Selepas empat dekad menerajui syarikat, pengasas Kumpulan Media Karangkraf yang mesra bagaikan Ayahanda kepada setiap kakitangan, Dato’ Hussamuddin Bin Haji Yaacub mengumumkan persaraan sebagai Pengerusi dan Penerbit berkuat kuasa 1 November 2022.

Turut mengumumkan peletakan jawatan berkuat kuasa pada tarikh yang sama, ialah Timbalan Pengerusi, Datuk Muhammad Nasir Bin Haji Hamzah.

IKLAN

Susulan daripada perletakan jawatan tersebut, kedua-dua mereka, Dato’ Hussamuddin dan Datuk Muhammad Nasir masing-masing akan berperanan sebagai Penasihat dan Penasihat Bersama syarikat.

Selepas 40 Tahun Terajui Karangkraf, Ayahanda Dato’ Hussamuddin & Datuk Muhammad Nasir Umum Bersara
Dato’ Hussamuddin Bin Haji Yaacub

 

Selepas 40 Tahun Terajui Karangkraf, Ayahanda Dato’ Hussamuddin & Datuk Muhammad Nasir Umum Bersara
Datuk Muhammad Nasir Bin Haji Hamzah

 

Kedua-duanya juga akan melepaskan jawatan dalam Lembaga Pengarah dan syarikat akan melantik lima Ahli Lembaga yang baharu.

Mereka adalah Firdaus Binti Hussamuddin, 43, Akmal Eirfan Bin Mohamed Fauzi, 50, Farah Binti Hussamuddin, 39, Azizi Bin Fikry, 43, dan Izzat Izhar Bin Muhammad Nasir, 34.

Kekosongan yang ditinggalkan oleh Dato’ Hussamuddin akan diisi oleh Firdaus Binti Hussamuddin yang akan menggantikan beliau sebagai Pengerusi Kumpulan yang baharu. Sebelum ini, Firdaus adalah Ketua Pegawai Eksekutif untuk Grup Buku Karangkraf Sdn Bhd.

“Sejak empat dekad lalu, Karangkraf telah berkembang dengan kukuh. Syarikat telah berjaya bertahan dalam gelombang digital yang melanda dunia sejak 2013 yang menggoncangkan banyak industri media terutama media cetak.

Kini, saya rasa sudah tiba masanya untuk kami berundur dan menyerahkan baton kepada generasi yang lebih muda kerana generasi mereka boleh membawa syarikat ke tahap yang lebih tinggi.” Dato’ Hussamuddin

Selepas 40 Tahun Terajui Karangkraf, Ayahanda Dato’ Hussamuddin & Datuk Muhammad Nasir Umum Bersara
Dari kiri: Syamil Fahim Mohamed Fahim, Alwani Fickry, Izzat Izhar Muhammad Nasir, Datuk Muhamad Nasir Hamzah

 

Selepas 40 Tahun Terajui Karangkraf, Ayahanda Dato’ Hussamuddin & Datuk Muhammad Nasir Umum Bersara
Dari kiri: Dato Hussamuddin Yaacub, Akmal Eirfan Mohamed Fauzi, Farah Hussamuddin, Azizi Fickry, Firdaus Hussamuddin

Baca juga: Bina Studio Khas, Terbit Lebih 1800 Episod – Program My #QuranTime 2.0 Bakal Wujudkan Budaya Ketagih Al-Quran!

Sehubungan dengan penyerahan itu, Kumpulan Karangkraf mengumumkan beberapa perubahan struktur dalam syarikat yang juga akan berkuat kuasa pada 1 November 2022.

Di peringkat kumpulan, Akmal Eirfan yang sebelum ini menggalas jawatan Ketua Pegawai Eksekutif untuk Ultimate Print Sdn Bhd akan dilantik sebagai Pengarah Eksekutif Kumpulan (Korporat, Kewangan dan Pengurusan Risiko).

Bagi tiga bahagian perniagaan utama kumpulan, Farah akan dilantik sebagai Pengarah Eksekutif/Penerbit/Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Divisi Media yang merangkumi Sinar Harian, Sinar Daily dan semua aset media milik Karangkraf.

Beliau sebelum ini merupakan Ketua Pegawai Eksekutif Sinar Karangkraf Sdn Bhd.

Azizi yang sebelum ini merupakan Timbalan Ketua Pegawai Operasi Ultimate Print Sdn Bhd pula akan dilantik sebagai Pengarah Eksekutif/CEO Bahagian Percetakan dan Pembuatan, yang merangkumi Ultimate Print Sdn Bhd dan Karangkraf Medicare Sdn Bhd.

Sementara itu, Firdaus juga akan dilantik sebagai Pengarah Eksekutif/CEO/Penerbit Kumpulan Buku dan Penerbitan Al-Quran yang membabitkan Karya Bestari, Grup Buku Karangkraf dan anak syarikatnya.

Beliau akan dibantu oleh Izzat Izhar yang akan dilantik sebagai Pengarah Eksekutif/Ketua Pegawai Operasi (COO) bahagian.

Karangkraf bermula pada tahun 1978, sebagai sebuah perniagaan penerbitan kecil di lot kedai dengan mencetak terbitan pertamanya iaitu Mingguan Kanak Kanak. Hari ini, syarikat tersebut telah berkembang menjadi salah satu penerbitan, percetakan dan gergasi media di negara ini.

 

Majalah Nona juga ada di Telegram tau. Mudah nak akses artikel menarik dan video-video terkini di sini. Jemput sertai sekarang (link)

 

STRUKTUR ORGANISASI

IKLAN

 

KUMPULAN KARANGKRAF

Pengerusi Kumpulan

Firdaus Hussamuddin

 

Pengarah Eksekutif Kumpulan (Korporat, Kewangan, Pengurusan Risiko)

Akmal Eirfan Mohamed Fauzi

 

IKLAN

GRUP MEDIA KARANGKRAF

Pengarah Eksekutif/Penerbit/CEO

Farah Hussamuddin

 

ULTIMATE PRINT SDN BHD

Pengarah Eksekutif/CEO

Azizi Fikry

 

GRUP BUKU KARANGKRAF

Pengarah Eksekutif/CEO/Penerbit

Firdaus Hussamuddin

 

Pengarah Eksekutif/COO

Izzat Izhar Muhammad Nasir

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI