Langit luas itu memiliki banyak ceritanya, saat matahari terbit dan terbenam. Warna yang memberi kita harapan kala cerah dan gelap kala terbenam, hanya untuk bangkit kembali esoknya. Ada kala mendung mega hadir membawa hujan lebat, kilat ribut dan taufan sebagai satu cabaran kuat untuk kita menerima kehadiran pelangi sebagai hadiahnya nanti.

Nyata di langit selalu ada jawapan dan penjelasan untuk segalanya. Setiap rasa sakit, setiap penderitaan, kegembiraan dan kebingungan semuanya adalah ciptaan Allah untuk kita. Selagi nyawa masih dikandung badan, selagi adanya peluang kedua, tidak mungkin kita mahu pejamkan mata untuk melepaskan keindahan dunia ini dengan izin Allah.

IKLAN

SYUKUR DIBERI PELUANG KEDUA, KINI DR NURAYU JADI MOTIVATOR BUAT MAK-MAK BANGKIT DARI SAKIT

SYUKUR DIBERI PELUANG KEDUA, KINI DR NURAYU JADI MOTIVATOR BUAT MAK-MAK BANGKIT DARI SAKIT

Dahulunya NurAyu seorang perawat tapi sekarang sudah naik pangkat sebagai pemberi manfaat. Dr. NurAyu Sahat berusia 34 tahun, pernah berkhidmat sebagai seorang doktor klinikal di hospital awam. Namun pada tahun 2018, NurAyu perlu menerima kenyataan dengan status baru sebagai OKU Fizikal Kronik NPSLE (kerosakan kekal bahagian otak akibat SLE) dan kini berkhidmat sebagai Motivator & Mentor Produk Pendidikan Kanak Kanak MIND.A DEQA Team.

“Hanya Allah dan diri saya tahu betapa hampa dan kecewanya apabila tidak dapat meneruskan perkhidmatan sebagai doktor klinikal akibat penyakit kronik NPSLE. Saya juga disahkan OKU Fizikal akibat kerosakan kekal di bahagian otak, peparu kiri, darah putih rendah (suspek leukimia), kelemahan saraf kaki dan lemah otot jantung (myocarditis).

Nak nangis tiada lagi air mata mampu dikeluarkan. Nak bercakap tapi tidak terungkap dengan ayat untuk dibicarakan. Nafas ini menjadi sulit seperti akan kehilangan semuanya. Pelbagai perasaan bercampur-aduk, bergelumang perasaan yang terhimpit dalam diri.

SYUKUR DIBERI PELUANG KEDUA, KINI DR NURAYU JADI MOTIVATOR BUAT MAK-MAK BANGKIT DARI SAKIT

Ya! Saya perlu bangkit dengan senyuman dan kesabaran yang Allah tentukan takdirnya dalam hidup saya. Ini bahagian saya, insyaAllah peluang kedua ini memberi saya kesempatan untuk terus bangkit dan terus berkhidmat dengan cara dan kemampuan saya.

Saya amat berharap perkongsian pengalaman bagaimana bangkit dari sakit kronik yang saya lalui dapat memberi motivasi kepada mereka yang lain, insyaAllah. Senang sebut saya happy sekarang dapat jadi motivator cara simple buat mak-mak yang nak bangkit dari sakit,” jelas NurAyu yang kini fokus dalam bidang perniagaan secara online dan memberi motivasi kepada kanak-kanak dan wanita di universiti, Socso Rehab Hospital Melaka dan NGO.

SYUKUR DIBERI PELUANG KEDUA, KINI DR NURAYU JADI MOTIVATOR BUAT MAK-MAK BANGKIT DARI SAKITSYUKUR DIBERI PELUANG KEDUA, KINI DR NURAYU JADI MOTIVATOR BUAT MAK-MAK BANGKIT DARI SAKIT

IKLAN

NurAyu merupakan pemenang kedua musim pertama Pencarian Wanita Melayu 2014, suaranya lembut dan mudah tersenyum kala berbicara. “Asalnya saya cuti sakit tanpa gaji. Namun, lepas kemoterapi saya tak boleh berjalan seperti biasa, memerlukan tongkat. Saya tidak lagi aktif seperti dahulu.

Rasa dunia berakhir bila disahkan penyakit kronik NPSLE dan tidak dapat meneruskan cita-cita menjadi pakar bedah kanak kanak. Lebih menyedihkan apabila saya disahkan prognosis, kehidupan mungkin hanya mampu bertahan selama 2 tahun.

Namun alhamdulillah, saya masih bernafas sehingga sekarang dan peluang kedua dalam hidup saya ini membuatkan saya ingin memberi lebih banyak kasih sayang melalui motivasi dan cara lifestyle kita mak-mak.

IKLAN

SYUKUR DIBERI PELUANG KEDUA, KINI DR NURAYU JADI MOTIVATOR BUAT MAK-MAK BANGKIT DARI SAKIT

Saya explore perniagaan online sebagai dropship pelbagai produk tetapi jujurnya saya lebih suka berkongsi lifestyle dan memujuk ibu-ibu agar bangkit lebih cantik, sihat dan bersemangat melalui FB live sejak 2019.

Akhirnya, saya diberi peluang fokus pada motivasi dan produk MIND.A SDN BHD, Alhamdulillah,” jelas NurAyu yang telah kehilangan ibu dan bapa tanpa sempat melihat anaknya ini berjaya menjadi seorang doktor.

SYUKUR DIBERI PELUANG KEDUA, KINI DR NURAYU JADI MOTIVATOR BUAT MAK-MAK BANGKIT DARI SAKIT

Nasihat terbaik NurAyu kepada seluruh wanita Malaysia, “Trust the process. Start apa yang kita boleh buat walaupun sekadar perkongsian pengalaman. Jangan pernah malu atas kekurangan diri dan sejarah silam.

Itu adalah asbab kita bangkit berniaga kerana hidup kita bukan lagi untuk kita sendiri tapi untuk beri manfaat pada lebih lagi orang yang memerlukan, InsyaAllah.”

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI