Istiadat Pertabalan Yang di-Pertuan Agong ke-16 pada Selasa ini mendapat sentuhan peribadi Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah, sekali gus mencatat detik indah bagi Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dan Raja Permaisuri Agong.

Raja Permaisuri Agong memainkan peranan penting dan terlibat secara langsung bagi pertabalan Yang di-Pertuan Agong sebagai ketua utama negara dalam satu acara gilang-gemilang mengikut warisan Kesultanan Melayu.

IKLAN

Raja Permaisuri Agong Jahit Sendiri Kain Samping Yang di-Pertuan Agong Untuk Hari Pertabalan

Mencatat sejarah tersendiri, Istiadat Pertabalan Sultan Abdullah akan menyaksikan Malaysia memperoleh pasangan payung mahkota negara yang kedua-dua Seri Paduka adalah anakanda kepada Yang di-Pertuan Agong terdahulu.

Sultan Abdullah, putera sulung Almarhum Paduka Ayahanda Sultan Ahmad Shah Al-Musta’in Billah manakala Tunku Azizah, puteri ketiga Almarhum Sultan Iskandar, masing-masing adalah Yang di-Pertuan Agong ketujuh dan kelapan.

Raja Permaisuri Agong Jahit Sendiri Kain Samping Yang di-Pertuan Agong Untuk Hari Pertabalan

Mahu mengimbau detik bersejarah 40 tahun lepas, Raja Permaisuri Agong menyatakan hasrat untuk menggunakan singgahsana dan persalinan yang digunakan kedua-dua ayahanda mentua dan ayahanda baginda untuk bersemayam pada hari bersejarah itu.

“Saya sembah kepada Tuanku (SuItan Abdullah), I want to sit on the throne that my mother sat on and your mother sat on, and I want you to sit on the throne that your father sat on and my father sat on.

So, singgahsana itu ada sekarang sudah diperbetul, dicantikkan, refurbished. So for Tuanku (Sultan Abdullah) and me it is a very special day that we are actually going to use the throne that our parents used when they were Yang di-Pertuan Agong,” titah baginda.

Raja Permaisuri Agong Jahit Sendiri Kain Samping Yang di-Pertuan Agong Untuk Hari Pertabalan

Malah, detik bersejarah itu akan turut dikongsi bersama puteri bongsu Seri Paduka, Tengku Puteri Jihan Azizah ‘Athiyatullah yang akan memakai pakaian yang pernah dipakai Raja Permaisuri Agong semasa menyaksikan pertabalan ayahanda baginda sebagai Yang di-Pertuan Agong kelapan.

“Semasa ayahanda saya ditabalkan sebagai Yang di-Pertuan Agong, pakaian yang saya pakai itu saya masih simpan, dan anak bongsu, Jihan, is going to wear the baju that I wear to my father’s pertabalan. Jihan sendiri minta, Jihan nak pakai. Maybe on that day I will cry...,” titah Tunku Azizah dalam wawancara khas bersama Bernama di Istana Negara.

Raja Permaisuri Agong Jahit Sendiri Kain Samping Yang di-Pertuan Agong Untuk Hari Pertabalan

Raja Permaisuri Agong turut berhasrat melihat Yang di-Pertuan Agong memakai persalinan seperti muskat, tanjak, bengkung dan samping yang pernah dipakai Almarhum Sultan Ahmad Shah ketika baginda ditabalkan sebagai Yang di-Pertuan Agong pada 1979.

Mengimbau kenangan mengenai muskat, pakaian rasmi Yang di-Pertuan Agong, Raja Permaisuri Agong berkongsi hubungan erat yang terjalin di antara Almarhum ayahandanya dengan Almarhum ayahanda mentua hingga berkongsi baju muskat yang sama ketika Istiadat Pertabalan sebagai Yang di-Pertuan Agong.

IKLAN

Raja Permaisuri Agong Jahit Sendiri Kain Samping Yang di-Pertuan Agong Untuk Hari Pertabalan

Almarhum Sultan Iskandar pada awalnya tidak mahu memakai muskat sebaliknya ingin memakai pakaian seragam tentera seperti yang sering dipakai pada majlis rasmi di negeri Johor.

Tun Mahathir Mohamad, yang ketika itu Perdana Menteri keempat, telah menghadap seminggu sebelum Istiadat Pertabalan Yang di-Pertuan Agong dan merayu agar Almarhum ayahanda baginda memakai muskat.

“Ayahanda titah mana sempat nak siap dalam masa seminggu. Kemudian ayahanda titahkan saya untuk sembah Tuanku Pahang. Azizah tolong sembah Tuanku Pahang, Bah (panggilan Almarhum ayahanda) nak pinjam jaket dia boleh tak?.

Raja Permaisuri Agong Jahit Sendiri Kain Samping Yang di-Pertuan Agong Untuk Hari Pertabalan

“Jadi muskat yang ayahanda pakai dan tengkolok itu adalah muskat Sultan Pahang. Ia dipakai oleh dua Agong. Saya simpan 40 tahun muskat itu dari tahun 1979 untuk ambil berkat kedua-dua ayahanda. Ingatkan Tuanku (Sultan Abdullah) bolehlah pakai untuk pertabalan nanti, tapi tak muat,” titah baginda.

IKLAN

Meskipun hasrat memakai muskat Almarhum Paduka Ayahanda tidak kesampaian, muskat baharu yang akan dipakai Sultan Abdullah tetap mempunyai estetika tersendiri sementelahan rekaan busana rasmi itu adalah sama dengan muskat yang dipakai Almarhum Paduka Ayahanda.

Berkongsi tentang persiapan menjelang Istiadat Pertabalan, Raja Permaisuri Agong yang teruja ternyata terlibat secara langsung memberikan suntikan idea dan memperincikan setiap elemen penting acara pertabalan dari awal hingga akhir termasuk merekabentuk Warkah Persilaan, rekaan kad jemputan, persalinan Seri Paduka berdua, pakaian petugas istana, sajian santapan diraja dan hidangan untuk tetamu serta cenderahati.

Raja Permaisuri Agong Jahit Sendiri Kain Samping Yang di-Pertuan Agong Untuk Hari Pertabalan

Warkah Persilaan, yang diutus kepada Raja-raja Melayu, Yang Dipertua Negeri dan tetamu diraja dari luar negara, kali ini direka sendiri oleh Tunku Azizah, yang unik memaparkan jata negeri-negeri dicetak atas warkah sebagai lambang kesatuan Raja-Raja Melayu.

Sangat mementingkan kesempurnaan, Tunku Azizah, yang mewarisi bakat menjahit dan melukis daripada bondanya Enche’ Besar Hajah Kalsom Abdullah, mencipta sendiri corak kain samping yang digunakan Sultan Abdullah. Busana yang ditenun di Istana Brunei itu kemudiannya dijahit sendiri oleh Tunku Azizah.

Meticulous that’s me. Saya nak cantik semuanya. Tambahan Tuanku tidak sempat ditabalkan di negeri sendiri. Jadi saya mahukan kesempurnaan pada acara pertabalan ini nanti,” titah baginda, yang amat berharap istiadat penting itu berjalan dengan lancar dan menjadi kenangan terindah buat baginda dan Sultan Abdullah.

 Sumber: Astro Awani

Saksikan Eksklusif #AgongKita pada 30 Julai, 12pm di astroawani.com dan “Eksklusif Bersama Yang di-Pertuan Agong XVI” pada 30 Julai, 9pm.

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI