Saya percaya di malam yang sepi ini, ramai di atara kita terus menadah tangan berdoa dan memohon kepada Allah SWT, meminta belas kasihannya untuk mengembalikan suasana sihat di dunia ini, hapuskan dan lenyapkan virus corona di muka bumi ini. Yang menyimpan terlalu lama dalam hati segala kerisauan mungkin tidak berdaya lagi mampu menahan jiwa sebak bersama emosi tegang lalu air mata bercucuran. Luahkanlah tangisan itu dan cerita segala apa yang tersimpan kepada-Nya, merayu dengan bersungguh-sungguh untuk memohon agar dikembalikan kedamaian pada bumi ini… Aamin.

IKLAN

Jika kita boleh mengikut arahan yang telah diperintahkan oleh kerajaan, mengapa tidak kita bersatu hati untuk berdoa bersama-sama meminta pada Allah SWT. InsyaAllah, Allah Itu Maha Pengasih Lagi Maha Pengampun. Allah menciptakan kita dan kepada-Nya jua kita akan kembali. Pastinya kita tidak akan terlepas daripada semua ujian dan dugaan yang Allah berikan, bukan untuk hanya pada seorang individu malah kesulitan itu buat semua makhluk muka bumi ini. Dan kita mula fikir tentang kesilapan diri, salah orang lain, mengapa dan bagaimana semuanya ini berlaku.

Posted by Nona on Tuesday, March 24, 2020

Namun begitu, walau dalam apa keadaan kesengsaraan atau kesakitan yang amat sangat, janganlah mudah kita merasa kecewa dan berputus asa atau harapan sehingga memudaratkan diri sendiri. Selain berusaha menanganinya, kita harus bersabar dan mnggunakan akal waras untuk terus berfikir dalam usaha untuk menjalani kehidupan hari-hari seterusnya. Selebihnya kita perlu tawakal kepada Allah SWT.

Kita di rumah ini merasa kebosanan dan tertekan dengan pelbagai perkara bermain di minda tetapi percayalah di luar sana, lebih ramai menghadapi kesukaran dahsyat. Bayangkan penduduk kita yang berada di luar negara masih tersangkut di sana, punya kesulitan untuk dibawa pulang ke tanah air. Betapa gundahnya hati dan perasaan mereka. Bayangkan makcik tua tinggal di rumah usang tanpa suami dan anak hanya mengharapkan jualan nasi lemak di pagi hari. Kini tiada lagi punca rezeki hanya menunggu bantuan yang diberikan.

Bayangkan mereka yang tidak berdosa terkena virus dahsyat ini, segalanya hancur, tambah dengan rasa bersalah pabila diheret keluarga dan insan tersayang dalam keadaan ini. Yang mungkin penghujungnya adalah mati. Oh! Jika tidak punya kekuatan, kesabaran dan keimanan yang kuat segalanya boleh jadi gila dan tidak terkawal dibuatnya. Maka teruslah berdoa untuk diberi kesabaran pada hati, teguhkan keimanan dan janganlah condong hati ini pada kesesatan dan kehancuran.

Saya tersentuh membaca perkongsian oleh seorang doktor di laman sosialnya. Menurut Dr. Wilson Tiang, “While i was doing my rounds with my gear early morning around 5am. He was ready for his sembahyang subuh and I was waiting for him to complete his prayers. ‘Pak Cik rasa ok ka? (Silently counting his respitarory rate and feeling for this pulse with my hand) Pak Cik put his hand on top of mine. “Ya Allah, lindungilah doktor muda ini dari terkena penyakit ini,” and he prayed for me. And that, makes me the fight worth it.” Dan ramai yang memberi komen terima kasih dan mendoakan beliau untuk kuat dalam menjalani tanggungjawab sebagai petugas di barisan hadapan wabak COVID-19 ini.

“Letakkan Diri Anda Di Tempat Mereka Sebagai Doktor Atau Jururawat…” Kiffy Razak

IKLAN

Terkadang hanya dengan sebaris doa kita untuk seorang itu sudah cukup untuk dihargai seumur hidup. Doa kita itu mampu memberi kekuatan dan semangat kepada insan lain yang sangat memerlukan ketika ini. Walaupun di wajah mereka tidak menunjukkan rasa tertekan, panik, sedih, marah atau penat dalam melaksanakan tanggungjawab.

Namun ada lagi sebahagian daripada kita tidak menghargai usaha ini. Degil dan ketegaq (loqhat utara) enggan mengikut perintah kawalan yang ditetapkan. Dan ada yang pentingkan diri enggan mengaku telah terkena simptom-simptom virus. Janganlah begitu rakyat Malaysia, petugas di barisan hadapan ini pun ada keluarga yang menanti untuk bersama. Mereka telah tinggal di tempat kerja untuk anda, anda boleh duduk diam di rumah untuk mereka.

IKLAN

Ketika ini juga, cuba letakkan diri anda di tempat mereka yang berada dalam himpunan virus yang terdedah dengan bahaya itu. Mereka di barisan hadapan ini juga manusia seperti kita tetapi tahap kesabaran mereka melaksanakan tanggungjawab sangat tinggi. Bila salah seorang teman lain murung pasti kena ada yang membantu memberi semangat untuk bangun kembali. Kalau salah seorang daripada mereka terkena jangkitan kuman itu, tidak boleh salahkan sesiapa. Bayangkan keadaan itu, mereka tidak boleh berpaling lagi, berjumpa atau melihat suami, anak dan ahli keluargalah. Inilah risiko yang bakal mereka lalui… Oleh itu, janganlah kita pentingkan diri.

Jujurnya saya tidak mempunyai kata terlalu indah untuk diungkapkan kepada semua barisan hadapan ini. Syabas dan terima kasih kepada semua kakitangan KKM, Polis, Tentera, Pengawal Sukarela… Pengorbanan anda semua amat dihargai.

InsyaAllah, saya dan rakyat Malaysia lain akan terus berdoa untuk kesejahteraan kita bersama. Semoga dipermudahkan semuanya dan semoga kita sentiasa berada di bawah lindungan Nya… Aamin.

Stay home, stay safe everyone – Editor Pengurusan Majalah Nona, Kiffy Razak

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI