Seluar jean telah menjadi pilihan sejak dahulu lagi. Ringkas, tahan lasak dan santai adalah kata-kata yang sesuai untuk menggambarkan seluar ini. Sentiasa menjadi pilihan tidak kira wanita mahu pun lelaki mengikut potongan yang sesuai.

IKLAN

Paling tidak setiap orang pasti mempunyai sehelai jean berwarna biru. Jom kita kongsi tip agar seluar jean boleh sentiasa dipakai tanpa mengikut trend.

(a) Mengikut paha

Semua orang mahu kelihatan ramping. Cara yang anda perlu tahu untuk kelihatan ramping dengan seluar jean adalah dengan mengukur diameter terbesar bahagian paha. Cari jean yang lurus daripada paha. Jika memiliki paha yang lurus, jean boot cut adalah yang paling sesuai. Jika mempunyai paha yang besar sesuai memakai jean berhujung lebar. Jika mempunyai paha yang kecil pula sesuai memakai skinny jeans.

(b) Labuh seluar

Labuh atau panjang seluar yang paling ideal adalah apabila sesuai dipakai dengan kasut flat atau kasut tinggi. Labuh paling maksima adalah 1 cm di atas lantai dengan kasut yang sedang dipakai. Jika lebih pendek daripada itu akan jean kelihatan tergantung.

(c) Bentuk seluar

IKLAN

Bentuk (shape) seluar jean menonjolkan tubuh sebenar. Jika mempunyai punggung seperti Jennifer Lopez boleh memilih jean potongan boot cut dengan kaki seluar melebar untuk mencipta kesan kaki yang lebih panjang. Jika mempunyai bentuk tubuh hour glass pilih jean daripada material stretch yang ketat di pinggang. Pasti akan kelihatan ramping dengan lekukan di bahagian pinggang.

(d) Jangan basuh jean selalu

IKLAN

Seelok-eloknya jangan membasuh seluar jean secara kerap. Basuh seluar jika kotor sahaja. Tidak perlu membasuh jean setiap kali selepas memakainya. Cucian yang kerap akan memudarkan jean dan akan kehilangan bentuknya. Jika mencuci seluar pastikan bahagian luar dibawa ke dalam.

(e) Eksperimen dengan warna

Denim bukan tertakluk kepada biru semata-mata. Denim juga boleh datang daripada warna hitam, putih, kuning, merah dan sebagainya. Cuba bereksperimen seluar jean dengan t-shirt, kemeja, blaus, jaket dan sebagainya. Baju denim dipadankan dengan seluar jean juga cantik, ringkas dan santai.