga kacau hingga sagu jadi jernih dengan menambah sukatan air. Tapi tidak digalakkan kerana sagu akan jadi lembik.
6. Untuk menyediakan kanji som-som, satukan kesemua bahan di dalam periuk dan sebatikan.
7. Masak hingga pekat dan meletup-letup dengan api sederhana.Sentiasa dikacau untuk elak ia berketul.
8. Tuang adunan ke atas sagu yang telah dikukus tadi. Sejukkan. Nikmati bersama air gula.
LOPES UBI KAYU
BAHAN-BAHAN:
Bahan Lopes:
2 cawan ubi kayu | parut
½ cawan kelapa parut | putih sahaja
Secubit garam
Daun pisang | secukupnya
Bahan Air Gula:
1/2 cawan gula merah
3 sudu makan gula
2 helai daun pandan
1 cawan air
CARA MEMASAK:
1.Ubi yang telah diparut di tapis untuk buang air kanjinya.
2.Gaulkan ubi dengan sedikit garam dan balut kemas menjadi bentuk selinder menggunakan daun pisang yang telah disapukan dengan sedikit minyak masak.
3.Ikat di kedua-dua hujung gulungan.
4.Panaskan pengukus dan kukus selama 30 minit
5.Biarkan kuih lopes sejuk.
6.Sementara itu, masukkan semua bahan air gula dalam periuk.
7.Masak menggunakan api sederhana hingga mendidih.
8.Tutup api dan tapis air gula, biarkan sejuk.
9.Potong lopes menggunakan benang kemudian gaulkan dengan kelapa parut yang telah digaul dengan sedikit garam dan dikukus sekejap.
10.Lopes sedia dihidangkan dengan air gula.
Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Kempen For Your Sweetheart bekerjasama dengan Chef Selebriti, Nik Michael Imran yang popular menerusi rancangan Masterchef Malaysia 2011 bagi mencipta satu siri resipi terdiri daripada hidangan fusion dan tempatan yang boleh disediakan dalam tempoh kurang daripada 20 minit. Resipi ini dicipta dengan hasil rundingan bersama Cik Poh Kai Ling atas kapasitinya sebagai Ahli Majlis Diabetes Malaysia (DM) serta bekas Ahli Jawatankuasa Persatuan Pendidik Diabetes Malaysia (MDES).
Membongkar Mitos Diet Diabetes
Beberapa mitos yang wujud terutamanya bagi pesakit dan penjaga yang baru didiagnosis termasuklah melewatkan waktu makan bagi mengawal paras gula darah yang turun naik, pengambilan produk ‘bebas gula’ atau digantikan dengan gula gantian, serta mengelakkan diri dari pengambilan kentang, keledek, labu dan jagung.
Cik Poh berkata, “Melewatkan waktu makan atau kurang makan tidak semestinya membantu dalam mengurangkan paras gula dalam darah. Adalah dinasihatkan untuk makan bila terasa lapar, dan bila badan memerlukannya. Mengabaikan tanda-tanda kelaparan hanya akan meningkatkan selera makan yang bertambah hingga menyukarkan bagi individu tersebut untuk mengawal pengambilan makanan dalam hidangan berikutnya. Membaca label makanan juga penting bagi memahami kandungan nutrisi dengan lebih baik, kerana tidak semua produk bebas-gula adalah bebas-karbohidrat.”
Cik Poh Kai Ling
Jadi.. pesakit diabetes boleh makan apa?
Menurut Cik Poh, diet bagi pesakit diabetes tidak perlu terlalu ketat, membosankan dan sukar untuk dinikmati. “Apa yang penting ialah makan dalam jumlah yang terkawal dan hanya mengambil sebahagian hidangan yang kaya dengan karbohidrat. Salah satu caranya ialah dengan mengambil tahu Indeks Glisemik (GI) makanan tersebut. GI ialah nilai bagi mengukur kadar seberapa cepat karbohidrat dalam makanan mampu meningkatkan glukosa dalam darah. Secara ringkasnya, makanan yang GI rendah (antara 0-55) dianggap karbohidrat yang baik dan makanan GI tinggi (70-100) dianggap karbohidrat yang tidak baik. Semakin tinggi nilai GI, semakin besar kesan ke atas paras gula dalam darah. Memahami GI makanan boleh membantu kita dalam mengawal diabetes dan secara serentak dapat mengira pengambilan karbohidrat.
Kerjasama antara Chef Nik dan Cik Poh dalam penyediaan resipi e-book Simple Healthy Cooking ini adalah bagi memastikan hidangan disediakan untuk pesakit diabetes bukan sahaja menyeronokkan dengan pelbagai variasi untuk citarasa berbeza, tetapi ia juga ringkas, mudah disediakan malah sesuai untuk penghidap diabetes. Hasilnya, pelbagai resipi yang seimbang dimana pesakit diabetes dapat menikmati hidangan ala restoran yang lazat lagi menyihatkan, dengan kadar GI yang bersesuaian. “Saya telah mencuba kesemua 10 resepi dan ianya sungguh lazat. Tahniah Chef Nik! Hidangan kegemaran saya ialah Pasta Perang Alla Puttanesca, Krep Kalapa dan Tenzaru Soba,” tambah Cik Poh.
Berkongsi pengalamannya dalam menghasilkan pelbagai resipi untuk kempen ini, Chef Nik berkata, “Ia merupakan satu perjalanan yang amat bermakna bagi saya secara peribadi. Ayah saya, seorang chef yang sukakan makanan yang lazat, baru-baru ini dia telah didiagnosis menghidap diabetes. Saya memahami perasaan para penjaga yang pasti ingin memberikan yang terbaik buat orang tersayang yang menghidap diabetes. Itulah yang mendorong saya untuk mencipta sepuluh resipi ini .”
Apa yang kecoh sangat dengan diet diabetes?
Kajian menunjukkan bahawa 1 daripada 5 orang dewasa di negara ini² menghidap diabetes, satu penyakit kronik jangka panjang yang memerlukan penjagaan dan pengurusan jangka panjang. Tahap glukosa yang tidak sihat dalam darah boleh menyebabkan komplikasi kesihatan jangka panjang dan pendek, di mana akan menjejaskan jantung dan buah pinggang.
Adakah Malaysia Berkemungkinan Bebas daripada Diabetes?
Malaysia kini mencatatkan kadar diabetes tertinggi di Asia, iaitu 17.5% dengan lebih 3.5 juta rakyat Malaysia hidup dengan keadaan ini. Manual Pendidikan Diabetes 2020 yang diterbitkan oleh MDES melaporkan bahawa berdasarkan trend semasa, dianggarkan tujuh juta orang dewasa Malaysia berkemungkinan menghidap diabetes menjelang 2025¹.
Rakyat Malaysia yang berisiko tinggi atau mempunyai sejarah keluarga yang pernah menghidapi diabetes digalakkan untuk menjalani ujian pengesanan awal, Kempen For Your Sweetheart menyediakan Pemeriksaan Diabetes HbA1c PERCUMA di klinik yang mengambil bahagian di seluruh negara. Usaha Pemeriksaan Diabetes Percuma ini disokong oleh Boehringer Ingelheim dengan kerjasama Persatuan Endokrin dan Metabolik Malaysia (MEMS), Persatuan Pendidik Diabetes Malaysia (MDES) dan Persatuan Diabetes Malaysia (PDM).
Layari https://www.foryoursweetheart.my untuk mendapatkan Saringan Diabetes Percuma anda hari ini. Saringan Diabetes HbA1c PERCUMA For Your Sweetheart kini sedang berlangsung sekarang sehingga 31 Disember 2022. Resipi Chef Nik boleh dimuat turun di sini.
Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Beruntung Dida Sinclair kerana bukan hanya mempunyai suami penyayang. Malah dikurniakan anak-anak yang ‘cantik’ budi pekerti dan menantu yang baik. Kemesraan dan rumah tangga bahagia Dida Sinclair di samping suami tercinta, Mohamed Sinclair wajar menjadi inspirasi ...