Berpegang kepada prinsip “Berjuang dengan pena untuk kebaikan” wanita berusia 41 tahun ini terus mencipta kejayaan tersendiri dalam bidang kerjayanya sebagai seorang peguam. Anak kelahiran Sandakan, Sabah ini memiliki firma guaman sendiri iaitu Sikin & Co. Malaysia yang turut mempunyai pejabat di seluruh dunia di bawah Regus.

IKLAN

Lulusan PhD, Wanita Inspirasi Sabah Ini Miliki Firma Guaman Sendiri Di Seluruh Dunia16 tahun berkecimpung dalam karier hebat ini, Putli Noor Asikin Datu Gulam atau lebih mesra disapa sebagai Asikin menggalas peranan sebagai Peguambela, Peguamcara dan Peguam Syarie serta penulis buku hasil penulisan Ph.D.

Lulusan PhD, Wanita Inspirasi Sabah Ini Miliki Firma Guaman Sendiri Di Seluruh DuniaKalau nak dikongsikan dari sudut pencapaian dan anugerah yang diterimanya memang terlalu banyak. Pun begitu, Nona kongsikan beberapa anugerah terbaharu yang diterima olehnya tahun ini iaitu 100 Wanita Inspirasi Sabah, 100 Most Influential Young Entrepreneurs 2021 dari Entrepreneurs Insight Malaysia, World Women Icon dari Times Women, World Women Council New York, pencalonan untuk Global International Technology Exhibition Dubai (GITEX), dan First Asia Artificial Intelligence Lawyers Website. Hebatnya!

Lulusan PhD, Wanita Inspirasi Sabah Ini Miliki Firma Guaman Sendiri Di Seluruh DuniaPERMULAAN & PENGALAMAN
“Saya berada dalam bidang kerjaya ini sejak tahun 2005 iaitu selama lebih kurang 16 tahun. Saya memilih kerjaya ini kerana sejak kecil ibu telah mendidik saya ke arah itu. Ibu sering berpesan agar sentiasa membela nasib golongan susah dan memerlukan.

Lulusan PhD, Wanita Inspirasi Sabah Ini Miliki Firma Guaman Sendiri Di Seluruh DuniaIbu juga berpesan kepada saya jangan sesekali meminta-minta sebaliknya jadilah anak solehah yang sentiasa membantu.

Sebelum ini saya pernah bergelar pelatih dalam ‘kamar’ mahkamah, menjadi peguam selama 6 tahun, peguam korporat untuk Khazanah Nasional Berhad kumpulan syarikat yang mengurus dan menubuhkan syarikat-syarikat gergasi untuk dua projek Datai Langkawi, Legoland dan Iskandariah Puteri. Kemudian barulah saya buka firma guaman sendiri pada tahun 2013 sehingga sekarang,” kongsi Asikin yang dilahirkan dalam keluarga yang bukan calang-calang.

IKLAN

Lulusan PhD, Wanita Inspirasi Sabah Ini Miliki Firma Guaman Sendiri Di Seluruh DuniaBapanya berketurunan Sultan Sulu, Sultan Nasaruddin dari susur galur ke-7 Sultan Brunei. Manakala ibunya berketurunan Sultan Tarakan, Indonesia (ayah) dan Sepanyol (ibu) iaitu Panglima Adam Gallulad yang membuka penempatan pertama di Sandakan.

IKLAN

Lulusan PhD, Wanita Inspirasi Sabah Ini Miliki Firma Guaman Sendiri Di Seluruh DuniaSeterusnya ialah impian saya untuk merekrut lebih ramai peguam dan staf. Selain itu, saya juga ingin menambah panel peguam untuk pejabat firma guaman kami di Manhattan, New York, Los Angeles dan San Francisco serta California USA. Semoga impian ini akan terlaksana kelak, Insha-Allah.”

Lulusan PhD, Wanita Inspirasi Sabah Ini Miliki Firma Guaman Sendiri Di Seluruh DuniaSelain merupakan lulusan PhD Islamic Studies OUM, Asikin turut mempunyai Master Islamic Studies OUM, serta LLB. Hons (Sarjana Muda Undang-Undang Dengan Kepujian) UiTM Shah Alam.

Kredit Foto: Instagram Puteri Noorasikin Datu Gulam

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI