Sebagai wanita Asia yang sering terdedah kepada sinaran matahari, masalah kulit gelap atau kusam adalah masalah yang biasa dihadapi. Kulit gelap dan kusam adalah disebabkan oleh kekurangan nutrisi yang seimbang, terdedah kepada pancaran matahari atau kerana kurangnya hidrasi serta kelembapan kulit.

Punca kulit yang kusam adalah kerana sel kulit yang mati terkumpul di permukaan kulit. Pengumpulan sel kulit yang mati ini telah menghalang sel kulit yang baru tumbuh.

IKLAN

Warna kulit bergantung kepada pigmen yang disebut melanin. Melanin dihasilkan oleh sel melanocyte yang terletak di bawah kulit. Melanin berfungsi untuk melindungi kulit wajah daripada sinar matahari yang berbahaya.

Perubahan kimia pada kulit akan terjadi apabila kulit terlalu terdedah kepada cahaya matahari. Melanin juga meneutralkan radikal bebas yang terhasil daripada sinar matahari terhadap kulit. Semakin banyak melanin pada kulit wajah lebih banyak perlindungan yang boleh diberikan kepada kulit.

Melanin yang terdapat di bawah kulit sebenarnya menentukan kulit wajah seseorang. Cerah atau gelap kulit wajah bergantung kepada kuantiti melanin tersebut. Wanita yang terdedah kepada cahaya matahari cenderung untuk memiliki kulit yang gelap kerana melanin di bawah kulit menjadi aktif.

Mempunyai kulit sensitif memerlukan penjagaan rapi. Pemilik kulit jenis ini tidak boleh menggunakan sebarang produk yang tidak sesuai dengan kulit. Jika tersalah produk kulit akan menjadi kemerah-merahan atau radang kulit. Mungkin juga kulit alah kepada habuk. Biasanya kulit sensitif peka kepada perubahan suhu dan bahan kimia tertentu yang boleh mengganggu kesihatan kulit.

Kesan hidrasi kepada kulit adalah kerana kekurangan air dalam badan sehingga mengakibatkan kulit kering dan kusam. Ini secara tidak langsung memberi kesan kulit yang lebih gelap dan tidak bermaya.

Ketika mengalami stres, kulit akan terpancar lebih gelap dan kusam. Ini kerana fikiran yang terbeban dengan masalah akan mencetus stres. Ketika itu tubuh akan melepaskan melanocyte-stimulating hormone atau MSH.

Hormon ini menghasilkan pigmen warna pada kulit sehingga pada waktu tertentu hormon ini melepaskan butir melanin ke seluruh lapisan kulit sehingga kulit menjadi hitam. Stres akan mengakibatkan hormon ini memberi isyarat kepada otak dan hormon ini diaktifkan sehingga kulit menjadi lebih gelap.

CERAHKAN KULIT SECARA SEMULA JADI

(a) Kelapa

IKLAN

Mengandungi asid lemak tepu mampu melindungi kulit. Parutan kepala membantu menyingkirkan sel kulit yang mati, merangsang keanjalan kulit dan memberi kelembapan. Kelapa sangat berkesan mengurangkan risiko kulit gelap akibat terdedah kepada cahaya matahari.

(b) Madu

Tahukah Anda, Stres Pemicu Masalah Kulit Gelap & Kusam? Atasinya Dengan BAHAN NATURAL Ini

Tekstur yang lembut dan kaya dengan vitamin, mineral, anti oksida dan potassium yang bertindak melembap dan menyegarkan wajah. Madu juga berupaya memutihkan wajah dengan menyingkirkan sel kulit yang mati yang terdapat di permukaan luar kulit.

IKLAN

(c) Timun

Tahukah Anda, Stres Pemicu Masalah Kulit Gelap & Kusam? Atasinya Dengan BAHAN NATURAL Ini

Memiliki kandungan air yang tinggi, kaya dengan vitamin A,B,C serta mineral seperti mangan, silika, kalium dan magnesium. Timun memiliki sifat diuretik juga memiliki kandungan asid caffeic dan asid askorbik yang mampu mengurangi pembengkakan mata. Timun juga mempunyai peranan mencerahkan kulit wajah secara semula jadi.

(d) Ais

Tahukah Anda, Stres Pemicu Masalah Kulit Gelap & Kusam? Atasinya Dengan BAHAN NATURAL Ini

Sifat ais yang sejuk mampu memberi ketenangan dan kesejukan kepada kulit. Ais mampu mengurangkan ketidaksamaan warna pada kulit. Hamizatul Maizan Mohamed

Lubuk konten hanya untuk VVIP NONA. NONA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI