Luaran nampak sihat, tapi dalaman tiada siapa yang tahu. Itulah sebabnya faktor diet dan pemakanan penting bagi menjaga kesihatan wanita, terutama sekali dalam mencegah risiko penyakit No. 1 iaitu kanser payudara.

Kanser menyerang organ manusia tanpa belas kasihan. Oleh itu, langkah yang perlu diambil untuk mengatasinya adalah dengan mengambil makanan tinggi antioksidan untuk menentang radikal bebas.

IKLAN

Radikal bebas ini mengoksidakan sel dalam tubuh, mempengaruhi DNA dan pertumbuhan sel dalam tubuh serta akhirnya meningkatkan risiko kanser.

Kanser payudara merupakan pembunuh No. 1 wanita di seluruh dunia. Cara terbaik untuk membantu mencegahnya adalah mengamalkan pemakanan sihat seperti buah-buahan yang terbukti kaya dengan antioksidan.

Pilih makanan yang tepat untuk mencegah kanser. Antaranya tiga jenis buah-buahan ini iaitu durian belanda, buah tin dan buah delima.

(a) Durian Belanda

Makan Buah Durian Belanda, Delima Untuk Cegah Kanser Payudara, Badan Pun Dapat Ekstra Tenaga

Buah durian belanda berwarna hijau, mempunyai kulit berduri lembut dengan isi yang berwarna putih, berperisa masam-masam manis serta tekstur lembut. Buah durian belanda ini sudah dikomersialkan dan semakin popular dijadikan jus minuman.

Buah durian belanda kaya dengan vitamin C, iaitu sekitar 20mg per 100 gram isi buahnya. Kandungan vitamin C yang tinggi menjadikan buah ini sebagai antioksidan yang sangat baik untuk meningkatkan daya tahan tubuh.

Selain itu, durian belanda juga kaya dengan mineral, iaitu fosfor dan kalsium dengan berat masing-masing 27 dan 14mg per 100 gram. Kedua-dua mineral ini sangat penting untuk pembentukan jisim tulang sehingga elok untuk membentuk tulang kuat dan menghalang osteoporosis.

Kehebatan khasiat yang terdapat pada buah durian belanda boleh membantu menyerang sel kanser secara efektif dan semula jadi tanpa kesan sampingan. Malah ia melindungi sistem kekebalan tubuh dan mencegah daripada jangkitan serta menambah tenaga berterusan sepanjang proses rawatan atau penyembuhan.

(b) Buah Tin

IKLAN

Makan Buah Durian Belanda, Delima Untuk Cegah Kanser Payudara, Badan Pun Dapat Ekstra Tenaga

Buah tin mengandungi polifenol yang bertindak sebagai antioksidan bagi melawan sel kanser. Antioksidan amat penting untuk tubuh kerana berfungsi untuk menentang radikal bebas dalam badan yang menjadi punca kanser.

Buah tin juga mengandungi sebatian lain yang menjadi bahan antikanser iaitu benzaldehyde dan coumarins. Selain itu, buah tin juga dikenali sebagai pelancar, penahan sakit dan unsur perkumuhan air kencing.

Buah tin tidak mengandungi garam, lemak dan juga kolesterol tetapi mengandungi lebih tinggi kandungan galian yang lain seperti kalium, serat dan zat besi. Kajian mendapati satu saiz hidangan buah tin (100 gram) mengandungi 20% daripada keperluan zat serat seharian tubuh badan kita.

IKLAN

(c) Buah Delima

Makan Buah Durian Belanda, Delima Untuk Cegah Kanser Payudara, Badan Pun Dapat Ekstra Tenaga

Buah delima berwarna merah dan manis ini mengandungi enzim yang mampu membantu melemahkan kanser payudara dengan menghalang perkembangan estrogen.

Delima mengandungi fitokimia dan kaya dengan polifenol antioksidan. Buah delima terkenal dengan zat besi, kalsium, fosforus, vitamin A dan C. Selain itu, ia juga mempunyai kadar vitamin K yang tinggi untuk membantu kesihatan tulang.

Malah vitamin B yang terdapat dalam delima boleh membantu tubuh memproses protein, karbohidrat dan lemak. Buah delima mengandungi manganese untuk membantu pembentukan struktur tulang semasa proses metabolik.

Buah delima boleh melindungi epidermis dan dermis kulit dengan membantu pertumbuhan sel kulit, menolong pembentukan semula tisu-tisu badan, penyembuhan luka-luka dan melancarkan peredaran darah.

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI