Hidayah milik Allah S.W.T. Penghijrahan itu kadang-kala hadir dalam hidup manusia tidak mengenal waktu dan ketika. Setiap kisah perubahan seseorang itu mencurah hembusan inpirasi kepada yang lain untuk memperbaiki diri dan terus menjadi yang terbaik dari semalam.

Nurida Suraya, seorang usahawan dan model yang memiliki rupa paras cantik dan menawan, juga isteri kepada pereka fesyen terkenal, Rizman Nordin berbicara tentang imej terbarunya.

IKLAN

Hati Dijentik Saat Memikirkan Cahaya Mata Sulung Rizqaa

Nurida Suraya Azam Mahu Jadi Contoh Terbaik Buat Anak! Kenang Titik Tolak Terima ‘Hidayah’ Allah Nurida Suraya Azam Mahu Jadi Contoh Terbaik Buat Anak! Kenang Titik Tolak Terima ‘Hidayah’ Allah Nurida Suraya Azam Mahu Jadi Contoh Terbaik Buat Anak! Kenang Titik Tolak Terima ‘Hidayah’ Allah

Pada awalnya saya berniat untuk berhijab selepas anak kedua. Namun Allah SWT adalah sebaik-baik perancang dan Lagi Maha Mengetahui. Alhamdulillah, hati dijentik kebih awal dan seruan untuk berhijab itu hadir segera dari apa yang saya rancang,” kongsinya.

Tambahnya lagi, hatinya dijentik untuk berubah saat dia memikirkan tentang cahaya matanya, Rizqaa. Maka dari situlah bermulanya diari perjalanan baru ini.

“APABILA BERGELAR IBU, SEMESTINYA KITA INGIN MENJADI CONTOH YANG TERBAIK. SAYA PERCAYA SETIAP APA YANG DILIHAT OLEH ANAK-ANAK KITA ITU, ITULAH PANDUAN UNTUK DIRI MEREKA.”

PERMULAAN HIJRAH

Nurida Suraya Azam Mahu Jadi Contoh Terbaik Buat Anak! Kenang Titik Tolak Terima ‘Hidayah’ Allah Nurida Suraya Azam Mahu Jadi Contoh Terbaik Buat Anak! Kenang Titik Tolak Terima ‘Hidayah’ Allah

Menyoal tentang punca dirinya berubah ke imej yang baru (berhijab), Nurida menyatakan bahawa ia merupakan sebuah proses yang panjang. Menurutnya, dia cuba untuk berhijab sebelum ini, tetapi hati dan jiwanya masih belum bersedia.

“IA MERUPAKAN PROSES YANG MEMATANGKAN DIRI DAN MENGAMBIL MASA YANG LAMA UNTUK SAYA BENAR-BENAR NEKAD DAN YAKIN DENGAN IMEJ INI.SAYA JUGA MINTA TOLONG PADA SUAMI, RIZMAN UNTUK MENUKAR REKAAN BAJU RAYA DENGAN KONSEP YANG LEBIH MESRA HIJAB. ALHAMDULILLAH, SEHINGGA KINI ALLAH MASIH MEMELIHARA SAYA DARI IMEJ YANG LAMA.”

KEKAL ISTIQOMAH

Nurida Suraya Azam Mahu Jadi Contoh Terbaik Buat Anak! Kenang Titik Tolak Terima ‘Hidayah’ Allah

Untuk kekal istiqomah bukanlah perkara yang mudah. Apabila berbicara soal dirinya untuk kekal istiqomah, Nurida menyatakan bahawa keputusan penghijrahan ini wujud dari hatinya sendiri dan sentiasa percaya bahawa itu adalah petunjuk dari Allah SWT.

“Doakan saya terus beristiqomah. Biarpun saya tidak menghadapi sebarang cabaran dari saat awal saya menyarungkan hijab tetapi saya jauh di sudut hati, saya seringkali berdoa kepada-Nya untuk memelihara diri saya dari segala keburukan.”

IKLAN

Reaksi suamianya juga saat dia mula ingn berhijab amat positif. Suaminya, Rizman juga tidak pernah lelah dan penat dalam memberi sokongan kepada dirinya. Keceriaan juga terpancar pada sinar wajahnya saat mengetahui tentang hajat isteri tercintanya itu.

“RIZMAN BEGITU MENYOKONG KEPUTUSAN SAYA DAN SEHINGGA HARI INI, DIA TIDAK BERHENTI UNTUK MENJADI PENASIHAT DALAM PEMAKAIAN SAYA UNTUK LEBIH SOPAN DAN MENUTUP AURAT. BAGI KELUARGA SAYA PULA, ketika SAYA KONGSIKAN BERITA GEMBIRA INI, SEMUANYA SANGAT GEMBIRA DAN SENTIASA MENDOAKAN YANG TERBAIK PADA PERUBAHAN INI.”

KOMEN NEGATIF?

Nurida Suraya Azam Mahu Jadi Contoh Terbaik Buat Anak! Kenang Titik Tolak Terima ‘Hidayah’ Allah Nurida Suraya Azam Mahu Jadi Contoh Terbaik Buat Anak! Kenang Titik Tolak Terima ‘Hidayah’ Allah

Manusia kadang berkata tanpa menggunakan akal. Cuma kita yang menerima harus bijak dalam mengawal emosi. Sebagai individu yang dikenali, pastinya setiap apa yang dilakukan menjadi tumpuan lensa kamera serta perhatian netizen. Sudah pasti komen negatif itu tidak bisa lari dalam diari kehidupannya.

IKLAN

Menurut Nurida, saat dia tampil dengan imej terbaru ini, ada sahaja komen yang dicurahkan oleh masyarakat terutamanya dari segi cara pemakaian dan gaya hijab yang disarungkan.

“Antara komen negatif atau kecaman yang saya terima adalah seperti komen berkaitan dengan cara pemakaian hijab yang nampak leher dan dada. Mereka juga mengatakan bahawa sebagai individu yang sudah mula berhijab, ia adalah perkara yang harus dibaiki. Namun, saya tidak mudah melatah kerananya.”

HARAPAN

Nurida Suraya Azam Mahu Jadi Contoh Terbaik Buat Anak! Kenang Titik Tolak Terima ‘Hidayah’ Allah

“Imej terbaru ini menjadikan saya lebih tenang dan selesa dengan pemakaian hijab. Harapan saya agar Allah SWT sentiasa memberi kekuatan pada iman dan hati saya dan sentiasa istiqomah dalam menjalani hari-hari saya dengan imej terbaru ini. InsyaAllah dengan adanya sokongan suami dan keluarga serta kehadiran cahaya mata memberikan saya lebih kekuatan untuk terus berjalan ke jalan yang diredhai-Nya. Nasihat saya kepada mereka yang ingin berhijba, berhijab ini perlulah bersedia dari segala aspek dan niat itu haruslah datang dari hati.

“JANGAN SEKALI BERHIJAB KERANA MENGIKUT TREND SEMATA-MATA ATAU MENGIKUT ORANG LAIN. INSYAALLAH NIAT MULIA ITU AKAN DIPERMUDAHKAN ALLAH SWT. KEPADA SIAPA YANG INGIN BERHIJAB SAYA AKAN SENTIASA DOAKAN ANDA DIBERIKAN HIDAYAH DAN KEKUATAN UNTUK TERUS ISTIQOMAH. INSYAALLAH.”

Sumber gambar: Koleksi peribadi Nurida Suraya & Instagram Nuridasuraya

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI