Tiada apa yang lebih membanggakan melihat perjuangan seorang wanita untuk bersaing berdiri sama teguh dengan kaum lelaki. Di abad ini, wanita sememangnya sudah bersama-sama seiring dengan kelompok lelaki dalam menjadi insan yang terbaik bahkan boleh memimpin sesebuah organisasi yang besar. Ini dibuktikan lagi dengan pemilihan Halimah Yacob, 63 sebagai presiden wanita pertama Singapura dan beliau merupakan presiden ke-8 negara republik tersebut.

IKLAN

Menariknya tentang pemilihan presiden kali ini, ia dikhususkan untuk dipertandingkan oleh komuniti minoriti Melayu sahaja. Menerima tentangan dari dua lagi calon lelaki iaitu Salleh Marican dan Farid Khan namun kedua-duanya tidak melepasi syarat kelayakan yang ditetapkan dan ini menjadikan Halimah sebagai calon yang layak serta merta tanpa proses undian.

Presiden MELAYU Pertama Dilantik Selepas 47 Tahun Kematian Yusof Ishak. Halimah Yacob Kini PRESIDEN Singapura Ke-8

Sedikit info mengenai Halimah Yacob.

  • Beliau merupakan Speaker Parlimen Singapura ke-9 yang bermula dari januari 2013 ke Ogos 2017 (Wanita pertama memegang jawatan ini)
  • Merupakan seorang ahli parlimen mewakili Parti Tindakan Rakyat selama 14 tahun bermula dari tahun 2001 ke 2015
  • Dilantik sebagai Menteri Negara di Kementerian Pembangunan Masyarakat, Belia dan Sukan dari tahun 2011 ke 2013
  • Merupakan ibu kepada lima cahaya mata hasil perkongsian hidup bersama Mohammed Abdullah Alhabshee

Presiden MELAYU Pertama Dilantik Selepas 47 Tahun Kematian Yusof Ishak. Halimah Yacob Kini PRESIDEN Singapura Ke-8

Mesti ramai tertanya-tanya apakah peranan jawatan presiden bagi negara yang dipimpin oleh perdana menteri ini bukan? Berikut adalah beberapa fakta tentang tugas-tugas presiden.

Presiden Singapura adalah Ketua Negara.

Sebelum 30 November 1991, Presiden adalah ketua negara dengan peranan sebahagian besar menghadiri upacara-upacara mewakili Singapura. Pada 30 November 1991, Perlembagaan Republik Singapura telah dipinda untuk menjadikan pejabat Presiden sebagai pejabat pilihan dengan kuasa budi bicara yang berkaitan dengan perlindungan rizab negara dan pelantikan kakitangan utama dalam sektor awam dan beberapa syarikat Kerajaan.

Secara umum, peranan dan tanggungjawab Presiden boleh dikategorikan seperti berikut:

IKLAN

Perlembagaan

Presiden Singapura bertindak sebagai penjaga berhubung dengan hal-hal tertentu seperti penggunaan rizab negara. Dia tidak mentadbir negara – yang jatuh kepada Perdana Menteri dan anggota kabinet lain yang menjalankan kuasa eksekutif kerajaan dan bertanggungjawab kepada parlimen.

Ceremonial

IKLAN

Kuasa presidensi terletak pada beberapa fungsi upacara. Presiden juga mewakili Singapura pada peringkat tertinggi dan membantu mempromosikan hubungan dua hala dan hubungan rakyat antara Singapura dan negara-negara lain yang baik.

Komuniti

Presiden boleh menggunakan pengaruh kedudukannya untuk menyokong penyebab amal dan sosial. Presiden juga boleh memainkan peranan menyatukan dengan menggalakkan, mengartikulasikan dan mewakili nilai-nilai yang menyatukan rakyat Singapura sebagai sebuah negara.

 

 

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI