Nama pelakon remaja, Puteri Balqis yang pernah mengharumkan industri seni apabila memenangi trofi Pelakon Wanita Terbaik (Drama) di Anugerah Televisyen Asia 2014, tiba-tiba hangat selepas pengakuan beliau menjadi mangsa gangguan ayah kandungnya seawal usia 5 tahun.

IKLAN

Dakwaan tersebut kemudiannya mendapat liputan meluas malah turut menarik perhatian ahli politik dan beberapa pegawai tinggi kerajaan. Memetik laporan sumber, susulan kes tular ini, Puteri Balqis dan ibunya, Norashikin Mohd Aziz telah dibawa berjumpa dengan pakar psikiatri di sebuah pusat perubatan di Kuala Lumpur pada Selasa (6 September).

Pemeriksaan ini dilakukan sehari selepas mereka hadir membuat laporan di Balai Polis Sri Damansara, Petaling Jaya. Puteri Balqis dan ibunya turut bermalam di wad hospital berkenaan bagi menjalani pemeriksaaan sebelum disahkan menghadapi gangguan dan tekanan selepas trauma atau (PTSD).

PTSD bukan masalah kesihatan biasa. Apa yang dialami dua beranak ini merupakan masalah kesihatan mental yang serius dan masyarakat mesti sedaya-upaya membantu mereka agar tidak berlarutan.

Puteri Balqis & Ibu Jumpa Psikiatri, Ini Tanda-Tanda Gangguan Stres Pasca Trauma (PTSD) Mesti Diperhati
Masalah kesihatan mental perlu diberi perhatian serius

 

KENALI PTSD

Apakah PTSD? Gangguan Stres Pasca Trauma (PTSD) merujuk kepada keadaan mental dimana penghidap mengalami episod panik yang dirangsang oleh pengalaman yang lalu. Pengalaman melalui peristiwa traumatik boleh jadi sangat mengganggu bagi ramai orang.

IKLAN

Tetapi sebahagian orang menghidapi gangguan stres pasca trauma selepas mengalami peristiwa yang menyakitkan atau mengejutkan seperti kemalangan jalan raya atau peperangan. Mereka mungkin sentiasa berfikir tentang peristiwa traumatik tersebut dan ia boleh memberikan kesan kepada kehidupan.

PTSD kerap berlaku dan kebiasaannya berlaku kepada perempuan lebih dari lelaki. Ini adalah kerana kebanyakan perempuan lebih sensitif kepada perubahan berbanding lelaki menyebabkan mereka mengalami emosi yang lebih kuat.

IKLAN

 

TANDA-TANDA PTSD

Tanda-tanda dan simptom yang kerap bagi PTSD ialah:

  • Tidak boleh berhenti berfikir tentang peristiwa spesifik yang menyebabkan PTSD. Semasa mengalami PTSD, rasa trauma tersebut mungkin muncul berulang kali melalui imbas kembali (flashback), halusinasi dan mimpi ngeri.
  • Memencilkan diri daripada kehidupan sosial. Anda berharap untuk tidak menemui orang lain atau mengelakkan dari manusia, tempat, fikiran atau situasi yang boleh mengingatkan anda kepada trauma tersebut. Hasilnya ialah rasa terasing dari keluarga dan kawan-kawan serta hilang minat terhadap aktiviti yang disukai.
  • Lebih mudah marah atau melalui perubahan mood lebih kerap.
  • Mengalami masalah menunjukkan kasih sayang pada orang lain atau berasa resah dan mudah terkejut.
  • Mengalami masalah tidur dan fokus.
  • Simptom-simptom seperti tekanan darah dan degupan jantung tinggi, pernafasan laju, ketegangan otot, mual dan muntah.
Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI