Manusia memang dilahirkan sempurna tetapi diri sendiri yang mencipta ketidaksempurnaan. Setiap manusia pernah mempunyai perasaan cemburu. Tidak kira cemburu dalam konteks perhubungan antara lelaki dan wanita, keluarga dan rakan-rakan sekerja.

Ada yang mengatakan cemburu tanda sayang tetapi, jika tidak terkawal boleh mendorong seseorang diselubungi perasaan negatif sehingga melakukan sesuatu yang di luar batasan.

IKLAN

Definisi Cemburu

Tidak senang atau iri hati melihat kelebihan orang lain. Sifat kurang percaya kerana takut hilang atau diambil oleh orang lain. Seseorang itu rasa curiga seperti melihat suaminya bercakap-cakap dgn perempuan lain.

 Cemburu & Wanita

Dua orang profesor psikologi Steven Most, dan Jean-Philippe Laurenceau, dari University of Delaware, Newark, Delaware, Amerika, melakukan kajian mengenai reaksi wanita yang mendapati pasangannya melihat wanita lain.

Mereka mendapati bahawa perempuan yang sengaja diberi gambar pasangan bersama dengan perempuan lain menjadi sukar untuk fokus melihat gambar tersebut. Mereka tidak sanggup untuk meneruskan sasaran yang perlu diteliti.

Cemburu & Otak

  • Otak kiri mempunyai peranan ketika perasaan cemburu mula menguasai diri. Mungkin tiada fakta yang khusus tetapi para ilmuwan menghubungkannya dengan emosi seperti rasa malu dan merangsang timbul rasa cemburu.
  • Faktor lain yang turut memainkan peranan adalah system noggin dopamine yang mengatur zat kimia yang berkaitan dengan kebahagiaan dan penghargaan.

Cemburu & Tubuh

  • Ketika pengaruh cemburu sedang menguasai diri biasanya seseorang itu gagal melihat sesuatu dengan rasional. Perasaan marah dan cemburu bersatu dan membuat tubuh cepat panas dan sukar berfikir dengan betul. Semakin kuat rasa cemburu semakin kusut fikiran dan selalu membuat keputusan mengikut kata hati.
  • Keadaan tubuh ketika cemburu boleh merangsang stres dalam tubuh kerana hormon stres bertambah maka tekanan darah semakin meningkat dan denyut jantung menjadi semakin laju.

Mengenali Jenis-Jenis Cemburu & Kaitannya Dengan Wanita. Mungkinkah ‘Terkena’ Dengan Diri Kita?

Cemburu Kerana Tidak Yakin Diri

Rasa cemburu terbit mungkin kerana menyedari kekurangan diri. Biasanya seseorang menjadi cemburu kerana tidak yakin kepada diri sendiri.

Rasa takut kepada rasa cinta pasangan beralih kepada orang lain atau rasa takut jawatan yang di idam jatuh kepada orang lain boleh mendorong rasa cemburu timbul. Bagi mengatasinya cari kekurangan diri sehingga menjadi tidak percaya diri.

Pupuk rasa sayang kepada diri sendiri dan pasti akan menghargainya. Jika yakin kepada diri sendiri pasti tidak timbul rasa cemburu.

IKLAN

Cemburu Buta

Cemburu memang perlu dalam sebuah percintaan tetapi apabila sering tidak percaya kepada pasangan boleh merosakkan hubungan. Ciri-ciri orang cemburu buta adalah cenderung bersifat posesif dan bertanya semua perkara secara terperinci.

Mereka juga sering memberi komen hal fizikal dan juga kemampuan intelektual. Pasangan akan rasa rimas dan kadang-kadang sukar mengawal situasi tersebut.

Cara-Cara Mengatasi Cemburu

Mengenali Jenis-Jenis Cemburu & Kaitannya Dengan Wanita. Mungkinkah ‘Terkena’ Dengan Diri Kita?

IKLAN

Berfikir positif

Apabila hati rasa sakit akibat cemburu cuba ingatkan diri bahawa pasangan sentiasa mencintai dan hargai hubungan. Katakan kepada diri sendiri anda langsung tidak pernah berubah sehingga membuat pasangan mula jauh hati dan mencari yang lain. Perasaan anda dan pasangan masih sama ketika mula-mula jatuh cinta dahulu.

Tenangkan hati

Jika timbul rasa sangsi kepada pasangan cara yang paling baik berterus terang dan huraikan segala kekusutan. Tanya sendiri kepada pasangan apa yang terbuku dalam fikiran. Jangan selalu prasangka dan membuat kesimpulan sendiri. Tenangkan hati dan soal dengan jujur. Tubuh tidak stres dan anda bahagia meniti rumah tangga bersama.

Komunikasi dua hala

Tidak kira lelaki dan wanita sering berfikir yang bukan-bukan tentang pasangan apabila berjauhan. Selalunya perasaan itu terbit kerana melihat orang lain menghadapinya atau menonton drama di kaca televisyen. Jika timbul fitnah dalam rumah tangga anda perlu berfikiran terbuka dan dengan setiap alasan yang diberi pasangan. Komunikasi sangat penting apabila dilanda masalah dalam perhubungan.

Selidik fakta

Jika cemburu cuba duduk sebentar dan melihat secara positif apa yang membuat anda cemburu. Kemudian tanya diri sendiri apakah perasaan terancam tadi masuk akal. Adakah bukti yang menjadikan perkara tersebut membahayakan hubungan. Anda juga perlu fikir adakah rasa cemburu ini boleh menyelamatkan sebuah hubungan? Hamizatul Maizan Mohamed

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI