Tiada ketentuan yang menyatakan lelaki hanya harus menikahi wanita yang lebih muda. Jadi tentunya, jangan menjadi halangan apabila berlakunya cinta seorang lelaki dengan wanita yang lebih berusia darinya.

IKLAN

Wanita berusia masih mampu menjadi magnet bagi lelaki, terutama yang muda dan segar. Kecenderungan ini mungkin juga disebabkan oleh kehidupan dari masa kecil yang terlalu menjadikan ibu sebagai idola. Secara tidak langsung merakamkan emosi kasih sayang dari seorang wanita yang lebih berusia dan matang , berperanan seperti seorang ibu.

Anda terjebak! Ketahui dengan lebih mendalam mengapa wanita berusia menjadi pilihan dan apa yang perlu anda lakukan untuk memastikan hubungan ini kekal berpanjangan. MENCINTAI WANITA LEBIH BERUSIA… WHY NOT!

WANITA BERUSIA MENJADI PILIHAN
Lebih Matang
Dahulu anda mempunyai teman wanita yang lebih muda atau sebaya. Anda pasti sentiasa menjadi ‘bodyguard’ ke sana-sini, mendengar kata-kata dan terpaksa memanjakannya. Keadaan ini mungkin berbeza dengan wanita lebih berusia kerana mereka memiliki latar belakang pengalaman hidup yang lebih banyak dan matang menghadapi kehidupan. Kedewasaan ini membuatkan mereka boleh berdikari sendiri dan tidak terlalu berharap dengan anda. Wanita matang biasanya cenderung lebih berfikir dan mengambil setiap keputusan dengan tindakan rasional, hampir sama dengan tahap pemikiran seorang lelaki.

Pengalaman 
Mungkin ini alasan yang anda cari sebenarnya… Wanita lebih berusia biasanya lebih berpengalaman. Ini mungkin perkara baru bagi anda, tambahan pula anak muda mempunyai kecenderungan bereksperimen. Namun ada wanita yang berada di ambang 40an memiliki keterbatasan. Untuk mengimbangi keadaan ini, kedua-duanya perlu mempunyai rasa romantis yang kuat, yakinkan diri anda menerimanya kerana rasa kasih dan sayang serta perhatian.

Punya Kerjaya
Kebanyakan wanita berusia yang masih single, biasanya adalah wanita yang menghabiskan banyak masanya dengan kerjaya dan mempunyai sumber kewangan kukuh. Insan begini biasanya tegas, bijak membuat keputusan dan lebih dominan. Untuk berhadapan dengan wanita begini, sebaiknya jaga sikap dan tidak keterlaluan bila berbicara. Jangan membandingkan kerjaya anda dan si dia. Jangan pula berniat untuk bersamanya kerana harta kerana si dia mudah sekali menutup pintu hatinya untuk anda.

MENCINTAI WANITA LEBIH BERUSIA… WHY NOT!

IKLAN

Kematangan Usia
Wanita yang berusia lebih matang dan bijak menyelesaikan masalah, berbanding anda yang muda mungkin masalah kecil sudah di anggap terlalu besar masalahnya. Keadaan inilah kehadiran wanita lebih berusia sering memberi bimbingan yang anda perlukan. Mereka juga sering kali mengjadi queen control, tetapi anda sebagai lelaki tetap menjadi ketua. Wanita kurang egonya, anda tidak perlu menjadi keanak-anakan tetapi memiliki sikap bertanggungjawab agar menjadi lebih matang. Seimbang sebuah perhubungan itu.

MASALAH YANG BAKAL TIMBUL
Wanita lebih cepat berusia daripada lelaki. Umur kecantikan wanita sangat terbatas, dan kecantikan wanita lebih cepat pudar setelah melahirkan anak. Kecantikan wanita beransur-ansur akan semakin sirna di atas usia 35, tetapi sebaliknya banyak lelaki yang semakin memikat hati wanita di usia mapan 40. Jadi misalnya isteri lebih tua 5 tahun dari suami, saat suami berusia 40 tahun dan terlihat sangat gagah, isteri sudah berusia 45 dan akan terlihat jauh lebih tua dari suami. Tentu saja pandangan orang lain tidak semestinya menjadi halangan bagi kedua insan yang memang tulus saling mencintai, tetapi keduanya perlu bersiap dan menguatkan tekad sehingga bisa menghadapi permasalahan ini di kemudian hari. Jika cinta itu ikhlas, pedulikan apa masyarakat luar katakan! Janji ada bahagia…

IKLAN

Tenaga lelaki akan terus menyala sampai tua, bahkan sampai ajal menjemput. Sedangkan tenaga wanita ada batasnya. Setelah menopaus, nafsu wanita akan semakin menurun sebagai akibat dari rendahnya hormon estrogen dalam tubuh. Menopaus juga dapat mengakibatkan kekeringan pada (maaf) vagina wanita. Sehubungan dengan hal tersebut, banyak wanita enggan melakukan hubungan intim setelah menopaus (rata-rata usia 45-55 tahun). Kita berandai-andai begini: Lelaki umur 30 menikah dengan wanita usia 27 (lebih muda 3 tahun), maka si suami dapat menikmati hubungan seksual dengan isterinya selama 18-28 tahun, sampai usia isterinya kira-kira antara 45-55 tahun. Namun bila lelaki berusia 30 tahun menikah dengan wanita yang berumur 35 tahun misalnya, maka dia hanya dapat menikmati hubungan intim selama 10 hingga 20 tahun saja. Ini juga dapat merupakan potensi konflik dalam pernikahan anda kelak. Bila isteri mulai kurang bernafsu untuk melayan keinginan suami…

MENCINTAI WANITA LEBIH BERUSIA… WHY NOT!

Kesimpulannya, memang menikahi wanita yang lebih tua merupakan tentangan yang tidak mudah, namun bukan bererti tidak ada kesempatan atau tidak boleh. Saya yakin banyak pasangan yang isteri lebih tua, masih mampu berhasil mengharungi bahtera kehidupan rumah tangga mereka dengan baik. Tidak ada yang mustahil jika perhubungan itu berlandaskan kejujuran dan keikhlasan dari hati.

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI