Jangan ingat dengan hanya mengelakkan menonton televisyen dari jarak jauh, tidak membaca sambil baring atau mengamalkan jus lobak secara kerap sudah cukup untuk menjaga kesihatan mata. Sebenarnya masih banyak tabiat kurang sihat yang anda lakukan secara tidak sedar boleh menjejaskan kesihatan mata. 6 tabiat buruk ini boleh anda elakkan bermula sekarang.

IKLAN

MEMBACA SEMASA DALAM PERJALANAN

Tabiat membaca ketika di dalam kenderaan bergerak adalah kurang baik. Ini kerana goncangan dari kenderaan mengganggu fokus saat anda membaca. Mata terpaksa menyesuaikan dengan gerakan itu yang terjadi secara berulang-ulang.

TIDAK BERKELIP KETIKA MELIHAT SKRIN KOMPUTER

Ketika bebanan kerja terlalu banyak selalunya menyebabkan seseorang itu lupa untuk berkelip. Mata akan kering dan letih. Saraf-saraf mata juga menjadi tegang sehingga dapat mengurangkan kemampuan anda melihat dengan jelas. Berkeliplah lebih kerap, minimum setiap 10 saat. Setiap 20 minit arahkan mata ke objek lain yang berjarak 20 meter dari anda. Tatap objek itu selama 20 saat.

MENONTON TELEVISYEN SAMBIL BARING

Mungkin ada yang malas hendak duduk sambil menonton televisyen. Mulai sekarang buang tabiat tersebut. Posisi ini tidak bagus untuk mata kerana ia boleh mengakibatkan mata mudah letih. Daya penglihatan mata akan menurun.

SUKA MENGGOSOK MATA

Jangan sering menggosok mata terlalu kuat jika terasa gatal atau masuk habuk. Dikhuatiri pembuluh darah kecil di bawah mata pecah sehingga menyebabkan timbulnya lingkaran gelap atau bengkak. Lebih parah, tabiat ini boleh melemahkan kempuan kelopak mata untuk berkelip.

IKLAN

KURANG TIDUR

Jika mata letih secara terus menerus bukan hanya menyebabkan mata merah, pedih dan kering bahkan menimbulkan lingkaran hitam di bawah mata seterusnya mata menjadi kabur.

KURANG MINUM

IKLAN

Menyebabkan dehidrasi yang akhirnya air mata sukar dihasilkan secukupnya bagi mengekalkan kelembapan serta mendapatkan zat seimbang. Gejala mata berkaitan dengan dehidrasi seperti kekeringan, kemerahan dan bengkak pada kelopak mata.

TIDUR BERSAMA SOLEKAN

Jika terlalu penat kebanyakan wanita terlupa atau mungkin sengaja tidak mencuci wajah sebersihnya sebelum tidur. Mata akan terdedah dengan bahan kimia daripada solekan sehingga berisiko terkena iritasi dan jangkitan kuman. Salah satu simptomnya ialah mata terasa gatal-gatal. AMY MOHD

 

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI