Jika disebut mengenai royal wedding, pasti kita terbayangkan perkahwinan Kate Middleton atau Meghan Markle. Sebenarnya ada lagi beberapa perkahwinan diraja di negara-negara yang lain. Menarik lagi kalau busana pengantin diraja lain daripada gaun putih semata-mata.Mari lihat beberapa pakaian pengantin diraja pilihan Nona. Mana tahu jika boleh dijadikan inspirasi untuk merealisasikan perkahwinan impian anda!

1. Jepun

IKLAN

Puteri Ayako Moriya dan Kei Moriya

Ayako Moriya kini kehilangan status ‘puteri’ setelah sah berkahwin dengan Kei Moriya iaitu seorang rakyat marhaen. Walaupunbegitu, ia jalan paling bahagia yang beliau pilih. Baca: Rasmi Bertunang, Puteri Ayako Dari Jepun Kini Milik Jejaka Marhaen.

2. Bhutan

Raja Jigme Khesar Namgyel Wangchuck dan Ratu Jetsun Pema

Pasangan menjadi sensasi kerana Ratu Jetsun Pema merupakan rakyat biasa dan hanya berumur 21 tahun ketika berkahwin. Ratu Jetsun Pema dan Raja Jigme mempunyai 10 tahun jarak usia.

3. England

Puteri Eugenie dan Jack Brooksbank

Cucu kepada Ratu Elizabeth ini baru sahaja melangsungkan perkahwinan beliau pada 12 Oktober yang lalu. Beliau juga memilih pasangan dari rakyat marhaen.

4. Jordan

Puteri Iman bint Al Hussein dan Zaid Azmi Mirza

IKLAN

Mereka berkahwin pada 22 Mac 2013, namun kemudiannya bercerai pada tahun 2017 lalu.

5. Brunei Darussalam

Pengiran Anak Puteri Hajah Hafizah Sururul Bolkiah dan Pengiran Muhammad Ruzaini

Macam biasa lah kalau ada perkahwinan dari kerabat diraja Brunei pasti jadi viral! Dengar cerita Puteri Hajah Hafizah Sururul antara puteri terkaya di dunia.

IKLAN

6. Maghribi

Raja Mohammed VI dan Puteri Lalla Salma

Mereka berdua memecah tradisi diraja apabila Raja Mohammed VI mengambil keputusan untuk memperlihatkan isterinya kepada khayalak ramai. Jika dahulunya isteri-isteri raja dilarang untuk muncul ditempat awam.

7. Indonesia

Putera Notonegoro dan Puteri Hayu

Jangan tidak tahu, di Indonesia masih ada lagi kerabat diraja yang aktif cumanya kurang didengari. Pasangan ini ialah dari keluarga diraja Yogjakarta iaitu Sultan Hamengkubuwono X.