Sudahlah cantik, pandai pula jaga badan walaupun memiliki anak kembar. Mengikut pengalaman yang dikongsi oleh wanita cantik ini bukan mudah sebenarnya hendak menjaga anak kembar. Sudah tentu sang ibu kurang rehat dan mudah penat.

IKLAN

Pinggang Macam Kerengga, Menantu TS ANNUAR MUSA Kongsi Rahsia Kekal MENAWAN Walau Bergelar Ibu Anak KembarPinggang Macam Kerengga, Menantu TS ANNUAR MUSA Kongsi Rahsia Kekal MENAWAN Walau Bergelar Ibu Anak KembarWan Nur Shahirah Wan Mohamed Azman merupakan isteri kepada Afiq Amani, satu-satunya anak lelaki tunggal Menteri Wilayah Persekutuan, Tan Sri Annuar Musa dan Puan Sri Rosniah Abdul Rahman. Tiga lagi anak Tan Sri Annuar Musa ialah Azzahraa, Azzwaa dan Ajjrina. Kesemuanya sudah berumahtangga.

Pinggang Macam Kerengga, Menantu TS ANNUAR MUSA Kongsi Rahsia Kekal MENAWAN Walau Bergelar Ibu Anak Kembar
Pinggang Macam Kerengga, Menantu TS ANNUAR MUSA Kongsi Rahsia Kekal MENAWAN Walau Bergelar Ibu Anak KembarWan Nur Shahirah yang kini berusia 27 tahun merupakan seorang peguam korporat dan berasal dari Kota Bahru, Kelantan. Anak kembarnya yang comel itu diberi nama Samaira Amani Afiq Amani dan Sara Amani Afiq Amani kedua-duanya kini berusia 9 bulan.

Pinggang Macam Kerengga, Menantu TS ANNUAR MUSA Kongsi Rahsia Kekal MENAWAN Walau Bergelar Ibu Anak Kembar
Pinggang Macam Kerengga, Menantu TS ANNUAR MUSA Kongsi Rahsia Kekal MENAWAN Walau Bergelar Ibu Anak KembarKEKAL LANGSING & CANTIK
“Saya yakin dengan cara sederhana dan konsisten, contohnya diet. Saya tak pernah amalkan diet kerana akan makan apa sahaja yang saya suka tetapi dengan cara sederhana. Kalau makanan itu manis saya makan sekadar untuk merasa. Paling penting berhenti sebelum terlalu kenyang.

Pinggang Macam Kerengga, Menantu TS ANNUAR MUSA Kongsi Rahsia Kekal MENAWAN Walau Bergelar Ibu Anak KembarApabila menyentuh tentang bentuk badan ramai di luar sana yang menggunakan umur sebagai alasan. Bagi saya tua atau muda kita sentiasa digalakkan untuk bersenam atau sekurang-kurangnya berjalan di halaman rumah sekitar 15-20 minit secara konsisten.

Pinggang Macam Kerengga, Menantu TS ANNUAR MUSA Kongsi Rahsia Kekal MENAWAN Walau Bergelar Ibu Anak KembarLuangkan beberapa jam atau minit untuk memanjakan diri. Buat perkara yang menyeronokan seperti menari, brisk walking di dalam bilik, facial atau memasak menu kesukaan. Bila dalam keadaan gembira dan tidak stres, akan memudahkan kita dalam membuat keputusan. Remember that when you eat better you will feel better and you will look better.

PENGALAMAN HAMIL & BERSALIN
Ketika dimaklumkan oleh doktor yang saya hamil anak kembar sejujurnya saya merasa sangat risau memandangkan kami baru sahaja memasuki alam perkahwinan. Tak sangka pula fasa parenting datangnya sangat cepat sehingga membuatkan saya cemas. Dalam pada itu saya tetap bersyukur dengan rezeki Allah SWT.

