Setiap pasangan yang sudah mendirikan rumahtangga pasti maklum tentang dugaan hidup berkeluarga. Dugaan datang dalam perbagai cara dan sebagai isteri sudah pasti perlu bijak menangani masalah yang datang. Pelakon, penyanyi dan ibu kepada tiga cahaya mata perempuan ini turut mengakuinya.

IKLAN
Foto: Instagram @eirasyaziraofficial

Bagi Eira Syazira, sepanjang perkahwinannya yang dibina bersama Azad Jasmin sejak 16 September 2011 ada turun naik. “Di awal perkahwinan pasti ada rasa cemburu kalau suami balik lewat, contohnya. Cuma lama-lama kita susah mula faham rentak suami. Perasaan risau dan tak yakin itu sudah kian terhakis. Cuba elak daripada fikir bukan-bukan. Kepercayaan jadi teras utama,” tutur Eira Syazira.

Tambahnya lagi, “Apabila hidup bersama kita mula tahu sisi baik dan buruk pasangan. Kena terima, hadap dan biasakan. Saya dulu sebelum kahwin lebih serius dan dramatik. Tapi dapat pula suami yang gila-gila dan penuh humor, saya mula mengikut rentaknya. Tahulah perangai dia macam kita tengok di Instagram bagaimana pula. Ada saja modal lawak dan usikan buat kita ketawa sampai terbahak bahak.

Foto: Instagram @eirasyaziraofficial

Lebih utama apabila berkahwin, kita juga kena akrab dengan keluarga mentua. Ibu mentua pun saya sudah anggap ibu kandung sendiri. Adik lelakinya pun sudah jadi seperti teman BFF saya,” tutur ibu kepada Amarra Sofea Rose, 7 tahun, Ameisya Leanne Rose, 4 tahun dan Areisya Suri Rose, 2 tahun.

Foto: Instagram @eirasyaziraofficial

Apabila diajukan pertanyaan untuk menambah cahaya mata, “Saya tahu suami memang kalau boleh nak anak lelaki pula. Saya dalam hal ini hanya berserah. Kalau ada rezeki hamil, saya tak tolak. Ikut hati cukuplah tiga anak perempuan.

Cuma apabila bersalin ketiga anak itu dengan cara pembedahan, doktor memang minta jarakkan tempoh masa kalau nak hamil lagi,” katanya.

Foto: Instagram @eirasyaziraofficial

Baru-baru ini Eira Syazira telah mendapat kejutan majlis ulang tahun perkahwinan yang ke-9 daripada suami tersayang. Cerita Eira Syazira, “Jika selama ini saya yang lebih ke depan dalam bab menganjurkan sesuatu termasuk meraikan ulang tahun perkahwinan kami. Azad hanya bersetuju dan menjadi ‘Mr Okey’.

Foto: Instagram @eirasyaziraofficial

Cuma sekitar dua bulan lalu, dia cakap nak buat sesuatu kononnya nak menghabiskan masa bersama menikmati ‘candle light dinner’. Syaratnya saya tak boleh tanya apa pun dan tengok telefon bimbitnya.

Foto: Instagram @eirasyaziraofficial

Malah serba serbi persiapan daripada memilih gaun yang nak dipakai dan jurusolek pun dia sediakan. Saya tak sangka pula rupa-rupanya dia buat sesuatu yang di luar kotak fikiran. Memang terkejut hingga rasa sebak apatah lagi ada keluarga, teman rapat dan pihak media serta blogger yang ‘bersengkongkol’ dengannya,” kata Eira Syazira.

Foto: Instagram @eirasyaziraofficial

Eira Syazira dapat kejutan set barang kemas bernilai RM15,000 daripada Emas Rozita