Label Jepun, Issey Miyake memberi penghormatan kepada mendiang pengasasnya di Minggu Fesyen Paris pada Jumaat dengan persembahan tarian koreografi yang dipeloporinya.

IKLAN
MINGGU FESYEN PARIS Beri Penghormatan Kepada ISSEY MIYAKE
Mendiang Issey Miyake meninggal dunia bulan lalu pada usia 84 tahun

Potret hitam putih Miyake, yang meninggal dunia bulan lalu pada usia 84 tahun, dipamerkan di dinding dan pertunjukan itu dimulakan dengan penuh penghayatan dengan penari mengenakan pakaian monokrom.

MINGGU FESYEN PARIS Beri Penghormatan Kepada ISSEY MIYAKE
Foto: Geoffroy VAN DER HASSELT / AFP

Kemudiannya para penari bertukar kepada pakaian yang lebih ringan dan suasana yang lebih seperti mimpi semasa persembahan berlangsung, mencerminkan ‘trademark’ label itu.
Pada tahun 90-an Miyake bekerjasama dengan koreografer terkenal William Forsythe dengan meletakkan penari di kalangan model untuk pertunjukan ‘catwalk’.
Ia tidak pernah berlaku sebelum ini, tetapi kini menjadi perkara biasa, seperti yang dilihat pada pertunjukan Dior awal minggu ini.

MINGGU FESYEN PARIS Beri Penghormatan Kepada ISSEY MIYAKE
Miyake, yang memberi tumpuan kepada pakaian yang membolehkan kebebasan bergerak, juga bekerja sama dengan koreografer dalam pakaian untuk baletnya “The Loss of Small Detail” pada tahun 1991.
Koleksi yang dipersembahkan pada Jumaat diilhamkan daripada sebuah arca, dengan siluet tiga dimensi yang dibuat dengan sekeping fabrik dan cetakan yang dihasilkan daripada bentuk tanah liat yang digunakan dengan tangan pada fabrik untuk memberikan kelegaan dan tekstur.

IKLAN

MINGGU FESYEN PARIS Beri Penghormatan Kepada ISSEY MIYAKE
Label itu juga memperkenalkan bahan baru, dipanggil “poliester sayuran”, yang tidak menggunakan produk petroleum.

IKLAN

Miyake turut mempelopori pakaian berteknologi tinggi dan selesa adalah sebahagian daripada gelombang pereka muda Jepun yang mencipta kejayaan di Paris dari pertengahan 1970-an. Rumah fesyennya memupuk ramai pereka muda yang berbakat, dan terkenal dengan pertunjukan pentas yang inovatif dan mempesonakan.

MINGGU FESYEN PARIS Beri Penghormatan Kepada ISSEY MIYAKE
Foto: Geoffroy VAN DER HASSELT / AFP.

Antara ciptaannya ialah barisan “Pleats Please”, item berlipat kekal yang tidak berkedut, beg segi tiga futuristik “Bao Bao”, dan konsep “A-POC (A Piece Of Cloth)” — menggunakan komputer untuk memotong keseluruhan pakaian tanpa jahitan.
Miyake  juga  merupakan pereka fesyen pilihan  pengasas bersama Apple, Steve Jobs di mana beliau membuat lebih 100 ‘turtleneck’ hitam untuk pengasas bersama Apple Steve Jobs itu. -AFP

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI