farah khan (21)

Perkahwinan adalah penyatuan dua jiwa menjadi satu. Dua jiwa menjadi satu matlamat. Apabila matlamat dicapai, kebahagiaan datang dan hidup di dalam kedua-dua jiwa. Ini akan menjadikan perkahwinan itu sentiasa segar, sihat dan kukuh. Maka itu, bagi pasangan yang berkahwin, perlulah ada matlamat-matlamat yang kecil dan besar untuk sama-sama direnangi dan diperolehi. Setiap pengalaman dan kejayaan matlamat yang diperolehi ini akan menjadikan perkahwinan itu semakin ‘bermakna’.

Antara matlamat-matlamat yang boleh membawa kebahagiaan adalah apabila kedua pasangan bersatu padu untuk menaikkan ekonomi rumah tangga. Mungkin ramai pasangan yang tidak bersatu dalam hal- hal kewangan. Masing-masing buat hal masing-masing dalam mencari nafkah, dalam berbelanja dan dalam menyimpan dan melaburkan wang. Ada yang mengagih-agihkan perbelanjaan bulanan dan selebihnya ikut suka masing-masing dalam membelanjakan wang gaji.

IKLAN

Satu pasangan, SENANG dan MEWAH. Satu pasangan lagi, mengalami kesempitan hidup! Belajar Dari kisah ini…

Bagi setiap pasangan, perlu ada semangat berpasukan. Apabila kita telah bersatu, kita mesti mempunyai tanggungjawab untuk membantu pasangan, salah satunya dari segi kewangan. Jika masing -masing kedekut, tidak bertanggung jawab dalam kewangan keluarga seperti membazir dan menggunakan wang untuk kepentingan diri, maka akan tercetuslah perbalahan dan ‘keretakan’ dalam dunia rumahtangga.

Sebenarnya, KEJAYAAN KEWANGAN bagi pasangan baru berkahwin amat mudah dikecapi. Anda hanya perlu ingat bahawa jika anda lebih AWAL mulakan MENYIMPAN WANG, anda akan dapat menjadi SENANG dengan mudah. Mari kita kaji dua pasangan baru berkahwin ini dan lihat apakah tabiat-tabiat yang berbeza antara mereka yang menyebabkan satu pasangan sangat SENANG dan MEWAH dan satu pasangan lagi jauh dari senang, bahkan hidup kais pagi makan pagi, kais petang makan petang, sentiasa berhutang keliling pinggang.

Pasangan pertama hidup dalam bersatu-padu dan bahagia manakala pasangan kedua berpecah-belah dan menyalahkan pasangan masing-masing atas kesempitan hidup yang dialami. Dr. Niki Shuhada, seorang konsultan di dalam bidang pelaburan dan terikat dengan sebuah institusi perbankan terkemuka berkongsi kisah dan diharapkan ia dapat menjadi teladan dan panduan buat semua…

Satu pasangan, SENANG dan MEWAH. Satu pasangan lagi, mengalami kesempitan hidup! Belajar Dari kisah ini…
Foto: IG @drniki.millionaire.coach

Satu pasangan, SENANG dan MEWAH. Satu pasangan lagi, mengalami kesempitan hidup! Belajar Dari kisah ini…

 

 

 

 

PASANGAN PERTAMA :

Farah dan Fadhil

Farah telah berkahwin dengan Fadhil, seorang jurutera. Farah dan Fadhil, mempunyai matlamat untuk menaikkan ekonomi keluarga supaya mereka dapat memberikan kesenangan kewangan kepada diri mereka dan anak-anak yang bakal mereka perolehi. Mereka percaya, bersusah-susah dahulu, bersenang senang di kemudian hari. Mereka memberi matlamat 5 tahun untuk mereka membina kekayaan untuk ‘keluarga baru’ mereka

Langkah Pertama : Farah dan Fadhil, telah menyimpan wang gaji hasil dari bekerja sewaktu mereka belajar. Sebelum berkahwin, mereka duduk berbincang tentang bajet perkahwinan dan mengambil persetujuan untuk tidak keterlaluan dan menyempurnakan perkahwinan tanpa berhutang; dengan mengambil kira BAJET dan KEBOROSAN. Maka itu, Farah dan Fadhil masih mempunyai wang simpanan dan menggunakan sedikit lagi peruntukan untuk berbulan madu.

Langkah Kedua : Pada waktu ini, Farah dan Fadhil mempunyai RM 100,000 wang terkumpul bersama hasil bekerja sambilan selama 5 tahun di luar negara. Tahun pertama perkahwinan, Farah dan Fadhil telah melaburkan wang dengan pulangan 10% setiap tahun. Mereka menerima ‘wang percuma’ iaitu keuntungan pelaburan sebanyak RM 10,000 setiap tahun. Wang ini mereka gunakan sebagai sebahagian duit muka untuk membeli sebuah kereta berharga RM 38,000. Wang baki dari ‘wang percuma’ mereka simpan sebagai bayaran bulanan tahun pertama kereta tersebut. Jadi, wang gaji mereka tidak digunakan bagi tujuan membayar kereta. Kereta tersebut telah dibayar oleh keuntungan pelaburan dari wang RM 100,000. Mereka meneruskan tabiat menyimpan dan berjimat.

Satu pasangan, SENANG dan MEWAH. Satu pasangan lagi, mengalami kesempitan hidup! Belajar Dari kisah ini…
Gambar Hiasan

Langkah Ketiga : Mereka bukanlah pasangan yang tidak pandai ‘having fun’. Tahun pertama mereka sangat berseronok, mereka keluar ke tasek setiap minggu untuk berjogging, tengok wayang tetapi mereka pulang ke rumah untuk makan di mana Farah akan memasak dan mencuba resepi-resepi baru untuk suaminya. Kadang-kadang jika menepati BAJET yang ada, mereka makan di luar. Setiap bulan, pasangan ini menyimpan 50% dari wang gaji mereka. Selama tahun yang pertama, mereka telah menyimpan sebanyak RM 30,000 kerana mereka menyimpan separuh dari pendapatan rm5,000 sebulan mereka.

IKLAN

Langkah Keempat : Setelah 5 tahun berlalu, Farah dan Fadhil, telah mengumpul RM 150,000 wang simpanan setelah berkahwin. Hasil keuntungan pelaburan sebanyak 10% setiap tahun mereka sekarang mempunyai ‘wang percuma’ RM 15,000 yang sekarang mereka gunakan untuk membeli sebuah rumah berharga RM 70,000.

Langkah Kelima : Mereka gunakan kaedah yang sama, iaitu menggunakan ‘wang percuma’ keuntungan pelaburan untuk membayar pinjaman bulanan. Jadi, rumah itu juga tidak perlu dibayar dengan wang gaji mereka. Rumah dibayar oleh keuntungan pelaburan. Mereka sekarang boleh menggunakan wang gaji untuk menyimpan lagi bagi lain lain keperluan.

Langkah Keenam : Mereka juga telah mempunyai cahaya mata. Duit susu dan keperluan anak sebanyak RM 1,000 sebulan juga telah awal awal disediakan oleh mereka dengan melaburkan wang RM 120,000, hasil wang bonus hujung tahun dan perniagaan sambilan mereka selama 5 tahun. Mereka juga melaburkan RM 12,000 lagi untuk mendapat ‘wang percuma’ rm1,000 melancong setiap tahun. Sekarang mereka mempunyai wang yang dilaburkan sebanyak RM 372,000 dan pulangan setahun keuntungan RM 37,200 setahun. Ini memberikan mereka ‘wang percuma’ RM 3,100 setiap bulan. Mereka senang dan mewah dan sangat bahagia.

PASANGAN KEDUA

Salina dan Salman.

Rakan karib Farah di universiti pula, Salina, pada tahun yang sama setelah pulang dari belajar, telah berkahwin dengan Salman, seorang peguam.

IKLAN

Kesilapan Pertama : Manakala, Salina dan Salman lebih mementingkan kehidupan yang penuh dengan kejutan! Salina dan Salman berpendapat, hidup hanya sekali, dan alam muda adalah untuk ‘dinikmati!’ Mereka rasa bahagia apabila dapat melancong, membeli-belah dan makan-makan diluar bersama kawan-kawan setiap hujung minggu.

Kesilapan Kedua : Salina dan Salman, juga telah berkerja secara sambilan sewaktu belajar. Tetapi mereka telah belanjakan kesemuanya untuk membeli-belah sewaktu di luar negara. Salman pula gemar menghabiskan masa beriadah dan mengumpul barangan sukan yang mahal-mahal.

Kesilapan Ketiga : Ketika majlis perkahwinan, Salina meminjam wang dari ibubapanya dan Salman pula mengambil pinjaman dari sebuah bank. Mereka tidak menyediakan BAJET dan hanya menambah apa yang patut setiap kali disarankan oleh kedua keluarga. Mereka berhutang RM 30,000 untuk majlis perkahwinan mereka. Akhirnya kewangan mereka menjadi sendat setelah berhabis untuk majlis dan kos berbulan madu.

Satu pasangan, SENANG dan MEWAH. Satu pasangan lagi, mengalami kesempitan hidup! Belajar Dari kisah ini…
Gambar Hiasan

Kesilapan Keempat : Salina dan Salman, tiada wang simpanan terdahulu. Malah pada bulan pertama selepas berkahwin, mereka terpaksa membayar hutang bulanan rm1000 untuk menjelaskan hutang kenduri. Mereka juga membeli sebuah kereta RM 68,000 kerana merasakan gaji bulanan RM 5,000 antara mereka dapat menampung hutang bulanan tersebut. Salina pula gemar membeli belah pakaian terbaru dan Salman masih meneruskan aktiviti riadah yang mahal mahal. Setiap minggu mereka berjumpa kawan kawan ditempat yang mewah dan pastinya setiap bulan mereka tiada wang simpanan.

Kesilapan Kelima : Salina dan Salman, sentiasa tiada wang kerana hidup dalam berhutang dan menggunakan wang tanpa berfikir. Mereka tiada tabiat menyimpan dan tidak berfikir panjang sebelum berbelanja. Setelah 5 tahun, mereka habiskan setiap wang gaji untuk membayar hutang kereta, hutang rumah, perbelanjaan diri dan anak anak. Setiap hampir hujung bulan mereka bergaduh kerana merasa penat dengan hidup yang sentiasa tidak cukup, sedangkan kedua dua mereka berpendapatan mewah.

Kesilapan Keenam : Dari hari ke hari, mereka melihat Farah dan Fadhil makin mempunyai aset dan harta, juga yang dahulunya Farah dan Fadhil hanya berkereta kecil sekarang telah membeli kereta baru dan mula bercuti ke luar negara. Kehidupan Farah dan Fadhil makin mewah dan berubah. Mereka pula terpaksa bekerja keras dan dihujung bulan semua wang gaji habis dikerjakan. Mereka terperangkap dalam arus kewangan tidak dikawal. Mereka rasa kecewa.

Semoga cerita dan kisah dua pasangan ini menjadi penunjuk untuk kesemua pasangan menemui KEJAYAAN KEWANGAN dan kehidupan yang harmoni. KESEIMBANGAN dalam berbelanja dan MENYIMPAN amat penting. Buatlah ‘TEAMWORK’ bersama pasangan dan semoga menyimpan wang menjadikan anda bahagia sentiasa! KAWAL PERBELANJAAN DENGAN BIJAK dari hari pertama anda menjadi suami isteri.

Jenis Pelaburan Selepas Berkahwin :
1. Simpanan berkala.

  • Simpanan yang dibuat secara bulanan atau tahunan untuk Tabung Persaraan, Tabung Pendidikan Anak atau untuk tujuan apa sekalipun, anda boleh membuat simpanan ke dalam Akaun Simpanan yang memberi pelbagai faedah perlindungan untuk menjaga kebajikan dan keperluan hidup anda sekeluarga. Simpanan ini memberi keseimbangan di antara pulangan dan risikonya serta memberi anda kuasa untuk menguruskan Perlindungan Insurans dan Keperluan Pelaburan anda dalam satu akaun.
  • Akaun berprinsip syariah yang dilaburkan ke kaunter pelaburan halal dan memberi pelbagai faedah perlindungan kewangan yang memenuhi keperluan sebagai seorang muslim.
  • Pelaburan dan persaraan yang memberi perlindungan khas untuk kaum wanita.
  • Akaun pendidikan IPT Anak untuk tabung pendidikan dan jaminan masa depan anak anda.
  • Akaun Pelaburan Jangka Sederhana yang dibuat secara bulanan melalui potongan bank.

2. Simpanan Sekali-Gus.Iaitu simpanan yang dibuat sekaligus dan dibiarkan untuk jangka sederhana seperti 305 tahun.
3. Dana Modal Terjamin. Pelaburan yang dijamin modal tidak akan hilang untuk tempoh lima tahun akan datang.
4. Pelaburan KWSPPelaburan saham amanah yang dibuat melalui Akaun 1 Kumpulan Wang Simpanan Pekerja.

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI