Setiap wanita memang suka mendengar pujian kerana ia dapat menaikkan semangat dan self-esteem dirinya. Namun kadang-kadang ungkapan dan pujian yang diberi juga ada makna lain di sebaliknya. Ungkapan ‘hot mama’ ini ada dua makna. Mungkin bagus mungkin tidak. Misalnya:

IKLAN

Anda seorang ibu yang berumur antara 45-55 tahun ke atas dengan ketinggian yang tak seberapa dan ukuran badan yang montel sedikit dan memakai skirt pendek atas paras lutut dengan blaus tali kecil yang ketat – anda juga bole dipanggil hot mama tetapi dengan nada yang sinikal kerana ia jolokan yang bertujuan tidak jujur kerana anda berpakaian tidak sesuai dengan umur anda dan dianggap seorang yang keterlaluan.

SHARIFAH SHAWATI KONGSI TIP BUAT HOT MAMA!
Foto: @shshawati

Dan mungkin pula anda memakai pakaian yang sesuai dengan umur anda serta mengalih perhatian daripada kecacatan badan yang ada dan mengenakan pakaian yang up to date tetapi ada stail tersendiri disamping menjaga kesihatan kulit muka dan badan kelihatan sihat dan bertenaga dan konsisten dalam menjaga penampilan- maka anda juga boleh diiktirafkan sebagai hot mama tetapi dengan pandangan yang tepat.

Kadang-kadang orang memberi pujian dengan tujuan untuk menyedarkan diri kita tetapi disampaikan dalam pelbagai cara yang mempunyai makna yang terselindung dan kita perlu tahu how to read in between the lines…

SHARIFAH SHAWATI KONGSI TIP BUAT HOT MAMA!
Foto: @shshawati

Maka apa pilihan anda?

Tips dari saya untuk kelihatah bergaya dan trendy untuk kaum ibu ialah:

1] Tahu kelemahan dan asset kita di mana dan serlahkan asset itu. Kebanyakkan wanita diperingkat umur 40 ke atas akan mengalami masalah lebih lemak di perut dan peha maka elakkan daripada memakai singlet atau t-shirt yang terlalu ketat tetapi pilih yang ada kedutan atau warna yang sedikit gelap di bahagian yang bermasalah ini untuk menutup kekurangan itu.

IKLAN

2] Elakkan mengkerinting rambut kerana kerintingan akan menampakkan seseorang itu lebih matang dan berusia. Pilih stail rambut yang pratikal dan senang digayakan mengikut cara hidup anda dan juga personaliti anda.

SHARIFAH SHAWATI KONGSI TIP BUAT HOT MAMA!
Foto: @Shshawati

3] Imej yang sesuai untuk seorang ibu ialah sopan, tertib tetapi bergaya dan sofistikated. Penggunaan aksesori juga boleh menambah gaya walaupun hanya memakai t-shirt putih sahaja. Jangan menjadi mangsa trend tetapi serlah kan gaya tersendiri dengan lebih kreatif. Tidak semua trend sesuai untuk semua orang tetapi boleh mengikut trend dengan menggunakan elemen trend itu dalam dos yang kecil.

IKLAN

Teknik suaipadan juga boleh digunakan untuk menghasilkan gaya yang trendy. Misalnya menggunakan baju kemeja –T- putih dengan jeans biru gelap dipadankan dengan aksesori silver yang ranggi dan kasut tumit tinggi 3 inci strapies boleh memberi anda the trendy look for young moms of today. Gunakan bag yang besar dalam jenis kulit dalam warna yang terang atau bold. That’s it you look stylish already!

4] Personal hygiene mesti dijaga setiap masa, Kebersihan diri dan kesihatan diri perlu diutamakan setiap masa. Rambut yang berminyak akan menghasilkan kulit muka yang berminyak dan akan membuat seseorang itu kelihatan sugul dan tidak bermaya. Jaga kesihatan kulit dan rambut.

Wanita kini harus mengikis tabiat ‘ kalau dah kahwin jadi ibu tak perlu bersolek lagi’seperti ini. Tabiat ini akan merugikan diri anda sendiri. Diri wanita umpama bunga yang mekar, lagi mekar , segar dan harum bunga itu serta warnanya yang ceria maka ia akan dijual dengan lebih laris orang membelinya. Tetapi jika bunga sudah layu dan pudar dan hilang serinya maka tiada yang ingin menyentuhnya. Your value is what you dictate for yourself!

SHARIFAH SHAWATI KONGSI TIP BUAT HOT MAMA!
Foto: @shshawati
SHARIFAH SHAWATI KONGSI TIP BUAT HOT MAMA!
foto: @shshawati
Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI