Kisah kematian pelakon jelita Thailand, Tangmo Nida terus menjadi perbualan hangat di laman sosial sampai ke saat ini. Pemergiannya cukup memberi kesan bukan hanya di tanahair sendiri bahkan Malaysia.

IKLAN

Boleh dikatakan kes Tangmo Nida ini ssentiasa menjadi perbincangan hangat warganet yang gigih mencungkil kebenaran demi kebenaran untuk sebuah keadilan buat mendiang.

Mendiang TANGMO NIDA Rupanya Baru Bergelar Graduan Ijazah Universiti, Pernah Sertai Miss Teen ThailandBiarpun ramai yang meratapi pemergiannya, apa yang dapat kita ambil ikhtibar dari kisah si cantik ini adalah keperibadian yang dimilikinya. Aktres berusia 37 tahun ini dianggap sebagai seorang yang sangat merendah diri, baik hati dan tidak sombong.

Mendiang TANGMO NIDA Rupanya Baru Bergelar Graduan Ijazah Universiti, Pernah Sertai Miss Teen ThailandMenerusi perkongsian sebuah video di TikTok, memaparkan Tangmo Nida sedang berniaga di jalanan. Perkongsian tersebut telah meraih perhatian ramai.

Mendiang TANGMO NIDA Rupanya Baru Bergelar Graduan Ijazah Universiti, Pernah Sertai Miss Teen ThailandMendiang TANGMO NIDA Rupanya Baru Bergelar Graduan Ijazah Universiti, Pernah Sertai Miss Teen Thailand
Pemilik nama sebenar, Tanmo Patcharaveerapong ini memulakan debutnya dalam karier seni sejak di bangku sekolah menengah.

Sepanjang kariernya, telah 3 kali Tangmo Nida menukar nama glamor iaitu Pataratida Patcharaveerapong, Nida Patcharaveerapong, dan yang terakhir Tangmo Nida.

Mendiang TANGMO NIDA Rupanya Baru Bergelar Graduan Ijazah Universiti, Pernah Sertai Miss Teen ThailandDi awal kariernya juga, Tangmo Nida pernah menyertai pertandingan ratu cantik Miss Teen Thailand 2002. Sejak itu, Tangmo Nida mula meraih perhatian dan sering menjadi pilihan sebagai model dalam beberapa penggambaran produk serta majalah.

Mendiang TANGMO NIDA Rupanya Baru Bergelar Graduan Ijazah Universiti, Pernah Sertai Miss Teen ThailandMendiang TANGMO NIDA Rupanya Baru Bergelar Graduan Ijazah Universiti, Pernah Sertai Miss Teen ThailandSemasa hayatnya, wajah Tangmo Nida sudah menghiasi lebih dari 50 muka hadapan majalah. Popularitinya terus memuncak apabila dia mula mendapat tawaran berlakon.

Antara filem dan drama popular yang pernah dibintangi oleh mendiang ialah Bangkok Love Story (2018), It’s Complicated (2018), The Extra (2016), Ghost of Mae Nak (2005), dan Nak Soo Maha Gaan (2013).

Sepanjang kariernya selama 20 tahun, Tangmo Nida juga telah membintangi lebih dari 38 buah drama Thailand, dan 4 filem.

Mendiang TANGMO NIDA Rupanya Baru Bergelar Graduan Ijazah Universiti, Pernah Sertai Miss Teen ThailandMendiang TANGMO NIDA Rupanya Baru Bergelar Graduan Ijazah Universiti, Pernah Sertai Miss Teen ThailandSelain membintangi beberapa buah filem, Tangmo Nida turut bergelar duta untuk beberapa jenama fesyen terkenal. Kejelitaan Tangmo Nida juga menjadi perhatian beberapa jenama produk kecantikan dan skincare ternama.

IKLAN

Mendiang TANGMO NIDA Rupanya Baru Bergelar Graduan Ijazah Universiti, Pernah Sertai Miss Teen ThailandMendiang TANGMO NIDA Rupanya Baru Bergelar Graduan Ijazah Universiti, Pernah Sertai Miss Teen Thailand
Selain cantik dan berbakat besar, Tangmo Nida juga seorang yang berpelajaran tinggi.

Pada Januari 2022 yang lalu, Tangmo Nida baru sahaja menerima Ijazah Sarjana Muda Fakulti Kepimpinan Sosial dari Universiti Rangsit, Thailand.

Mendiang TANGMO NIDA Rupanya Baru Bergelar Graduan Ijazah Universiti, Pernah Sertai Miss Teen Thailand

Maka tak hairanlah Tangmo Nida memiliki keperibadian yang sangat baik serta pandai membawa diri walau dirinya seorang figura terkenal. Ternyata, Tangmo Nida bijak mencari peluang dengan melanjutkan pengajiannya ke peringkat yang lebih tinggi demi masa depan yang lebih baik.

IKLAN

Mungkin baginya populariti dan segala pujian yang diterima saat berada di puncak tak akan bertahan lama. Hanya ilmu yang menjadi bekal demi mengejar matlamat serta impiannya yang telah ditekadkan.

Mendiang TANGMO NIDA Rupanya Baru Bergelar Graduan Ijazah Universiti, Pernah Sertai Miss Teen Thailand
Bersama sahabat baik, Amena Pinit ketika di hari konvokesyen Tangmo Nida pada Januari lalu.

Untuk rekod, Tangmo Nida pernah berkahwin dengan aktor terkenal Phakin Khamwilaisak namun jodoh mereka tidak panjang. Selain itu, Tangmo Nida juga pernah mengalami kemalangan pada tahun 2007 yang mengakibatkan kerosakan pada wajahnya.

Saat itu hidupnya menjadi kelam seketika dan terjadilah beberapa insiden yang hampir meragut nyawanya. Lantas, Tangmo Nida kemudiannya kembali bangkit menjadi seorang yang baru. Namun kini segalanya hanya tinggal kenangan.

Mendiang TANGMO NIDA Rupanya Baru Bergelar Graduan Ijazah Universiti, Pernah Sertai Miss Teen Thailand
Tangmo Nida dalam kenangan.

Semoga kisah Tangmo Nida ini menjadi pengajaran buat kita. Hebat macam mana pun kita sentiasalah hidup merendah diri, banyakkan berbuat kebaikan dan carilah circle yang positif.

Kredit Foto: Instagram @melonp.official

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI