Penulis NONA Kongsi Pengalaman Terima Suntikan AstraZeneca

Hari ini, penulis selaku salah seorang team Editorial Majalah NONA menerima suntikan vaksin dos pertama AstraZeneca (AZ) bertempat di Pusat Konvensyen Ideal (IDCC) Shah Alam pada jam 9.30 pagi. Syukur Alhamdulillah!

IKLAN


Harapan untuk divaksin terlaksana pagi ini, apabila penulis menerima dos pertama AstraZeneca (AZ) di Pusat Pemberian Vaksin (PPV) di Pusat Konvensyen Ideal (IDCC). Penulis merupakan antara pendaftar pusingan pertama pendaftaran untuk vaksinasi AstraZeneca yang dibuka pada 2 Mei,
Ia menyaksikan keseluruhan 268,000 slot habis ditempah dalam tempoh tiga jam dua puluh minit pendaftaran tempahan dibuka.

Ruang ballroom yang luas untuk proses vaksinasi

Tahniah diucapkan kepada petugas di Pusat Penerimaan Vaksin IDCC kerana segalanya berjalan lancar daripada proses menunggu, divaksin sehinggalah keluar daripada IDCC, mengambil masa kira-kira sejam sahaja!
Tidak dinafikan, sebelum sampai ke pisat penerimaan vaksin, perasaan gugup tetap muncul dalam diri penulis memandangkan pelbagai andaian mengenai kesan sampingan vaksin yang dimomokkan. Tetapi berbekalkan rasa reda dan tawakal vaksin sebagai salah satu cara mencegah penyakit, penulis menerima dengan hati terbuka dan melaksanakannya.

Suasana di PPV IDCC Shah Alam yang selesa memmudahkan proses vaksinasi berjalan lancar.

Memetik kata-kata Presiden Persatuan Perubatan Islam Malaysia (IMAM) Prof Datuk Dr Abdul Rahim Mohamad bahawa pengambilan vaksin membuktikan bahawa ia lebih banyak membawa kebaikan daripada keburukan sekaligus tidak bercanggah dengan Islam.
Malah beliau berkata pengambilan vaksin menurut pandangan Islam adalah harus memandangkan ia mampu mencegah kemudaratan daripada berlaku ke atas manusia.
Penulis ingin kongsikan sedikit pengalaman sebelum melalui proses vaksinasi pagi ini. Melalui aplikasi MySejahtera dan vaksincovid.gov.my, penulis berjaya mendapatkan slot untuk temujanji bagi menerima suntikan vaksin AZ.Syukur Alhamdulillah, ketika penulis ‘menekan’ slot temujanji, tidak berlaku sebarang masalah untuk mendapatkan slot. Lebih menyeronokkan, suami juga mendapat slot janjitemu pada masa dan tarikh yang sama!
Beberapa hari sebelum tarikh temujanji, penulis menerima beberapa kiriman SMS selain panggilan telefon sebagai peringatan tarikh untuk menerima suntikan vaksin.

Penjarakan Sosial Diberi Keutamaan di PPV IDCC

Setelah menghitung hari melihat beberapa kaum keluarga dan sahabat handai yang selamat melalui proses vaksinasi masing-masing, akhirnya temujanji penulis terlaksana pada tarikh hari ini, 3 Jun 2021 jam 9.30 pagi. Sebaik tiba di IDCC dan sebelum naik ke tingkat tujuh untuk proses vaksinasi, semua perlu melakukan imbasan kod QR di pintu masuk yang disediakan.
Anggota RELA pula memeriksa aplikasi MySejahtera setiap individu sama ada individu berkenaan berisiko atau sebaliknya.Setibanya di tingkat tujuh, penulis dan para penerima vaksin yang lain mematuhi arahan yang diberikan oleh para petugas dan memastikan penjarakan fizikal diberi keutamaan sambil diberi taklimat bagi mengisi borang persetujuan suntikan vaksin Covid-19 di Stesen 1 sebelum dibenarkan masuk ke dewan utama.

Suasana di PPV IDCC Shah Alam yang selesa memmudahkan proses vaksinasi berjalan lancar.

Usah risau kerana para sukarelawan bertugas pula sedia membantu dan sentiasa ada bagi memastikan proses berjalan lancar selain memastikan orang ramai tidak kehilangan arah. Tidak sampai beberapa minit selepas mengisi borang di stesen 1, penulis dipanggil untuk pendaftaran, sekali lagi melalui imbasan kod QR MySejahtera, bagi memaklumkan kehadiran di Stesen 2.
Proses selanjutnya pula membawa penulis ke Stesen 3 di mana penulis bertemu doktor untuk pengesahan tahap kesihatan selain menandatangani borang persetujuan sebelum ke Stesen 4 bagi suntikan vaksin. Jika anda mempunyai sebarang kemusykilan, anda boleh bertanya dengan doktor bertugas di stesen ini bagi merungkaikan permasalahan yang membelenggu diri anda sebelum suntikan vaksin diberikan!
Tibalah ke stesen 4, proses vaksinasi berjalan lancar dengan penulis hanya menunggu tidak sampai lima minit untuk divaksin. Di Stesen 4 ini, terdapat lebih 10 bilik kecil menempatkan dua vaksinator untuk menyuntik vaksin AZ kepada dua individu pada satu-satu masa. Dalam bilik berkenaan, penulis juga melakukan imbasan kod QR MySejahtera untuk pengesahan menerima vaksin. Sebelum proses vaksinasi dijalankan, petugas menunjukkan jumlah dos yang bakal diberikan serta menerangkan proses bagaimana suntikan vaksin dijalankan. Bagi wanita berhijab, usah bimbang, semasa proses vasinasi dijalankan, vaksinator akan meminta kebenaran anda untuk melakukan suntikan vaksin kerana anda perlu menyelak sedikit pakaian di bahagian lengan. Penting untuk memakai pakaian yang sesuai untuk memudahkan proses suntikan vaksin seperti kemeja t lengan pendek serta memakai cardigan di luar!

IKLAN
Jangan risau, banyak photo booth yang disediakan di ruang legar.Tak perlu berebut, bantu orang lain yang datang berseorangan untuk mengabadikan kenangan.

Usai menerima suntikan, penulis perlu ke stesen 5 untuk menunggu bagi mendapatkan kad pengesahan dan temujanji vaksin yang kedua dalam tempoh 12 minggu yang akan datang. Meskipun proses sudah selesai, semua penerima vaksin digalakkan menunggu di ruang pemerhatian (Observation Area) selama setengah jam untuk memastikan tiada alahan atau kesan sampingan yang berlaku selepas menerima vaksin. Ruang pemerhatian disediakan untuk penerima suntikan berehat sebentar selain memastikan tiada alahan selepas divaksin sambil diawasi oleh petugas kesihatan yang sentiasa meronda serta bertanyakan kepada penerima vaksin keadaan mereka.

IKLAN
Penulis selesai mendapatkan suntikan dos pertama.Ini di ruangan mendapatkan janjitemu kedua pula.

Selain itu, taklimat melalui tayangan video berkaitan kesan dan langkah yang perlu diambil sekiranya terdapat sebarang simptom selepas suntikan turut disediakan untuk memudahkan orang ramai memahami kesan sampingan sekiranya ada.
Tidak dinafikan, usai disuntik, lengan kiri penulis terasa agak sengal-sengal namun selainnya, tiada apa kesan sampingan berlaku.Insyaallah semoga usaha untuk menerima vaksin ini menjadi asbab untuk memutuskan rantaian penularan Covid-19.

Penulis juga amat berharap, lebih ramai akan menerima suntikan vaksin dalam masa terdekat bagi memutuskan rantaian penularan Covid-19. Akhir kata, jaga kesihatan, patuhi SOP yang telah ditetapkan dan terima kasih petugas barisan hadapan yang tidak putus-putus berkhidmat demi memastikan kesejahteraan kesihatan rakyat Malaysia!.