Bekerja dalam industri yang didominasi lelaki, berlumur gris, kerja berat di bawah terik matahari dan sentiasa kotor… begitulah dunia jurutera sebenar seperti yang dilalui Mas Nadiana Mohd Noor suatu ketika lalu.

Macam pekerja buruh! Seloroh Mas kepada saya ketika mengimbau pengalaman suka dukanya sepanjang 10 tahun dalam industri minyak dan gas di Malaysia.

“Kalau nak cerita semua terlalu banyak. Tapi dari pengalaman saya, skop kerjaya ni bukan saja bahaya kerana kita terpaksa kerja di laut (offshore) tapi juga di workshop base dimana kita dikerumun perkakas dan mesin berat.

IKLAN

Semasa berkhidmat dengan syarikat Halliburton di Labuan, awalnya saya memang culture shock. Maklumlah budak bandar. McDonalds pun tak wujud masa tu.

Seperti dijangka, saya memang kena kerja berat. Kami perlu mengendalikan heavy tools, angkat perkakas berat, berpeluh dan berlumuran gris. Tak glamor langsung!

Rakan sekerja Mas majoritinya adalah lelaki

 

Antara cabaran besar bekerja dalam dunia kejuruteraan minyak & gas

 

Realiti sebenar tidak seindah yang disangkakan

 

Lepas tu kena pula kerja setiap hari, termasuk Sabtu Ahad. Terkedu juga masa tu.

Nak dijadikan cerita, dapat pula ketua yang garang macam singa. Kalau dia turun kat base dan buat rondaan, ternampak pula juruteranya dalam coverall yang bersih dan cantik, siaplah kena panggil dan disoal siasat!

Bagi dia, kalau coverall you bersih dia anggap kita tak buat kerja bersungguh-sungguh. Tak kisahlah you perempuan atau lelaki, tak boleh lembik dan mengada-ngada. Kena buat jugak kerja-kerja buruh tu.

‘That is how you learn,’ katanya.

Tapi sebenarnya walaupun kedengaran macam teruk, at the same time environment tu happy. Cuma dari segi fizikal memang penat.”

 

KERJA OFFSHORE

Selain bekerja di workshop base, satu lagi yang mencabar ialah sewaktu Mas bekerja di tengah laut.

“Saya ingat lagi kerja-kerja high risk seperti pertama kali naik helikopter, kena naik lift transfer basket dari bot ke pelantar yang tinggi dan berpindah dari bot yang beralun ke platfrom mengunakan tali. Memang gayat!

Kerja di offshore ni tak menentu masa. Waktu on the job, tidur pun 3-4 jam je. Paling mencabar rasanya masa kerja tengah hujan.

Bila fikir balik bahayanya situasi tu sebab lantai pelantar licin dan beralun. Kita pula dikelilingi dengan heavy machinery dan heavy tools. Kerja in a harsh environment.

Dari hujan ke panas, panas ke hujan kita bekerja. Tapi kerja dalam keadaan beginilah yang membentuk character building.

Bersama teman-teman yang bekerja offshore

 

Kenangan manis menangkap ikan

 

Walaupun dari segi luaran nampak seperti saya seorang yang lembut tapi tidak sebenarnya.

Asal naik offshore je mesti lama. Paling-paling pun 2 minggu. Ada pernah tu sebulan kat laut. Nak jadikan cerita waktu puasa pulak tu. Dah kena time kita ada job waktu raya pulak tu. Pertama kali beraya kat laut. Aduuhh sayu je rasa. Orang tak biasa berjauhan dari keluargalah katakan.”

Selepas dua tahun di Labuan, Mas diserap masuk ke pejabat di Kuala Lumpur. Tekanan pada waktu ini bertambah tinggi apabila terpaksa memguruskan isu-isu teknikal dan pelanggan.

“Kalau salah sikit, bersiap-sedialah untuk dimaki, kena marah depan-depan orang ramai, kena pressure memang asam garam industri kejuruteraan ni. Kalau tak tahan, memang tak boleh survive lama.

Sebelum kahwin, bolehlah fokus bekerja dari pukul 7.00 pagi sampai 9.00 malam. Sabtu Ahad pun bekerja. Dua tahun pertama di sana, rasanya setiap hari saya fikir nak berhenti kerja!”

Namun semakin lama, semakin Mas terbiasa dengan gaya kerja dan kehidupan dalam kesibukan itu.

Mas kembali ke dunia korporat

 

“Suami saya seorang pilot. Kerja pun tak tentu. Kadang-kadang ada. Kadang-kadang tak ada. Bila dia fly tu bertambahlah kerja saya dengan nak manage anak dan rumah tangga.

Walaupun waktu itu saya ada pembantu tapi tak sama. Selalu tak cukup tido, balik kerja pun lewat, takde masa dengan anak dan family.

Anak saya pun pandai komen, Mama dulu kerja ofis balik selalu marah-marah kita sebab Mama penat. Rumah sepah.

IKLAN

I reached my limit point masa saya buat keputusan nak berhenti kerja waktu itu. Banyak perkara yang terjadi dalam waktu yang sama.” Mas

Mas banyak belajar dari pengalaman lalu

 

Jelas Mas, selain post-partum depression, dia juga terpaksa menyiapkan tender dan ibu bapanya perlu menjalani operation dalam masa yang sama.

“Saya tak tahan, saya letak surat berhenti. Masa saya tender resignation tu, mak saya kat hospital lagi. Bos saya datang ke hospital untuk pujuk supaya jangan berhenti. But decision has been made.” Mas

 

PENERIMAAN KELUARGA

Alhamdulillah keputusan Mas untuk berhenti kerja itu langsung tidak mendapat tentangan keluarga. “Work was really demanding walaupun saya boleh dikatakan berpangkat dan gaji pun selesa.

Sebenarnya suami pun tak pernah halang saya bekerja sebab dari zaman bercinta memang dia dah paham perangai saya yang sangat ambitious.

Lagipun kita pun dah belajar sampai ijazah, rugi pulak kalau tak gunakan potensi ni. Tapi bila dia tengok kerja saya yang agak demanding sampaikan anak-anak pun selalu kena marah, dia pun tak berkenan jugak.”

Tonton video Lensa Nona bersama Mas Nadiana tentang kerjaya barunya di bawah…

 

IKLAN

Berusia 37 tahun, pemegang ijazah Elektrikal & Elektronik (Kepujian) itu kini tekad menukar kerjayanya sebagai pengasas jenama Emerssa.

“Sebenarnya masuk bidang fesyen ni secara tak sengaja. Mula-mula tu trial and error je. Tapi bila dah cuba tu rasa macam kena dengan jiwa. Tambah-tambah lagi keluarga saya ni ada darah seni sikit.

So bila dah masuk bidang seni ni banyaklah bakat seni yang selama ni tak tahu pun ada dan terpendam keluar. Sebab sebelum ni memang banyak guna skil teknikal je.

Koleksi blazer batik Emerssa

 

Antara koleksi ke pejabat Emerssa yang cukup elegan

 

Saya suka mengkaji gaya Victoria Beckham. Sangat chic, elegan, sopan dan moden. Memang kena dengan my brand image.

Aside from that, I look up to Vera Wang as an inspiration. Beliau memulakan kerjaya fesyen pada usia 40 tahun, hampir sama macam usia saya sekarang.

That’s like dinosaur age in this fashion industry. Moral of the story is, its not too late to start.”

 

CABARAN

Persaingan, kewangan dan limitasi. Tiga cabaran ini merupakan ‘makanan’ yang perlu dihadam oleh setiap pengusaha fesyen pada waktu pandemik sekarang.

“Untuk orang yang baru berjinak-jinak dalam bidang ni, dengan bajet yang kecil, memang mencabar untuk bersaing jenama gergasi di luar sana.

Lagipun Emerssa adalah jenama yang menyediakan pakaian ke pejabat dan tak banyak pembekal kain di Malaysia menawarkan material-material yang sesuai. Kalau ada pun harganya mahal.

Lambang wanita bijak dan bercita-cita tinggi

 

Kalau dulu saya boleh explore dan cari material di negara-negara berdekatan tapi disebabkan pandemik ni, kena make do dengan material yang dibekalkan di Malaysia sahaja.

Semoga impian saya untuk melihat Emerssa dikenali sebagai jenama Muslimah Office Wear terkemuka tercapai.

Emerssa bukan menjual baju semata-mata, tapi Emerssa adalah jenama yang memberi keyakinan kepada si pemakai untuk berjaya dalam kerjaya. Kami sentiasa memperkasakan wanita dan mahu setiap wanita percaya bahawa mereka adalah sangat cantik.

Saya mahu membina empayar dan harapan saya semoga anak-anak akan meneruskan legasi ini. Buat masa sekarang saya kena bekerja keras supaya suatu hari nanti bila saya pencen, saya akan pencen dengan tenang. Tiada hutang, hidup simple, travel to explore the world dan join NGO to give back to community.”