Pinggang Macam Kerengga, Menantu TS ANNUAR MUSA Kongsi Rahsia Kekal MENAWAN Walau Bergelar Ibu Anak KembarSememangnya sebelah keluarga saya ada kembar iaitu makcik saya namun kedua-duanya telah meninggal dunia sejak bayi. Alhamdulillah sepanjang kehamilan saya tidak mengalami sebarang masalah yang teruk. Cuma saya sangat takut dengan suntikan. Pengalaman setiap kali kena suntik ketika check-up memang sangat ngeri bagi saya.

Momen sedih adalah ketika bersalin. Asalnya saya dijadualkan untuk kelahiran normal dengan cara induce. Namun setelah beberapa jam tiada progres, doktor pakar menasihatkan saya agar menjalani pembedahan caesarean (c-section) kerana bimbang dengan keselamatan kedua-dua bayi.

IKLAN

Pinggang Macam Kerengga, Menantu TS ANNUAR MUSA Kongsi Rahsia Kekal MENAWAN Walau Bergelar Ibu Anak KembarMemandangkan I was induced sejak pagi lagi, pada malam pembedahan tu kesan ubat bius saya semakin berkurang. Kebetulan semasa doktor cuba mengeluarkan bayi kedua saya dalam keadaan sedar. Waktu itu saya terasa badan seperti ‘dibelah’ dua. Akhirnya doktor terpaksa menambah dos ubat bius dengan segera.

CABARAN BERGELAR IBU
Saya cuba yang terbaik untuk menguruskan kedua-duanya mengikut jadual yang sama iaitu waktu untuk makan, tidur, nap, playtime, dan lain lain. Saya juga cuba untuk memberikan perhatian sama rata terhadap mereka. Tak dinafikan mempunyai bayi kembar sangat memenatkan apatah lagi ini pengalaman pertama saya bergelar ibu.

Apabila seorang bayi tidur, yang seorang lagi akan bangun dan menangis. Jadi saya sentiasa berjaga untuk menyusu dan menguruskan mereka. Bila dua-duanya menangis saya rasa sangat sedih kerana tidak dapat dukung bagi memenangkannya. Ia benar-benar menyentuh jiwa saya sebagai ibu.

IKLAN

Pinggang Macam Kerengga, Menantu TS ANNUAR MUSA Kongsi Rahsia Kekal MENAWAN Walau Bergelar Ibu Anak KembarSejak mempunyai anak saya sering berasa resah dan kurang rehat. Bila ada urusan di luar saya akan mudah risau dengan keadaan anak-anak di rumah, pengerakan pun jadi terhad. Jadi saya hanya akan keluar rumah bila perlu sahaja.

KAGUMI BAPA & IBU MERTUA
Saya kagum dengan sikap mereka yang tidak mementingkan diri. Mereka sering meletakkan kepentingan orang lain sebelum diri mereka sendiri. Setiap hari Papa akan bertugas bermula pukul 7.30 pagi sehingga adakalanya sampai lewat malam. Namun begitu Papa gembira melaksanakan tugasnya membantu rakyat kerana ia memberikan satu kepuasan buat dirinya. Bagi saya, Papa adalah seroang pemimpin yang sangat berwibawa serta sentiasa mendengar denyut nadi rakyat.

Pinggang Macam Kerengga, Menantu TS ANNUAR MUSA Kongsi Rahsia Kekal MENAWAN Walau Bergelar Ibu Anak KembarManakala Mama adalah tulang belakang keluarga. Mama sentiasa memastikan segala keperluan serta makan minum anak-anak, menantu serta cucunya terjaga. Malah, Mama sendiri yang akan memasak dan menghidangkan makanan ke dalam pinggan untuk semua pembantu di rumah. Ini menunjukkan betapa penyayang dan merendah dirinya mereka.

Pinggang Macam Kerengga, Menantu TS ANNUAR MUSA Kongsi Rahsia Kekal MENAWAN Walau Bergelar Ibu Anak KembarSelalunya kalau dengan Mama, kami akan ada sesi bual pagi dan petang berbincang mengenai pelbagai topik antaranya tip-tip masakan, agama dan kesihatan. Walaupun umurnya sudah mencecah 62 tahun tetapi beliau masih kekal langsing dan cergas. Alhamdulillah!”

Kredit Foto: IG @wnshahirahazman @annuar.musa56

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI