Setiap wanita memasang angan-angan untuk kurus bak supermodel. Namun, setiap kali mencipta azam, pasti tindakan tertangguh akibat tidak sanggup untuk menahan godaan makanan yang sedap tanpa menghiraukan kandungan kalori. Adakah amalan yang dilakukan berbaloi untuk kurus?

IKLAN

Menurut Juruterapi Senaman serta Konsultan Kesihatan & Kecergasan, Adasandha Anuar, ‘ingin kurus’ adalah suatu perkataan yang negatif seolah-olah ada satu ketetapan yang menyatakan bahawa ‘kurus itu cantik dan sihat’.

“Hakikatnya, jika seseorang itu kurus, belum tentu dia sihat dan cergas. Ini kerana, masih ada orang yang kurus tetapi sakit, kurus tetapi pucat tidak cukup makan, kurus tetapi memiliki tahap kolesterol yang tinggi dalam darah, kurus tetapi banyak lemak. Jadi, perkataan ‘ingin kurus’ itu jika ditukarkan kepada ‘ingin sihat dan cergas’ ternyata mempunyai definisi lebih positif secara menyeluruh.

Patut Tukar Ayat Nak Kurus Kepada NAK SIHAT, Nasihat Adasandha Anuar Ini Sedarkan Ramai Orang!

Berjaya atau tidak semua bergantung kepada bentuk program latihan, usaha dan komitmen masing-masing. Kebiasaannya mereka berjaya mencapai matlamat yang diinginkan bukan sekadar berat badan idaman, malah lebih sihat dan cergas, saiz ukur lilit badan semakin berkurangan dan nampak lebih sihat seperti dulu-dulu. Kulit juga lebih bersinar dan nampak sihat. Sikap juga semakin positif dan banyak lagi.

Bagi pelajar yang tidak berjaya pula mungkin disebabkan oleh kekangan seperti kehamilan (atas nasihat doktor, tiga bulan yang pertama mereka tidak digalakkan melakukan senaman berat), sentiasa memberikan alasan dan menyalahkan keadaan sekeliling, masih tidak dapat mengawal nafsu makanan yang tidak berfaedah pada badan dan tidak mengikuti arahan jurulatih seperti (membuat ulang kaji workout di rumah dan pejabat).

Senaman yang sesuai bagi mereka yang ingin menguruskan badan bermula dengan latihan kardiovaskular seperti, berjalan kaki, jogging, tarian aerobik, berenang dan mendaki bukit. Kemudian lakukan latihan body weight training seperti burpees, squat, lunges, deadlift, push up dan abdominal crunch. Setelah itu gabungkan kedua-dua jenis latihan tersebut atau circuit training (dengan menambah bebanan), High Intensity Intensive Training (HIIT) dan banyak lagi.

Patut Tukar Ayat Nak Kurus Kepada NAK SIHAT, Nasihat Adasandha Anuar Ini Sedarkan Ramai Orang!

Bagi mereka yang mahu mengekalkan kecergasan pula adalah dengan menggabungkan latihan kardiovaskular dan body weight training atau HIIT dan weight training.

IKLAN

Saya ingin mencadangkan agar semua wanita melakukan senaman di rumah dan di tempat kerja. Antara pilihan yang boleh dilakukan adalah, pilihan senaman di rumah dengan melakukan burpees 100 kali sehari. Manakala pilihan senaman di pejabat adalah melakukan plank sehari tambah 10 saat setiap hari.

Pola pemakanan yang sesuai diamalkan oleh mereka yang sudah berjaya menurunkan berat badan adalah dengan mengira kalori bagi pengambilan makanan seharian. Amalkan pemakanan sihat yang seimbang, banyak minum air kosong, banyak mengambil sayuran dan buah-buahan.

Patut Tukar Ayat Nak Kurus Kepada NAK SIHAT, Nasihat Adasandha Anuar Ini Sedarkan Ramai Orang!

IKLAN

Jangan sesekali meninggalkan sarapan pagi dan tidak sesekali meninggalkan makan malam (menghindari makan malam boleh mengundang stres pada badan dan kegemukan). Lebih baik jika boleh berpuasa setiap Isnin dan Khamis atau sekurang-kurangnya tiga kali sebulan.

Cara masakan yang sesuai pula hanya kukus rebus dan panggang. Sebaik-baiknya menghindari segala makanan yang diproses, makanan segera serta makanan tinggi kandungan gula perisa juga pewarna.

Saya mencadangkan agar pada tahun 2018 ini tidak kira apa jua pilihan program latihan yang dipilih, ia perlu selamat dilakukan. Contoh, orang yang obes digalakkan bersenam di dalam air seperti berjoging dalam air, berenang dan Aqua Zumba bagi mengelakkan daripada menghadapi masalah di bahagian sendi seperti lutut, pinggang, bahu dan leher.

Minta nasihat dan tunjuk ajar daripada jurulatih yang bertauliah dari semasa ke semasa. Buat secara konsisten sehingga mencapai matlamat. Setelah itu, teruskan usaha untuk mengekalkannya pula. Nak kurus itu sebenarnya amat mudah dan nak gemuk paling mudah akan tetapi, yang sebenarnya nak maintain adalah yang paling sukar sekali.”

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI